jeugd 6-9 jaar

Lian Kandelaar

Bender
Missie red de tijger
illustraties: Kirsten Krijthe
tekst: Lian Kandelaar


"Ik dacht altijd dat tijgers de grootste jagers van het woud zijn, maar blijkbaar kan er ook op de grootste jager gejaagd worden."

Bender


Bender is een jonge tijger die ons zijn bijzondere verhaal vertelt. Hij woont samen met zijn moeder Zia, grote zus Joy en kleine broertje Xan in de jungle op Sumatra. Stiekem is Bender een beetje jaloers op Joy, zij mag al met hun moeder mee op jacht. Dat wil Bender ook wel maar zijn moeder vindt hem nog te klein, bovendien moet hij op Xan passen. Xan is gek op zijn grote broer en Bender vindt haar ook wel lief maar alles kriebelt in zijn lijf, hij wil mee!
Joy heeft ook de kriebels maar om een andere reden. Zij wil wel eens alleen op jacht en niet aldoor samen met haar moeder. Kortom, kleine tijgertjes worden groot en willen handelen naar hun natuur. En zo komt het dat op gegeven moment Joy haar eigen weg gaat en Bender tot zijn grote vreugde eindelijk met zijn moeder op jacht mag gaan.

'Hoe ging jouw eerste jacht?' vraag ik gretig.
Mama glimlacht naar me.  'Dat was een ramp. Ik was veel te sloom, veel te luidruchtig en ik deed alles verkeerd. Maar dat maakt niet uit. De eerste keer gaat altijd alles fout. Zo ging Joy per ongeluk achter het verkeerde hert aan en knalde mijn broer tegen een boom!'
'Oh...' Ik hoop dat het bij mij morgen wel goed gaat.


Natuurlijk gaat bij Bender ook niet alles meteen goed maar hij is een snelle leerling. En dan gebeurt waar mama Zia hem over verteld had en gewaarschuwd heeft...  Hij ruikt een heel rare geur en ziet hét beest.


"Voor het eerst voel ik me klein. In zijn poten heeft hij een stok, dé stok. De stok die met onzichtbare klauwen schiet en die sterker is dan mama. [...]
Mama had gezegd 'Dus jonkies, als jullie ooit zo'n wezen zien. Ren weg, zo hard als je kunt!'"


Maar er valt niets meer te doen... Voor Bender het weet kan hij geen kant meer op en ziet hij een roze pluimpje recht op zich af komen...


In deel 2 neemt Saya het verhaal deels over. Zij is een meisje dat op Sumatra woont. Haar ouders runnen een dierenopvangcentrum. Als ze op een dag in de stad is, ziet ze Kamir, een jongen die ze zo aardig vond, met een tijger aan een ketting! Toeristen mogen voor 1 dollar met het dier op de foto.
Saya is woedend, dit kan en mag niet! Wilco, haar vader is het natuurlijk helemaal met haar eens, maar hoe pakken ze dat aan? Gelukkig is Wilco wat bedachtzamer dan Saya en hij stapt op Kamir af en vertelt hem vriendelijk dat het verboden is wat hij doet. Kamir schrikt en is bedroefd en even later horen Saya en Wilco hoe de vork in de steel zit. Zijn familie is straatarm en met de inkomsten van de tijger hebben ze te eten en kan hij hopelijk later voor dokter studeren...
Maar ja, het houden van een tijger is en blijft verboden. Gelukkig bedenken Saya, Kamir en Wilco een schitterende oplossing, maar dan moeten ze eerst nog de tijger zien te vinden wat die hebben Kamirs luie broers inmiddels gauw meegenomen... Zij vinden het namelijk wel prettig om op zo'n makkelijke manier aan geld te komen...

Vervolgens neemt Bender het verhaal weer over en lezen we hoe het hem verging nadat hij gevangen was genomen...

Het is een spannend en ontroerend verhaal. In het begin, als de jonge Bender aan zijn broertje enkele korte verhaaltjes vertelt in versvorm is de taal nogal hoogdravend en het woordgebruik niet passend bij zo'n jong wezentje, maar verder is het een prima geheel. Het is knap van de zeer jonge Lian Kandelaar om zo invoelend, als een jonge tijger zijnde, te schrijven. Je voelt als het ware de zachte varens onder je poten en ruikt het gevaar als er Rox, de vader van Bender in de buurt is.  -Tijgervaders hebben een hekel aan kleine jongetjestijgers en jagen ze weg, of erger. -
Natuurlijk is het ook een uitstekend verhaal om de leefwereld van een tijger te leren kennen en bovenal kinderen te wijzen op de gevolgen van handel in en met wilde dieren. Doorheen het boek staan zwart-wit afbeeldingen die de situaties en omgeving mooi weergeven.
Fijn boek! Vooral lezen!


Zie ook het inkijkexemplaar en het youtube filmpje over dit boek


Lian Kandelaar
(2005!) wil met haar boeken andere mensen inspireren om zich in te zetten voor de natuur. Met haar debuut Missie Red de dieren haalde ze de finale bij de Hotze de Roosprijs en de longlist van de Jan Wolkers Prijs. Lian Kandelaar steunt met de opbrengst van haar boeken de acties van het Wereld natuur Fonds.


ISBN 9789050116473 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij KNNV | maart 2018
Leeftijd 7+

© Dettie, 22 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Azul
Missie red de haai
Lian Kandelaar


Rico woont met zijn ouders en zusje Luzy in een prachtig, niet bij name genoemd, beschermd natuurgebied. Menno, Rico's vader is daar ranger, dat wil zeggen dat hij samen met zijn collega's Piada, Carel en Nova een deel van de kust en de oceaan bewaakt.

Vader Menno is een grote haaienliefhebber, iets wat Rico maar gek vindt want het was wel een haai die zijn vaders been heeft afgebeten. Maar Menno zegt dat het niet aan de haai ligt maar aan de mensen. Haaien vallen zelden aan, behalve als ze zich bedreigd voelen. Luzy is ook al helemaal gek op haaien en zo gauw ze er een ziet springt ze het water in, ze wil ze zien en aanraken. Rico vindt het maar eng, hij is bang voor haaien. Maar toch wil hij altijd graag met z'n vader mee als hij zijn inspectieronde door het natuurreservaat moet varen. Binnen dat gebied mag namelijk niemand vissen of koraal oogsten.


Tot Rico's grote schrik ontdekken ze op een dag dat er binnen het beschermde gebied toch gevist wordt. Eén kleine blauwe haai is al gevangen en de vissers zijn bezig zijn vin eraf te halen, er zit al een diepe snee onder een van zijn vinnen. De visser gooit het dier gauw het water in. Tot Rico's eigen verbazing springt hij onmiddellijk de haai achterna. Hij zal en moet het dier redden en dat lukt!  Met veel pijn en moeite weet hij het zwaar gehavende dier te pakken te krijgen en hij voelt meteen dat deze haai heel bijzonder is, alsof hij met het dier kan praten. Zijn angst voor haaien is gelijk over en hij weet dat hij er alles aan zal doen om Azul, zoals hij de haai noemt, beter te maken.


We lezen hoe Luzy en Rico met veel liefde en vindingrijkheid voor het dier zorgen. Rico voert vele stille gesprekken met het dier en hij weet daardoor precies wat hij moet doen en wat goed is voor de haai. Er ontstaat een hechte band tussen de twee. De haai is bijna een vriend geworden voor Rico. Het mooie aan het verhaal is dat Rico, die eigenlijk best wel onzeker is, steviger in zijn schoenen is komen te staan omdat hij de haai gered heeft. En nu maar hopen dat de mooie haai de zware verwondingen overleeft...


Bij het verhaal staan eenvoudige maar leuke afbeeldingen van tien verschillende haaiensoorten zoals de hamerhaai, walvishaai, koekjessnijder etc. maar ook de dolfijn wordt genoemd. In een bijgaand katern staan enkele wetenswaardigheden over die dieren. De koekjessnijder bijt bijvoorbeeld met de vlijmscherpe tanden van zijn onderkaak mooie rondjes uit zijn prooi, vandaar de naam. Maar ook dankzij het verhaal zelf komen we vrij veel te weten over haaien en vooral waarom ze zo aantrekkelijk zijn voor de vissers.


Het is een heel vlot en soepel geschreven boek waarin veel informatie over haaien is verwerkt zonder dat je er erg in hebt. De informatie past namelijk prachtig in het verhaal. Groot was mijn verwondering en bewondering toen ik las dat de schrijfster twaalf jaar is. Menig volwassen schrijver kan qua taal en stijl  niet aan haar tippen. Ook de leuke, informatieve zwart-wit  afbeeldingen zijn door haar gemaakt.
Dat belooft wat voor de toekomst!


Lian Kandelaar
(2005) wil met haar boeken andere mensen inspireren om zich in te zetten voor de natuur. Op tienjarige leeftijd schreef ze haar debuut Missie Red de dieren. Het geld dat ze daarmee verdient, doneert ze aan het Wereld Natuur Fonds. Lian schreef Azul voor de WNF actie Haai Alarm. Van ieder verkocht boek gaat € 1,- naar het Wereld Natuur Fonds.
Achterin het boek staat nog veel nuttige informatie en internetadressen zoals o.a. http://saveoursharks.nl


Zie ook het inkijkexemplaar en het you tube filmpje waarin de schrijfster vertelt over haar nieuwe boek maar ook kort en krachtig weergeeft waar volgens haar een goed kinderboek aan moet voldoen.


ISBN 9789050116190 | Paperback | 84 pagina's | KNNV Uitgeverij | mei 2017

© Dettie, 17 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER