jeugd 6-9 jaar

Pimm van Hest en Aron Dijkstra

http://www.pimmvanhest.nl

http://www.arondijkstra.nl

 

altOp de vlucht
Verteld door Pimm van Hest
Getekend door Aron Dijkstra


Op de omslag wordt al meteen een groot deel van het verhaal verteld: een klein meisje zit in elkaar gedoken voor een grote kooi, terwijl om haar heen brokstukken rond vliegen. Ze heeft een beertje stevig vastgekneld in haar armen.

Oorlog, en dat kleine meisje bevindt zich daar middenin. De huizen zijn beschoten, gaten in de muren en de ruiten kapot. Maar het kind droomt van vrede. Ze tekent een duif op zo’n beschadigde muur. Grote zwarte raven kijken toe. Dat blijven ze doen, tot het meisje een vorm van veiligheid bereikt. De duif volgt eveneens. Twee symbolen, van oorlog en vrede.

‘Jouw veilige huis
Stukje voor stukje

STUK!
of
INEENS!

Op een keer
Jouw veilige huis
Niet langer meer
Dag veilig huis.’


Het kind wil terug naar de tijd die was, naar een veilig huis, een fijn school, een klas met leeftijdgenootjes. Maar ze moeten vluchten.


‘Mama, ik ben bang!
Papa, ik ben bang!'


Stel je toch voor, er is oorlog en je moet weg uit je land. Over zee, naar een land waar alles anders is, waar niet iedereen je welkom heet. Mensen spreken een vreemde taal. Hoe moet je je draai vinden? Kun je verder gaan met je leven?
Er is de dreiging van de raven, maar de hoop die uitgebeeld wordt door de duif.


Een prachtig prentenboek dat je kan voorlezen, de tekstjes zijn erg duidelijk, kort en poëtisch. Met de prachtige illustraties kan je het verhaal laten zien, om je te helpen contact te krijgen met een vluchtelingenkind dat de taal niet spreekt.


De schrijver van dit boek, Pimm van Hest en illustrator Aron Dijkstra willen kinderen die in Nederland terecht komen, na hun vlucht uit een gevaarlijk land, helpen met dit boek, met dit verhaal.


De illustraties vertellen het verhaal, het zijn duidelijk herkenbare beelden, in mooie kleuren.
In de loop van het verhaal worden de kleuren helderder en vrolijker, om aan te geven dat het beter gaat met het meisje.

ISBN 9789044828610 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2017
Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 7 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER