jeugd 6-9 jaar

Julia Boehme

Toffie maakt nieuwe  vrienden
Julia Boehme


Toffie is een stokstaartje. Met zijn hele familie woont hij in holen diep onder de grond, in de burcht.
De meeste stokstaartjes gaan niet ver van huis, want hoog in de lucht vliegt meneer Gogo, op zoek naar eten. De arend is bliksemsnel, dus weinig kans dat je het redt als je ver van de burcht bent!


Maar Toffie is een nieuwsgierig aagje, hij wil meer van de wereld zien. Hij luistert heel graag als opa een oud verhaal vertelt over hun over-over-over-overopa. Deze stokstaart heeft lang geleden de plek gevonden waar ze nu nog steeds wonen. Waarom hij niet gewoon thuis bleef? Dat zou hij normaliter ook gedaan hebben, maar dat kon niet meer, er was water gekomen, heel veel water.


Toffie bedenkt dat hij toch niet hoeft te wachten tot het hol onder water staat. Hij kan toch ook nu op avontuur? ‘Ben je mal?’ zegt opa. En ook de anderen waarschuwen hem: voor meneer Gogo, voor een enge slang, voor koning Kofi, de leeuw.
Maar Toffie wil dus echt ontzettend graag zien wat er achter de hoge heuvel is. En dus moet hij op pad.
Natuurlijk komen alle gevaren waarvoor hij gewaarschuwd is, en nog meer, op zijn pad. Maar gelukkig maakt hij vrienden, en met hen kan hij de hele wereld aan.
Maar wat is er nu eigenlijk achter die hoge heuvel?


Toffie heeft me een hele tijd aangekeken, maar nu heb ik het boek gelezen. En zoals ik al dacht: ik vind het erg leuk. Gewoon een lekker avontuur met een stokstaartje in de hoofdrol, die net als de andere dieren vermenselijkt is. Strikjes in het haar, een bril op, suikerbrood, dat soort dingen.
En zo zit er ook een herkenbare boodschap in het boek: met goede vrienden ben je sterk! Al is het misschien ook wel verstandig om het gevaar niet op te zoeken.


De bijpassende tekeningen van Julia Ginsbach zijn kleurrijk, en vaak grappig. Zelfs als dieren boos of bang kijken – heel duidelijk is dat – blijft er vrolijkheid van af stralen.
Het verhaal heeft een duidelijk lettertype en er is prettige regelafstand, prima voor de doelgroep.


Julia Boehme is in 1966 in Bremen geboren. Ze heeft literatuur en muziekwetenschappen gestudeerd en jaren lang als redacteur bij de kindertelevisie gewerkt.


ISBN 9789020659986 | Hardcover | 80 pagina's | Kluitman | augustus 2016
Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 11 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER