jeugd 6-9 jaar

Manon Spierenburg

http://www.manonspierenburg.nl

 

Deel 5: De heksen van Westwijk
Met tekeningen van Elly Hees
Manon Spierenburg


Onze vier vrienden hebben herfstvakantie. De moeder van Chris is druk bezig geweest om een kamer in orde te maken voor haar zus, die komt namelijk logeren. Chris heeft niet zo’n zin in een zus die waarschijnlijk net zo is als haar moeder, dus haar verbazing is groot als tante Gerda – zeg maar Vimala – totaal, maar dan ook totaal niet op haar zus lijkt: ze heeft lange rode haren, en is gekleed in een lange gebatikte kaftan, met sandalen aan haar voeten. Ze heeft een heleboel kettingen en armbanden om en een ringetje in haar neus.
Chris’ moeder is helemaal van de kaart als haar zus niet wil logeren in de kamer die ze zo netjes opgeknapt heeft, maar de voorkeur geeft aan haar woonwagen op de camping van Westwijk. En de verhalen die ze vertelt! Over heksenverbrandingen en een kasteel dat in Westwijk gestaan moet hebben. Allemaal onzin.
Maar natuurlijk willen de kinderen daar meer van horen. En als het noodlot voor Vimala toeslaat –ze krijgt een hartaanval en belandt in het ziekenhuis – nemen ze graag de sleutels van de caravan aan: zij gaan daar wel een weekje kamperen. Nou ja, Chris sputtert tegen: 


‘Wij zijn Westwijkers! Wij zijn geen toeristen. Dus wij doen dat soort dingen niet.’


Ze heeft natuurlijk geen echte keuze: haar moeder is helemaal in de ban van het opknappen en dan mag Chris haar helpen, en Tessa en Jack gaan ook zonder haar wel kamperen.
Op de camping staat nog een woonwagen. Daar woont een vriendin van Vimala, Bodhi. Koesja de hond moet niets van haar hebben en daardoor vertrouwt Chris haar ook niet. Hebben die twee gelijk? Wat voeren de twee heksen in hun schild? Loopt Bodhi met haar wichelroede echt naar aardstralen te zoeken? En wat spookt Chris toch uit, op de momenten dat Jack en Tessa haar kwijt zijn?


Weer een lekker spannend avontuur van de drie kinderen en hun hond. Ze lopen ook echt gevaar!
Er staat zoveel op het spel dat de kwaadwillenden nergens voor terug deinzen. Maar als de campingeigenaren bedreigd worden, laten onze vrienden zeker niet meer los.
Terwijl het avontuur zich afspeelt zijn Tessa en Jack als vanouds aan het kissebissen met Chris. Ze zijn wel vrienden, maar verschillen nogal van elkaar.
En natuurlijk is er nog de journaliste Ciska Beerenpoot, die zoals gebruikelijk in de weg loopt.
Binnenin de omslag staat een kaart getekend van Westwijk, zodat je het verhaal goed kan volgen, en er zijn leuke tekeningen verspreid over het boek.
Humor, avontuur, en een stelletje vindingrijke kinderen, wat wil je nog meer?


ISBN:  9789049924942 | hardcover | 176 pagina's | Pimento | oktober 2011
Tekeningen van Elly Hees Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 22 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Deel 4: De laptop van professor Steen
Met tekeningen van Elly Hees


Weer een heerlijk spannend boek over 'De 4 van Westwijk'. Een groep die gevormd wordt door broer en zus Tessa en Jack en Chris met haar hond Koesja. Tessa en Jack zijn kinderen van de burgemeester van Westwijk en daardoor doet de moeder van Chris, mevrouw Appelboom, altijd heel aardig tegen de twee. Mevrouw Appelboom wil aldoor dat Chris er heel meisjesachtig uit ziet en meisjesdingen doet maar het enige wat Chris wil, is omgaan met Jack en Tessa, achter de computer zitten en wandelen over het strand met Koesja.
Chris heeft vroeger Koesja gevonden, hij zat vastgebonden aan een boom en was bijna dood. Ze heeft hem toen dag en nacht verzorgd en Koesja beloofd dat ze hem nooit in de steek zal laten, hij slaapt ook bij haar op bed. Mevrouw Appelboom vindt de hond maar vies en wil hem weg hebben. Eigenlijk is ze helemaal geen leuke moeder voor Chris. 
Deze keer is het helemaal naar voor Chris want meneer Vertelman, een collega van haar vader, logeert bij hun en die heeft zijn dochter Gigi meegenomen. En Gigi is alles wat Chris niet is. Gigi is keurig en beleefd en kan koken en ziet er altijd heel netjes en mooi uit. Mevrouw Appelboom is weg van Gigi en zucht elke keer dat ze wilde dat Chris op Gigi leek. Gigi is een vals kreng. Elke keer opnieuw verraadt ze Chris met het gevolg dat Chris geen eten krijgt of huisarrest.

Gelukkig is er ook nog de computer, Chris is daar een kei in, ze kan allerlei programma's maken en weet ook in de grootst beveiligde computers in te breken. Jack vindt het fantastisch dat Chris dat allemaal kan, maar Tessa vindt het enorm saai al die cijfertjes en lettertjes. Bovendien snapt ze niets van wat Chris probeert uit te leggen. Dankzij de computer heeft Chris toch contact met Jack en Tessa als ze weer eens huisarrest heeft en zij kunnen dan via de achtertuin bij Chris door het raam binnenkomen. Natuurlijk doet Chris dan de deur op slot, straks komt Gigi weer de boel verpesten.

Voordat Jack en Tessa in Westwijk kwamen wonen had Chris één vriendin. Dat is Ella de beheerder van hotel Zeezicht, ze is de allerliefste vrouw die Chris kent. Ook Koesja, Jack en Tessa zijn stapelgek op Ella. Deze keer wordt er een belangrijk congres in het hotel gehouden. Het is bijna Kerstmis en ook al heeft Chris een heel erge hekel aan Kerst, ze helpt Ella graag om alles te versieren en netjes te maken voor het congres. Jammer genoeg komen er ook een stel  jongens binnenvallen. Ze zijn van motorbende van Grandie en met hun onbeschofte manieren verpesten ze veel voor Ella.
De congresgangers ergeren zich heel erg aan die lawaaimakers. Tot overmaat van ramp wordt de laptop van professor Steen gestolen! Daar staat geheime informatie op over het boorplatform dat voor de kust van Westwijk is verschenen. Ook de back-ups zijn weg. De sporen wijzen naar de motorbende... Maar professor Steen geeft Ella de schuld, hij is zo boos op haar dat hij bij haar baas om haar ontslag eist.
Natuurlijk kan Ella er niets aan doen en de leden van De 4 van Westwijk zetten alles op alles om dat te bewijzen.
Er volgt een bijzonder avontuur waarbij de 4 bijna verdrinken en Koesja een flinke hoofdwond oploopt...

Een geweldig leuk en spannend verhaal waarbij alles anders is dan het lijkt. Erg apart is dat de computer opnieuw een grote rol speelt in het zoeken naar de dader, helemaal van deze tijd dus. Chris en Koesja sluit je in je hart. Chris moppert wel vaak maar is in feite een doodgoeie maar eenzame meid die je van harte de vriendschap met Jack, Tessa en Ella gunt. Hopelijk volgen er nog veel verhalen over dit viertal.


ISBN 978-90499-2338-9 Hardcover 172 pagina's | Pimento | oktober 2010
Vanaf 9 jaar

© Dettie, 25 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDeel 4: De laptop van professor Steen
Met tekeningen van Elly Hees


Daar is Chris weer... ze heeft het niet naar haar zin. Het is nog wel kerstvakantie! Maar haar vrienden Tessa en Jack zijn uit logeren. Maar bij de Appelbooms is ook een logee in huis. Gigi is de dochter van een collega van haar vader. Maar zij is precies wat Chris’ moeder altijd wilde dat Chris was: een echt meisje: altijd netjes en verzorgd, beleefd en geïnteresseerd in meisjesdingen. Ze zit niet zoals Chris achter haar computer, en ze zwerft niet met haar hond door de duinen. Maar ze zoekt wel toenadering tot Chris, en als ze iedere keer de deksel op haar neus krijgt, begint ze gemeen te worden: ze verraadt Chris, zorgt er voor dat die huisarrest krijgt.


Wie Chris kent snapt wel dat zij met dat meisje niet op kan schieten. Het is dus niet vreemd als we lezen dat ze haar toevlucht zoekt bij Ella, de hoteluitbaatster. Maar Ella heeft het druk: Kerstmis komt er aan en haar hotel zit vol met congresgangers. Er is een of ander bijzonder evenement waar professor Steen zal spreken. Chris is er getuige van dat een stel motorrijders ook een kamer in het hotel eist. Ella moet hen die wel geven, maar niemand is er blij mee, met dat stelletje  rauwdouwers.
Als dan de laptop van de professor gestolen wordt, krijgen zij natuurlijk de schuld. En omdat Ella hen logies heeft gegeven, krijgt ook zij de zwarte Piet toegeschoven.
Gelukkig komen dan ook Jack en Tessa weer thuis, zodat ze Chris kunnen bijstaan in het avontuur dat natuurlijk volgt. Er zijn al verschillende aanwijzingen waar het over zal gaan. Er is een boorplatform voor de kust; er is een zeehondencrèche; Chris vindt dode  vogels, en  op die laptop stond belangrijke informatie.


Ik vind het jammer dat de stoere motorrijder die vrijwilligerswerk in de crèche doet, zich daar voor schaamt tegenover zijn maten. In een boek als deze wemelt het van de typetjes en clichés, en dat is helemaal niet erg, maar deze had wel eens doorbroken mogen worden.


ISBN 9789049923389 | Hardcover | 172 pagina's | Pimento | oktober 2010
Vanaf 9 jaar

© Marjo, 27 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De 4 van Westwijk
Met tekeningen van Elly Hees

jeugd 8Deel 1: De verborgen buit


Christina Appelboom, elf jaar oud, is enig kind. Dat is niet zo erg, denk je, maar als je ouders hebt zoals Chris, dan heb je niet echt een leuk leven. Ze zit er niet mee, want ze heeft de hond. Maar toch... er is weinig sprake van genegenheid binnen het gezin. Chris' vader werkt alleen maar en haar moeder loopt zich de hele dag druk te maken over uiterlijkheden. Ze blijft Chris Christina noemen en ze heeft een hekel aan die 'vieze hond'.
Er zijn nieuwe buren gekomen, en omdat Chris' moeder allang weet dat het de nieuwe burgemeester is, wil ze niets anders dan overkomen als een deftig gezin. Als ze Chris roept, maakt die dat ze weg komt. Zij wil niets te maken hebben met die nieuwe mensen. Het is al erg genoeg dat hun dorp aan de kust iedere zomer overspoeld wordt door toeristen, en dat dan ineens de hond nergens meer los mag, of er zelfs niet mag komen! En die stadskinderen van hiernaast, die hebben haar niet nodig.
Maar ze ontkomt niet aan de kennismaking, en inderdaad is Tessa zo'n meisje als haar moeder graag zou hebben: mooie kleren en lange blonde haren in een paardenstaart. En Jack die al op de middelbare school zit, nou, daar zullen alle meisjes wel omheen gaan draaien. Maar Chris niet. Die zal de buren zo weinig mogelijk zien. Natuurlijk loopt dat anders: de drie kinderen raken betrokken in een gevaarlijk avontuur, en natuurlijk speelt Koesja, de grote zwarte herdershond, een grote rol. Samen vormen ze de Vier van Westwijk...


In dit eerste boek ontdekken de kinderen dat 'Het vakantiekamp voor kinderen met overgewicht' niet helemaal is wat het lijkt.


ISBN 978 90 499 2271 9 Hardcover  172 pagina's | Pimento | april 2008


jeugd 8Deel 2: de verdwijning van Bo Monti


De zomervakantie is begonnen en Westwijk wordt overspoeld door toeristen. Chris baalt.
'Ik leg het je nog één keer uit,' zei Chris. Ze trok zoveel narrige rimpels in haar gezicht dat ze ineens belachelijk veel op een oud mannetje leek. 'Wij zijn Westwijkers. De toeristen kopen ijsjes bij de ijskarretjes. Wij niet. Zij zitten in hun blootje op de terrassen. En zij gaan met hun witte vel in de brandende zon liggen en zijn daarna verbaasd dat ze 's avonds zo rood zijn als een kreeft. Wij houden gewoon onze kleren aan, eten alleen ijs bij Snackpoint Charlie en slapen in huizen in plaats van in tenten. Of in caravans.'
Maar als die toeristen er niet waren zou Bo Monti nooit naar Westwijk gekomen zijn. En Chris is een fan van deze zanger, al wil ze dat niet toegeven aan Tessa en Jack. En als ze het eenmaal toegeeft, is Jack degene die bokkig reageert!
En dan komt de avond van het optreden: het openluchttheater is afgeladen vol, Bo Monti wordt met veel bombarie aangekondigd en dan.. komt er helemaal niemand! Waar is Bo? Met de noorderzon vertrokken? Ontvoerd?
Een raadsel dat de Vier van Westwijk graag wil oplossen. Zullen ze Bo Monti vinden?


ISBN 978 90 499 2302 0 Hardcover 172 pagina's | Pimento | september 2008Deel 3: De sporen van de klauw


In dit boek gaat Manon Spierenburg in de richting van science-fiction. Maar omdat ze er niet te diep op ingaat, blijft het een spannend realistisch verhaal: wat voor monster is Westwijk aan het terroriseren? Chris en haar vrienden laten het niet afweten, ook dit raadsel lossen ze op.


ISBN 978 90 499 2349 Hardcover 173 pagina's | Pimento | april 2009


Spanning, avontuur, humor en een dosis pubertrekjes, voeg daarbij een slimme hond, recept geslaagd. De oplossing die Manon Spierenburg in petto heeft voor de nieuwsgierige lezer is niet direct voorspelbaar, wat toevoegt aan de spanning. Maar ik vraag me af of ook jonge lezers niet af en toe hun wenkbrauwen zullen optrekken. In het eerste deel mogen de kinderen van de burgemeester niet doodgeschoten worden, maar in een adem door wordt voorgesteld om ze maar gewoon op te sluiten en dood te laten hongeren. Wat is het verschil?
In deel twee zitten de mensen vol spanning te wachten op de beroemde zanger, maar zien alleen maar de manager op toneel staan. En die wordt ineens bekogeld met een tomaat! Nou ja, wie neemt er nou een tomaat mee naar een concert? Of heb ik geen fantasie genoeg?
Maar dat zijn peanuts. Ik denk dat deze boeken zeer in de smaak zullen vallen, zowel bij jongens als bij meisjes. De soms wat nukkige Chris, de stadse Tessa en de knappe Jack zijn kinderen zoals je ze zelf ook kent. Al lijkt de thuissituatie van Chris op die van Matilda (Roald Dahl), gelukkig heeft ze de pientere hond Koesja, en kan ze terecht bij de lieve Ella van Hotel Zeezicht.
De personages blijven dezelfde mensen in ieder boek van deze serie.
Vroeger verslond ik ‘de Vijf’, nu is daar ‘De 4 van Westwijk’!


© Marjo, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De 4 van Westwijk
Met tekeningen van Elly Hees


Deel 1: De verborgen buit


Chris, officieel Christina, Appelboom is elf jaar en woont met haar ouders in het kustplaatsje Westwijk. Haar moeder is voornamelijk bezig met indruk maken op iedereen en haar vader is altijd aan het werk. Op school voelt Chris zich ook niet echt thuis, ze houdt niet van het gegiechel van de meisjes en het stoere gedrag van de jongens. Haar enige echte vriend is haar herdershond Koesja. Verder vindt Chris het vreselijk dat er 's zomers zoveel toeristen zijn, in het toeristenseizoen  mag ze niet met Koesja op het strand komen. Gelukkig wonen ze een aan de rand van Westwijk, dan hoeft ze die akelige toeristen niet altijd te zien.


Tot groot geluk van Chris' moeder komt de nieuwe burgemeester met zijn gezin naast hun wonen. Het liefst wil ze dat Chris vrienden wordt met Tessa en Jack, de dochter en zoon van de burgemeester. Chris ziet dat helemaal niet zitten, het zijn vast van die rare stadskinderen. Maar ja, moeder houdt hardnekkig vol en een ontmoeting is niet meer te voorkomen. Jack is wel aardig en en best wel knap maar Tessa is echt zo'n tuttige meid die zich druk maakt om mooie kleren vindt Chris. Toch worden ze vrienden en dat allemaal dankzij dat rare vakantiekamp voor kinderen met overgewicht. Ze ontdekken dat daar wel heel vreemde dingen gebeuren waar ze wel eens meer van willen weten. Maar de leider van het afvalkamp, Nasar houdt niet van pottenkijkers. Helemaal niet zelfs...


Leuk, spannend verhaal, wel een beetje onwaarschijnlijk dat in zo'n klein plaatsje nauwelijks iemand iets over het afval-vakantiekamp weet, zelfs de kinderen van de burgemeester niet!  Maar dat mag de leespret niet drukken. De karakters zijn grappig. Vooral de moeder van Chris en die vreselijke plaatselijke journaliste Ciska Beerenpoot zijn apart.


Deel 2: De verdwijning van Bo Monti


De Vier van Westwijk (Chris, Tessa, Jack en Koesja) zijn inmiddels goede vrienden geworden. Jack en Chris vinden elkaar wel heel erg leuk. Maar van Tessa vindt  Chris dat ze wel vreselijk met kleren bezig is. Tessa vindt er niets aan dat Chris altijd en eeuwig achter haar computer zit. Bovendien vindt Tessa dat Chris soms te ver gaat want Chris is soms zelfs een hacker! Ze weet overal binnen te dringen, zelfs in computerprogramma's van de politie, ze is wel de dochter van de burgemeester, ze is heel bang dat  mensen er achter komen. Maar het hacken van Chris is wel handig als op een avond de populaire zanger Bo Monti is verdwenen. Hij zou een concert geven in het openluchtheater van Westwijk aan zee. De Vier van Westwijk gaan natuurlijk de zaak onderzoeken. Ze moeten wel want de afschuwelijke Ciska Beerenpoot schreef in de plaatselijke krant dat het de schuld van de burgemeester is, hij had voor betere beveiliging moeten zorgen. De bewoners van Westwijk doen vanaf die tijd heel akelig tegen het burgemeestersgezin. De vier beleven weer een spannend avontuur.


Opnieuw een verhaal dat lekker wegleest. Wel weer de kanttekening erbij dat er wel erg in het voordeel van de kinderen geschreven wordt. De kinderen ontdekken een caravan in de duinen op loopafstand (!) van Westwijk dankzij Koesja's speurneus. De politie, die een grootscheepse aktie begonnen is zou deze caravan over het hoofd hebben gezien? Evenals de nare verhouding tussen de manager en zanger en een ander geheim zou de politie niet eerder ontdekt hebben? Lijkt me stug.


Deel 3: De sporen van de klauw


Het begint heel spannend. Een of ander iets vernield langzamerhand Westwijk. Elke keer als er weer iets totaal kapot is gemaakt zien de bewoners sporen die lijken op enorme klauwen. Al gauw wordt vewezen naar de legende over een vernielzuchtig monster. Als zelfs Charlie, de plaatselijke snackbarhouder en goede vriend van de vier het slachtoffer wordt moeten de vier van Westwijk wel aktie ondernemen. Al redelijk snel komen ze er achter wat dat 'monster' is. Maar hoe kunnen ze het stoppen? De vreselijke praatzieke moeder van Chris is ongewild een grote hulp, of toch niet?
Een science-fictionachtig verhaal. De grote computerkennis van Chris komt goed van pas maar of ze het 'monster' kunnen verjagen  is nog maar de vraag.


Qua verhaal vond ik dit het spannendste van de drie. Jammer is dat ook hier dingen ongeloofwaardig zijn. Een 'monster' dat schepen in de haven vernietigd en grote schade aanricht en alleen de Vier van Westwijk weet de kern in het dorpje te vinden? Tja, dan is het met de politie daar erg droef gesteld. 


Op zich zijn het allemaal lekkere verhalen. Toch jammer dat de schrijfster de Vier van Westwijk teveel zelfstandig laat doen en te ver laat gaan in hun daden. Daardoor krijg je een gevoel van 'dit kan gewoon niet'. Het is leuk dat ze bepaalde mensen te slim af zijn maar laat ze dan op een geloofwaardige manier slim of brutaal zijn.
De gebeurtenissen die plaatsvinden en de aanleiding vormen tot actie van de vier zijn te groot voor zo'n klein kustplaatsje waar iedereen elkaar kent. Dat gaat  wrikken en voelt niet goed. (Voor en achterin staat een plattegrond van het plaatsje.)
Maar gezegd moet worden dat er een enorme vaart in de verhalen zit en de personages zelf erg leuk zijn.


Apart moeten de illustraties van Elly Hees vermeld worden, deze zijn humoristisch en erg vrolijk.
Ze doen me een beetje denken aan de tekeningen van Quinten Blake (Roald Dahl) en dat is bedoeld als compliment.


Dettie, juli 2009