jeugd 6-9 jaar

Salah Naoura

http://www.salah-naoura.de

 

altHelp, oma komt terug!
Salah Naoura


'Sommige dromen komen uit. Enkele helaas maar voor een tijdje. Er zijn mensen die hun halve leven lang sparen om hun droomauto te kopen. En als dan eindelijk, eindelijk gelukt is, vergeten ze op een dag hun handrem aan te trekken en... hun droomauto rolt de helling af en duikelt in een diepe afgrond. Anderen winnen een miljoen in de lotto en... een jaar later hebben ze drie miljoen schulden. Nog anderen bouwen hun droomhuis en... twee weken later regent het zo lang tot alle kamers onder water staan.'


Na het eerste avontuur, waarin oma niet alleen het leven van het gezin maar dat van het hele dorp op zijn kop heeft gezet, is er in het gezin van Henrik is eigenlijk niet zoveel veranderd: de kern van hun leven is hetzelfde, alleen zijn de omstandigheden verbeterd, verrijkt zou je kunnen zeggen.
Mama werkt nog steeds graag in de tuin, maar nu staat er een grote kas vol bromelia’s. En ze werkt voor de gemeente aan het park dat immers vol kuilen zit. Papa zit nog steeds na zijn werk op zolder met zijn modelspoorbaan, die hij sterk uitgebreid heeft. En Fabienne verdient geld door het ontwerpen van kleding. Haar liefde voor de popster Jayden lijkt wel wat te minderen, maar dat is misschien wel normaal bij opgroeiende jonge dames. Oma Cordula is op wereldreis en iedereen is blij toe. Haar gemopper en rare streken worden niet gemist!


En Henrik?
Zijn leventje gaat eigenlijk gewoon door. Zijn oma Cordula had hem een goudstaaf gegeven, maar zijn ouders hebben die ’in bewaring genomen’ voor hem. Vandaar de uitbreiding van de modeltrein en de grote kas overigens! Henrik ziet het leven van zijn huisgenoten nog steeds met beschouwende blik aan. Al die drukte die zij maken. Hij gaat zijn gang wel, met school en op zaterdag de archeologie.


Maar dan komt onverwacht oma terug. En ja hoor, zij zet opnieuw het leven op zijn kop. Deze keer is niet het hele dorp er bij betrokken maar wel de arme buurman die tot over zijn oren verliefd is op oma, die hem negeert. Oma doet wel vreemd, vindt Henrik. Ze moppert niet meer, dat is al heel raar, maar ze mompelt regelmatig iets onverstaanbaars in zichzelf. Het lijkt er op  dat ze eigenlijk heel lief is geworden, maar ze zet iedereen weer naar haar eigen hand op haar eigen onnavolgbare wijze. Henrik vertrouwt het niet. Er klopt iets niet…


Ook het tweede boek over Henrik is een doldwaas avonturenboek, met een leuke rol voor de speurhond Neus. Het begin is even wat taai, maar als je daar over heen leest belandt je in een superleuk verhaal, met een oma die al is ze nog zo aardig, toch zo haar eigen ideeën heeft. En Henrik, ach, Henrik, hij is een heel gewone jongen tussen al die doorgedraaide gezinsleden, en hij blijft zijn nuchtere zelf. Een jongen om nog veel meer over te lezen! Maar ja, wel in combinatie met oma, en ja, ook de andere gezinsleden. Anders wordt het zo saai...


ISBN 9789044827705  | Hardcover | 154 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2016
Vertaald uit het Duits door Roger Vanbrabant | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 4 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHelp, ik wil eruit!
Salah Naoura


Ooit was het gezin Gruber een erg saai gezin. Dat vond tenminste de tienjarige Henrik. Zijn vader was ieder vrij moment bezig met zijn modelspoorbaan on zolder, zijn moeder heeft nergens tijd voor omdat haar tuin perfect moet zijn, vooral de bromelia’s! En Henriks oudere zus Fabienne staat alleen maar te tutten voor de spiegel. Ze hadden nooit ruzie, er was zelfs nooit onenigheid, zo lief waren ze voor elkaar. Saai dus.


Maar dan staat oma Cordula voor de deur. Het bejaardenhuis waar ze woonde is afgebrand en ze kan nergens anders heen zegt ze. Henrik wist niet eens dat hij een oma had!

‘En waarom kennen we haar niet?’ vroeg Henrik.
Mama legde uit dat oma Cordula jammer genoeg al jong haar geheugen verloren had. Daardoor was ze vaak in de war en was ze kort na Henriks geboorte naar een tehuis gegaan.
‘Maar dat had je ons toch kunnen vertellen!’ zei Fabienne.
Mama zuchtte. ‘Ik wilde jullie daar niet onnodig mee belasten,’ zei ze, ‘Verwarde oude dames zijn immers erg lastig en ze hebben geen idee met wie ze spreken en waar ze zijn.’
‘Hier’, zei oma Cordula. ‘Ik ben hier.’

Niet alleen weet oma perfect waar ze is, ze weet ook wat ze wil.
Het is gedaan met het saaie leventje! Oma Cordula is niet een lieve oma, zoals de meeste kinderen hebben. Niet een oma die rustig in haar stoel zit te breien en met een kopje thee op je zit te wachten. Nee, oma Cordula is uit op actie en rumoer! Met treintjes spelen? Voor de spiegel staan? Planten kweken? Daar is niets aan. Ze weet wel iets beters!
Het leven van de Grubers verandert totaal. En niet alleen het hunne, ook dat van de buurman, van Henriks vriend en van alle bewoners van het dorp!


Een ontzettend leuk verhaal is dit! En omdat je wilt weten waarom Henrik in het eerste hoofdstuk in een diepe put zit en om hulp moet roepen, lees je in een ruk het boek uit...


De schrijver (Berlijn, 1964) is bekroond met de Duitse jeugdliteratuurprijs om zijn vertalingen uit het Zweeds, maar heeft ook met eigen verhalen al succes in Duitsland. Met dit boek in gedachten vind ik dat het tijd wordt voor meer vertalingen!


ISBN 9789044825428 | Paperback | 148 pagina's| Uitgeverij Clavis | augustus 2015
Vertaald uit het Duits door Roger Vanbrabant Illustraties van Stephanie Jeschke
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 10 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER