jeugd 6-9 jaar

Jo Nesbø

http://jonesbo.com

Zie ook de Leestafelrecensies over Jo Nesbø's spannende boeken: Jo Nesbø  - spannende boeken

 

height=Dr. Proktor en de grote goudroof
Jo Nesbø

Elke ochtend om acht uur opent de baas van de Noorse Nationale Bank – samen met de onderbaas van de bank – de kluis waarin de goudvoorraad van Noorwegen opgeslagen is. Normaal gesproken blinkt het goud hen tegemoet maar op een kwade dag is al het goud weg. Foetsie. In de vloer van de kluis prijkt een groot gat. De baas en de onderbaas besluiten om vooral niet in paniek te raken en raken vervolgens toch in paniek. En zo komt het dat de baas en de onderbaas van de Noorse Nationale Bank het uitgillen van schrik.

Misschien denk je bij een goudvoorraad aan een grote stapel blinkende goudstaven of een grote berg rinkelende munten. Misschien dat kluizen in andere landen boordevol goud liggen maar in Noorwegen was dat niet het geval. Bijna al het koninklijke goud is opgegaan toen de Noren teveel gesnoept hadden en massaal gouden tanden kregen. Het goud is bijna helemaal opgegaan aan tandbouwsubsidie. De goudvoorraad van Noorwegen bestond nog maar uit één enkele goudstaaf. En nu is de goudstaaf weg. Gestolen. Tot overmaat van ramp is de inspectie van de goudvoorraad over een week. Als de goudstaaf dan nog steeds schittert door afwezigheid, zal er paniek onder de Noren uitbreken.

De koning van Noorwegen was verkouden op de dag dat er op de koningsschool les in economie werd gegeven. Gelukkig weet de baas van de bank de koning van de ernst van de zaak te overtuigen. De – niet zo erg – geheime dienst wordt ingeschakeld en er wordt besloten dat er extra hulp nodig is. Er zijn in Noorwegen maar drie mensen die slim genoeg zijn om de goudstaaf terug te vinden. Het zijn Doktor Viktor Proktor, Lise en Bulle.

Doktor Viktor Proktor is een uitvinder. Hij vindt handige en minder handige dingen uit zoals dartpijlen die nooit hun doel missen en schetonautpoeder. Waar het poeder voor dient mag je zelf raden. Lise en Bulle zijn kinderen. Lise is een vrij normaal meisje en Bulle is een jongen die vooral opvalt omdat hij ontzettend klein is. Het is niet moeilijk te raden dat de Crunch-broertjes achter de gouddiefstal zitten. Tot nu toe heeft niemand het aangedurfd om Alfie, Betty en Charlie Crunch in de kraag te vatten. De politie is niet zozeer bang voor de drie broers maar wél voor mama Crunch!

De drie dappere helden van dit boek besluiten een poging te wagen. Ze reizen af naar Londen waar de familie Crunch woont. Gelukkig heeft Doktor Proktor handige pilletjes waardoor ze de Engelse taal tijdelijk heel goed beheersen. Helaas komt Doktor Proktor een pilletje tekort en neemt hij zelf een tabletje voor de Schotse taal. Het levert hem een onverstaanbaar accent op.

De rest van het verhaal is minstens even komisch. Bulle probeert vriendschap met Alfie, Betty en Charlie Crunch te sluiten. Zullen ze hem vertellen wie hun opdrachtgever is? Kan Bulle de goudstaaf traceren? Mama Crunch is echter bijzonder achterdochtig. Bulle zal heel erg zijn best moeten doen om zijn nieuwe “vrienden” van zijn criminele kunsten te overtuigen.

Jo Nesbø behoort tot mijn favoriete thrillerauteurs. Zijn boeken bieden een uitzonderlijke spanning. Nu kijk ik vol verbazing naar de vrolijke kaft van Dr. Proktor en de grote goudroof en besef ik dat ik een boek van  Nesbø heb gelezen dat in de verste verte niet griezelig is. De verhalen over Dr. Proktor – er zijn er meer! – staan in schril contrast tot de lugubere thrillers waar deze auteur zijn roem aan dankt. Hoe kan het dat een zeer begenadigd thrillerauteur zo’n leuk en vrolijk kinderboek kan schijven? Enige jaloezie is hier op zijn plaats. Ik heb genoten van dit avontuur van Doktor Proktor, Bulle en Lise. Dr. Proktor en de grote goudroof is een heerlijk kinderboek.

ISBN 9789047706243 | hardcover | 251 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2014
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller
Vanaf 9 jaar

© Annemarie, 13 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dr. Proktor en de grote goudroof
Jo Nesbø

Jo Nesbø 'ken' ik alleen als thrillerschrijver en thrillers lees ik nooit. Het was dus best bijzonder om een kinderboek van hem in handen te krijgen. Zou hij daar ook allerlei thrillerelementen in stoppen? Gelukkig voor mij is dat niet zo maar dat wil niet zeggen dat het boek niet spannend is, want dat is het zeker wel.


Het is een knotsgek verhaal waarin een piepklein jongetje, een heel lief, leuk en slim meisje en een uitvindende doktor met een 'spraakgebrek' de hoofdrol spelen.
Deze drie hebben al meerdere avonturen met elkaar beleefd en ze staan inmiddels bekend als het drietal dat de onmogelijkste zaken kan oplossen.
Nu worden ze opnieuw benaderd voor een lastige klus, nog wel door de koning zelf! Al het goud van de Noorse Nationale Bank is namelijk gestolen. Dat lijkt heel veel maar er was nog maar één goudstaaf aanwezig in de kluis. - Dit omdat de Noren zoveel snoepen en de rest van de goudstaven gebruikt zijn voor vullingen in tanden en kiezen. -  Maar toch is de koning in zak en as want volgende week komt de Wereldbank de kluisvoorraad controleren. Dan móet het goud weer terug in de kluis zijn.


De piepkleine Bulle voelt er aanvankelijk weinig voor de koning te helpen, de laatste keer toen hij de wereld redde van een invasie van maanwezens geloofde niemand hem. Hij werd zelfs voor gek gezet en dat wil hij niet nog een keer meemaken. Maar ach, zo'n avontuur is toch wel heel wat leuker dan hanggliders verkopen. Lisa en dr. Proktor willen ook wel meedoen aan het redden van Noorwegen. En zo gaat het drietal op zoek naar de vreselijke, afschuwelijke, beruchte gebroeders Crunch en hun nog ergere moeder. Zij is het brein. Maar wie is de opdrachtgever voor de roof?
Bulle vindt die gebroeders wel vet gaaf, hij ziet de opdracht nu helemaal zitten. Zij drieën zullen dat goud wel even terugbrengen naar Noorwegen! Bulle is voor niets en niemand bang. De doktor heeft gelukkig ook nog een stel van zijn uitvindingen meegenomen die nog erg goed van pas zullen komen.En zo vertrekken ze naar Londen.


Bulle is vermomd als Sjerloo en Lisa mag zijn Kolms zijn. Doktor Proktor opereert onder de schuilnaam doktor McCaroni omdat dat lekker is. Het goud krijgen ze natuurlijk niet zomaar te pakken, de Nog Geheimere Dienst moet zelfs ingeschakeld worden.
Het goud is namelijk heel goed weggestopt. Volgens alles en iedereen is het onmogelijk het terug te krijgen, zelfs de doktor met al zijn handige uitvindingen gelooft er dit keer niet in dat het hun zal lukken. Maar de slimme, kleine Bulle is voor geen enkel gat te vangen...
Toch zit hij op gegeven moment vastgebonden op een stoel, bij de gebroeders Crunch en, erger nog, hun moeder!
Zal hij zich hier nog uit weten te redden of wordt hij vermalen tot knokelkaas?


Het is een doldwaas verhaal vol met grappige figuren zoals Helge en Hallgeir van de Secret Garde die zo geheim is dat steeds maar melden 'dat ze er met geen woord over spreken dat ze daar werken'. Ook de doktor met zijn grappige spraakgebrek is af en toe hilarisch. Lise is een lieve maar ook wel heel slimme meid, die door haar liefheid menigeen om de tuin leidt.
Het hele verhaal doet me sterk denken aan de stijl van Roald Dahl, die kon ook over de gekste dingen een prachtig verhaal in elkaar zetten. Zelfs de tekeningen in het boek hebben weg van die van de fantastische Quentin Blake maar zijn gemaakt door onze 'eigen' Georgien Overwater waar ik inmiddels een fan van aan het worden ben.
Geweldig leuk, en mooi verzorgd, boek, ik zou gelijk de andere delen willen lezen.


ISBN 9789047706243 Hardcover 251 pagina's Uitgeverij Lemniscaat mei 2014
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller leeftijd ca. 9 jaar

© Dettie, 6 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER