jeugd 6-9 jaar

Kaye Umansky

https://www.kayeumansky.com

 

Heksenwinkel
Kaye Umansky


Alweer het derde deel over Elsie Pekel en heks Magenta Spits in het dorpje Kleinbrugge.


Elsie werkt bij haar vader Albert in de familiezaak Pekels Warenhuis. Het is een klein winkeltje dat van alles te koop aanbiedt. Mensen komen er graag omdat Albert en zijn dochter de klant als koning zien. Ze zijn altijd  beleefd, hebben aandacht en de service van de winkel is uitstekend. Maar eigenlijk is de winkel vooral een ontmoetingsplaats voor de bewoners van Kleinbrugge. Er wordt wat afgekletst is het warenhuis.


In het Krommevingerwoud, vlakbij Kleinbrugge woont de rode heks Magenta Spits. Elsie is gek op haar. Magenta brengt leven in het anders zo saaie dorpje. Elsie heefft al eens op de toren van Magenta mogen passen (en stiekem een beetje getoverd) en ook al eens geholpen met het opzetten van het postorderbedrijfje dat allerlei betoverende spullen verstuurt.
Maar Magenta is nogal chaotisch en wispelturig. Ze verzint van alles en wil dat dan ook gelijk doen. Het bedrijfje heeft ze alweer opgedoekt want een echte winkel is veel handiger volgens haar.


De winkel tovert ze in het kleingeestige Kleinbrugge. De bewoners spreken er schande van. Een heks in hun dorp! Dat kan en mag niet. Maar Magenta wilde het nu eenmaal dus zal het gebeuren ook, helaas bezit ze geen enkel verkopersbloed, het wordt een puinhoop en al snel spring Elsie weer bij. De andere heksen zijn echter blij met de prachtige heksenwinkel en komen al snel in grote getale opzetten. De Kleinburgers vinden het vreselijk! Al die vreemde heksen in hun dorp!
En dan blijkt de winkel zelf ook wel heel raar in elkaar getoverd te zijn.
Hoe lang zal dat allemaal goed gaan?


Kaye Umanski heeft er weer een betoverend verhaal van gemaakt, en ook de kleine speldenprikjes naar de huidige maatschappij zijn verrassend. Opnieuw een lekker fantasievol boek waarvan kinderen zeker zullen genieten.


ISBN 9789047713180 | Hardcover | 195 pagina's | Lemniscaat | 22 juli 2022
Vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 9+

© Dettie, 1 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heksenwens
Kaye Umansky


Na het eerste boek over Elsie Pekel waarin ze een week op het huis van Magenta Spits, de Rode Heks, mocht passen en allerlei tovertrucjes leerde, is er nu deel twee.


Elsie is weer thuis in Kleinbrugge en vindt haar leven na alle spannende avonturen bij Magenta wel een beetje saai. Het dorpswarenhuis van haar vader is wel leuk om in te werken maar ook voorspelbaar. Altijd dezelfde klanten, altijd dezelfde spullen.
Het is dan ook heerlijk als de Rode Heks ineens weer voor haar neus staat - hoe doet ze dat toch, dat verschijnen en verdwijnen? - en haar vraagt of ze komt helpen met haar postorderbedrijf. Magenta is namelijk nogal chaotisch, alle bestellingen liggen door elkaar en daardoor gaan de leveringen helemaal mis. Het regent klachten. Elsie móet komen helpen anders gaat Magenta failliet.


Natuurlijk doet Elsie dat, hoewel haar vader zijn bijzondere en vriendelijke dochter niet graag laat gaan. Elsie krijgt weer de tijd van haar leven bij Magenta. Efficiënt als ze is, is de wanorde al gauw hersteld, maar Magenta blijkt een heleboel aangevraagde spullen niet in huis te hebben dus moet ze naar de Betoveringenbazaar, en Elsie mag mee.
Het wordt de wonderlijkste én leerzaamste dag van Elsies leven.

Daarnaast is er nog een superchagrijnige geest die ontsnapt uit een spiegel in Magenta's huis, hoe krijgen ze die weer terug in de spiegel voordat hij met zijn gescheld iedereen beledigd en kwaad maakt?

Het is opnieuw een heerlijk boek, vol verrassingen en avontuur én veel grappige zwart-wit tekeningen van Ashley King.
Gelukkig komen er nog meer delen over Elsie en Magenta uit, hopelijk zijn die gauw te lezen!
De delen zijn overigens goed los van elkaar te lezen.


ISBN 9789047713166 | Hardcover | 224 pagina's | Lemniscaat | september 2021
Vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 9+

© Dettie, 29 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heksenweek
Kaye Umansky


Als je in een saai stadje woont genaamd Kleinbrugge - omdat het klein is en er een brug staat - en in een winkel van je vader en moeder werkt waar nauwelijks iets verkocht wordt, dan ben je ernstig toe aan wat anders. Aan wat leven in de brouwerij, aan wat avontuur, aan wat opwindends. Elsie Pekel snakt er tenminste naar. Gelukkig kan ze wel naar de bibliotheek, want alleen lezen brengt haar die belevenissen waar ze van droomt. Maar verder gebeurt er niets, Elsie verkoopt wat, maakt een praatje en volgt nauwkeurig de Top tien klantenserviceregels op die haar vader gemaakt heeft. Heel saai dus.


Maar op een dag verandert alles...
Met een knal vliegt de deur van de winkel open en Magenta Spits - ofwel de Rode Heks -  die diep in het Krommenvingerwoud woont, stapt binnen.
Ze komt helaas niets kopen maar ze zoekt een oppasser voor haar huis. En dat is de kans waar Elsie op gewacht heeft! Zij gaat! Of haar ouders het nu goed vinden of niet. Gelukkig mag het, want het duurt maar een week.


Samen met de zwerfhond die altijd voor de winkeldeur ligt, trekt ze in het bijzondere huis van Magenta. Tot haar grote plezier krijgt ze een kamer die eruit ziet zoals in haar dromen. Bovendien heeft de heks héél veel boeken! Wat kan haar nog gebeuren in die ene week? Nou... best veel.


Elsie moet namelijk wel Corbett de pratende raaf verzorgen én alle mensen te woord staan die aan de deur komen. Corbett geeft steeds informatie over de bezoekers wat prettig is voor Elsie maar hij is soms ook heel chagrijnig en eigenwijs. Elsie leert die week de knappe houthakker Hank kennen, die alleen maar aan zijn kapsel denkt, ze ontmoet Sylfine Groenmantel die smoorverliefd op Hank is, ze maakt kennis met de gemene Huilerzusters én met de postbode Joey die gewoon de aardige postbode is. Maar Elsie heeft wèl haar handen vol aan al die mensen die langs komen.


Toch is er tijd over om naar de toren van het huis te gaan, die ligt vol met toverspullen en van Magenta mocht ze daar rustig me experimenteren... Natuurlijk doet Elsie dat! En wat blijkt... ze heeft tovertalent! En daarmee weet ze heel wat voor elkaar te krijgen, helemaal als er een doos met toverspullen bezorgd wordt waarop staat:  Meteen open en gebruiken!
Al met al wordt een week om nooit te vergeten!


Een fijn fantasievol en vlot verteld verhaal, je leeft helemaal met Elsie en haar bijzondere toverwereld. Het mooie nieuws is, dat er nog drie nieuwe avonturen zullen volgen over Elsie, Magenta en hun bijzondere vrienden. Dat is een heerlijk vooruitzicht!


De schrijfster Kaya Umansky gaf twaalf jaar les op een basisschool, vooral in muziek en toneel, voor ze fulltime schrijfster werd.


De illustrator Ashley King studeerde cum laude af in illustratie en animatie aan de universiteit van Coventry. In 2016 maakt hij voor het eerst illustraties bij een kinderboek. Sindsdien heeft hij de smaak te pakken.


ISBN 9789047713173 | 192 pagina's met zwart-wit illustraties | 192 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 25 februari 2021
Vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 9+

© Dettie, 21 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER