jeugd 6-9 jaar

Andy Shepherd

http://www.andyshepherdwriter.co.uk

http://www.saraogilvie.com

 

De jongen die van draken droomde
Drakenserie Deel 4
Andy Shepherd


De kinderen van de drakenbende beleven de tijd van hun leven. Hoog boven de wolken vliegen, gezeten op hun eigen draak, dat zouden we allemaal wel eens willen proberen toch! Het is ook niet iets wat iedere dag gebeurt, want de draken gaan ook periodes weg bij de kinderen, naar hun eigen leefgebied. Extra feest dus als ze er dan ineens zijn!


En het dagelijkse leven van de kinderen gaat ook gewoon verder. Ze moeten naar school, en Tomas helpt grootvader nog steeds in diens tuin. Daarnaast probeert hij zelf stekjes op de kweken van de drakenfruitboom. En dat is nu heel vervelend: dat wil maar niet lukken, de een na de ander gaat dood!
Wat is het geheim van Elvi, degene die de drakenfruitboom meenam naar de tuin van grootvader? Hoe deed zij  dat? Naast al zijn andere bezigheden is Tomas ook nog druk aan het snuffelen in de oude spullen van Elvi en Arturo. Zou hij het geheim vinden?


Over geheimen gesproken. Als op een dag een nieuw meisje in de klas komt dat beweert àlles, maar dan ook alles over draken te weten, kan hij zich niet inhouden.
Voor hij er erg in heeft, heeft hij het geheim van de draken verklapt! En dat meisje, Aura, wil alles van hem weten! Zeker als ze een echte draak ziet. En natuurlijk: ze wil er zelf ook een.
Tomas baalt van zichzelf. Hoe heeft hij dat kunnen doen, zijn mond voorbij praten! Maar we zullen ontdekken dat het maar goed is dat hij dat gedaan heeft.
Kai en Kat komen ook met een geheim. Maar behalve zij zelf vindt niemand dat een leuk geheim.
Maar ja, zoals de wijze grootvader zegt: soms moeten er nu eenmaal dingen gebeuren, Alles verandert. Alles groeit. En dat is zoals het hoort.


Intussen mist Tomas Fikkie vreselijk. Zijn grote vriend komt niet zo vaak. Nu is er gelukkig een nieuw draakje, Zwier genoemd. Maar wat is dat dier onhandig! Hij zorgt voor de nodige problemen. Waar hij ook komt ontstaat een grote bende! Tomas heeft bijna geen tijd meer om aan Fikkie te denken. Of om voor zijn stekjes te zorgen!


Bij dit alles vraag je je af waar die ouders zijn? Merken die niets van al dat drakengedoe? Nee dus. En dat komt doordat ze erg met hun eigen bezigheden bezig zijn, en omdat die bezigheden er ook voor zorgen dat het huis vol is met allerlei dieren. Die krijgen dan de schuld als er weer eens iets kapot is, of de kamer overhoop staat. Dat is dus geen probleem. Maar goed ook, want ze hebber er al genoeg in dit vierde deel!


Alle delen van deze serie zijn reuze leuk. Deels is er de fantasiewereld rondom de draken, maar de normale wereld wordt niet vergeten. Vooral de taartjes van Nana, die zijn overheerlijk, en je kan dat wel fantastisch noemen, maar je kan ze gelukkig gewoon eten.
Er is dus school, en de kinderen gaan op vakantie. Tomas niet overigens. Hij voelt zich soms wel alleen en in de steek gelaten, maar heeft eigenlijk geen tijd om er bij stil te staan.

Opnieuw zijn er de leuke tekeningen van Sara Ogilvie.
Het is vast ook een heel boek om  voor te lezen, de dialogen lopen soepel, en zijn talrijk.


Andy Shepherd is een lerares Engels. Zij debuteerde met De jongen die draken kweekte.
Er is intussen een televisieserie in de maak.


ISBN  9789047712190 | hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2020
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd: 8 +

© Marjo, 7 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De jongen die met draken vloog
Drakenserie Deel 3
Andy Shepherd

Het derde deel intussen. Wie Tomas is en waarom er over hem geschreven wordt zal bekend zijn. Maar zijn avonturen met de draakjes zijn nog niet voorbij.
Zijn vrienden Ted en de tweeling Kai en Kat hebben ieder een eigen draakje, en ook hun vijand, die koning van de Narigheid, Liam, heeft er een bemachtigd. Het kleine zusje van Tomas, Lolli wil er ook een, en zij wordt drie jaar. Wat is een beter cadeau dan een eigen draak ook voor haar?


Tomas moet moeilijke beslissingen nemen. Zijn grootvader zei het al en in de papieren die ze vinden van de vorige drakenoppasser wordt het bevestigd: ze moeten de dieren vrij laten. In dit klimaat kunnen ze niet overleven en tenslotte horen ze hier ook niet thuis. Ze hebben een eigen stad, ver weg hier vandaan.
Maar tjee, hun vrienden vrijlaten! Geen draakjes meer in hun leven! Wat vinden de vrienden dat moeilijk! Toch doen ze het: op de dag dat er nieuwe draakjes uit het fruit komen, vertrekken de draken van de vrienden met hen mee naar waar ze horen.
Alle draakjes? Eh, nee. Tomas kan het niet over zijn hart verkrijgen. Ook heeft hij Klokje, Lolli’s draak niet laten gaan. En Liams draak is er ook nog. Maar waar is die? Wat voert Liam in zijn schild?


Tomas moet het deze keer alleen opknappen, zijn grootvader ligt in het ziekenhuis. Hij vindt het allemaal heel moeilijk. En dan is er nog die boze buurman...


Dit boek gaat over enkele belangrijke kwesties: mensen zijn niet altijd wie ze lijken te zijn. En van iemand houden betekent ook vrij laten. Dat zit verpakt in een verhaal vol hilarische situaties, en spannende voorvallen.
Je verbaast je over die volwassenen die maar niets in de gaten hebben, ook al brabbelen hun kinderen over draken die ze hadden zien vliegen. Grootvader zei het:


‘Niemand wilde in draken geloven, dus zelfs als de volwassenen Fikkie of een van de andere draken met eigen ogen hadden gezien, hadden ze daar een of andere verklaring voor verzonnen.’


Ook in dit boek vind je leuke zwart wit tekeningen van Sara Ogilvie.


Andy Shepherd is een lerares Engels. Zij debuteerde met De jongen die draken kweekte.
Er is intussen een televisieserie in de maak.


ISBN 9789047710783| Hardcover | 255 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2019
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 24 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De jongen die draken kweekte
Drakenserie Deel 1
Andy Shepherd


‘Als mensen me vragen wat we in grootvaders tuin kweken, denken ze waarschijnlijk aan komkommers, tomaten en snijbonen. Ze verwachten vast niet dat het ware antwoord ‘draken’ is. Maar dat is het wel. We kweken draken. En ik kan je één ding vertellen: dat is een hoop meer gedoe dan komkommers.’


Tomas  is dol op zijn grootvader, dus als die hem vraagt of hij komt helpen een stuk tuin klaar te maken om een moestuin te beginnen, doet Tomas dat. Maar er is één plant die niet echt meewerkt.


’Het lijkt wel een ondersteboven reuzenzwabber,’ verklaarde grootvader. ‘Maar dan groen en stekelig en knobbelig.’


Tomas ontdekt ook nog vruchten. Het besluit dat hij dan neemt verandert zijn hele leven. Ook al ontdekt hij op google dat het gaat om drakenfruit, hij had toch echt niet verwacht dat hij dat letterlijk moest nemen. Maar ja, dat was dus wel zo: er komt een echt draakje uit.


Na een kennismaking tussen het dier en de jongen noemt hij hem Fikkie. Een vriendje voor het leven zal Fikkie worden. En dat ondanks de puinhoop die hij er soms van maakt: onhandige bewegingen, maar vooral ook de veroorzaker van ontploffingen. Drakenpoep explodeert namelijk.
Maar ja, het is dus wel een draak(je). En die spuwt vuur. En het moet eten!
Tomas moet dus leren hoe hij het dier moet verzorgen, en… hoe hij het verborgen kan houden! Dat levert bepaald hilarische scenes op, dat kan je je voorstellen.


Gelukkig besluit hij dat hij het niet alleen kan: hij schakelt zijn vrienden in. Dat zijn Ted, en de tweeling Kat en Kai. En zijn kleine zusje Lolli, daar kan hij niet omheen, maar die kan gelukkig nog niet praten, dus ook niets verraden!
Maar er is ook die vervelende buurman van grootvader en op school heeft Tomas te maken met Liam, die in de gaten heeft dat er iets vreemds aan de hand is.


Heerlijke humor dus in dit boek, leuk om voor te lezen maar natuurlijk ook om zelf te lezen. Al moet je dan wel een goede lezer zijn. Er staan best lastige woorden in. ‘Mutantenlarf’, ‘Guatemalteekse regenstok’. Het verhaal wordt omlijst door leuke zwart wit tekeningen van Sara Ogilvie, je wil meteen ook zo’n klein draakje!
Want dat er meer fruit is begrijp je wel. En dus ook meer draakjes…


Andy Shepherd is een lerares Engels. Zij debuteerde met De jongen die draken kweekte.
Er is intussen een televisieserie in de maak.

ISBN 9789047710684 | Hardcover | 211 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2018
Tekeningen van Sara Ogilvie | Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 12 september  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De jongen die met draken leefde
Drakenserie Deel 2
Andy Shepherd


In het eerste deel van de trilogie over Tomas, de jongen die een drakenfruitboom ontdekt in de tuin van zijn grootvader, hebben we kunnen lezen hoe niet alleen hij zelf, maar ook zijn vrienden, Kai en Kat, de tweeling, en Ted aan een draakje kwamen. In dit tweede deel brengen ze al hun vrije tijd door met de diertjes.


De draakjes spuwen niet alleen vuur, ze kunnen ook nog andere dingen. En daar komt een probleem op de hoek kijken: hoe kunnen ze hun toch wel aparte huisdieren zo trainen dat ze zich gedragen?
Een extra probleem is het als hun grote vijand, Liam, ook een geheim blijkt te hebben. Dat begint met de wedstrijd om wie de grootste zonnebloem kweekt.


Naast deze kinderen speelt ook het kleine zusje van Tomas een grote rol. Lolli is nog te klein om hun geheim te verklappen, maar ze praat wel steeds duidelijker. En haar negeren is er niet bij!
Ook de opa is een belangrijke rol toegedicht. Tomas helpt hem vaak in zijn moestuin, waar hij immers ook de drakenfruitboom vond. De boom staat er maar zielig bij, en Tomas wil weten wat hij daar aan kan doen. Maar hij kan opa niet om hulp vragen zonder te vertellen wat het geheim van de boom is. Ook niet als hij merkt dat opa lijkt te weten dat er iets aan de hand is.


Opa vindt duidelijk dat hij Tomas in zijn waarde moet laten. Het komt wel een keer. En anders niet. Als Tomas steeds overhoop ligt met de buurman, zegt opa tegen hem dat hij niet meteen moet veroordelen. En Tomas moeder vertelt hem dat hij toen hij nog kleuter was, zo dik bevriend was met Liam!
Aan alle kanten wordt de jonge lezer duidelijk gemaakt dat je niet zo snel met je mening klaar moet staan. 


En er is de milieukwestie: opa werkt alleen met natuurproducten in zijn tuin. Daarom gaat Tomas zo vaak helpen: al die schadelijke insecten moeten met de hand verwijderd worden! Dat wordt op een leuke manier gebracht, zodat je je er niet aan stoort, maar het is duidelijk dat Andy Shepherd net iets meer wil dan alleen een leuk verhaaltje vertellen. Dat doet zij overigens wel heel goed. Veel humor zit er in, en gebeuren de gekste dingen met die draakjes!


Het boek is prachtig vormgegeven met naast de passende zwart-wit tekeningen een duidelijk bladspiegel. De taal past prima bij de doelgroep. De hoofdstukken zijn wel wat aan de lange kant, maar het is wel een verhaal waar je in wil blijven doorlezen. Het is geen probleem als je deel een niet gelezen hebt.
Andy Shepherd, van oorsprong lerares schreef haar debuut De jongen die draken kweekte. Dat boek  was onmiddellijk een succes. De rechten zijn ook al verkocht voor een Britse televisieserie. www.andyshepherdwriter.co.uk


In dit boek worden erg grappige tekeningen gemaakt door Sara Ogilvie. Zij studeerde in Schotland af aan de kunstacademie. Vanaf het begin van haar carrière ontving ze belangrijke prijzen, en ze kreeg zelfs de opdracht om een kunstwerk te maken voor Nelson Mandela en de Engelse koningin.


ISBN 9789047710745 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2018
Leeftijd vanaf 8 jaar| Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens
Geïllustreerd door Sara Ogilvie

© Marjo, 20 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De jongen die met draken zong
Drakenserie Deel 5
Andy Shepherd


‘Grootvader zegt dat sommige dingen niet in woorden zijn uit te drukken. Draken horen daar zeker bij.’

Waarschijnlijk ken je Tomas? Een tijd geleden ontdekte hij dat in de tuin van zijn grootvader draakjes groeien. Er staat namelijk een drakenfruitboom, en als de vruchten rijp zijn, blijken daar allerlei soorten draakjes in te zitten. Vliegende, vuurspuwende, bommenpoepende draakjes, die nog ondeugend zijn ook! Dit moet niet algemeen bekend worden natuurlijk, maar Tomas heeft een paar trouwe vrienden die hij deelgenoot maakt: eerst alleen de tweeling Kai en Kat en Ted. Later kwamen daar Liam en Aura bij. En het kleine zusje van Tomas, Lolli, die is ook op de hoogte.


Ze hebben allemaal hun eigen draakje(s). Voor Tomas is er de bliksemdraak Zwier. Tomas ontdekt dat hij een speciale gave heeft, die in het volgend avontuur heel handig is.Tot zijn verbijstering heeft Chouko van de botanische tuin namelijk stekjes meegenomen! Wat als zij ontdekt wat dat gaat opleveren? Toch vindt hij het nog erger als blijkt dat Chouko niet eens weet hoe ze er voor moet zorgen. De stekjes dreigen dood te gaan.


Er gebeurt nog veel meer in dit boek: de tweeling gaat terug naar China, waar ze vandaan komen. Ze hopen dat hun draakjes hen zullen volgen.
En Lolli mist haar draak vreselijk. Ze is er bijna ziek van. Waar is Fikkie gebleven? Zal hij ooit wel terug komen?
En ook ontdekt Tomas dat Aura een geheim heeft. Het is zelfs zo geheim dat ze het zelf niet wist!
Tomas vindt het eerst ook geen leuke ontdekking, hij is zelfs jaloers. En wat zullen de gevolgen zijn?


Het verhaal is waarschijnlijk het duidelijkst als je de boeken op volgorde leest. Dan geniet je ook meer van dit vijfde verhaal waarin enkele dingen op hun plaats vallen. Afgezien daarvan is het opnieuw een hilarisch avontuur. Want die draakjes stellen je nogal eens voor verrassingen.
Het boek gaat over vriendschap, met alle haken en ogen, over dieren en tuinieren. En over chocola…


‘Moet je je voorstellen wat er allemaal kan.’


Nou, heel veel, en dat is reuze leuk! Net als de tekeningen.
Het boek is toegespitst op jonge lezers, met een duidelijk lettertype en een ruime bladspiegel, en veel humor natuurlijk!


Andy Shepherd, van oorsprong lerares debuteerde met De jongen die draken kweekte. De samenwerking met Sara Ogilvie, die grappige zwartwittekeningen maakt, is (bijna) net zo vruchtbaar als de drakenfruitboom. Inmiddels zijn er vijf boeken, waarvan dit helaas het laatste is.


ISBN 9789047712206| hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juni 2021
Tekeningen van Sara Ogilvie | Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 24 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER