jeugd 6-9 jaar

Bjorn Van den Eynde

https://www.facebook.com/bjornvandeneynde


Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Bjorn Van den Eynde voor jongeren van 13-15 jaar

 

altZombie Voetbal Zorgen
De avonturen van Carlo Cabana: Deel 6
Bjorn Van den Eynde


Leuk nieuws voor de fans van Carlo Cabana: er is een nieuw avontuur van onze superheld.
En zijn vrienden natuurlijk. Is voorstellen nog nodig? Nou even kort dan:
Als Emanuel een windje laat, vliegt hij in het rond.
Als Catrina geeuwt ontstaat er vuur.
Als Bo huilt ontstaat er een overstroming.
Als Carlo de hik heeft komt de aarde omhoog.


Deze krachten hebben hen al meerdere keren uit lastige situaties gered, maar of ze nu ook van pas komen? Deze keer moeten ze op zoek naar een geneesmiddel voor Professor Poost-Dooif. Hij is gestoken door de levensgevaarlijke Ananas Mosquito en is erg ziek. Het gif is dodelijk, en het medicijn te pakken krijgen is levensgevaarlijk. Het enige medicijn dat hem kan helpen is namelijk heel zeldzaam: ananasmelk. Dat is geen gewoon ananassap, maar puur sap dat duizenden jaren heeft liggen rijpen in de vaten van oude kastelen. Maar omdat kastelen verdwijnen, is er nog maar heel weinig van over. Het laatste restje zit in een wisselbeker.


Een wisselbeker? Zoals je die winnen kan bij sportwedstrijden? Juist. En de professor vertelt dat je die alleen kan winnen door mee te doen aan de Zombie Voetbalcup. En zombies verliezen nooit.
Nou, denkt Carlo, dat zullen we nog eens zien. Hij is immers de beste voetballer van FC Koekoek! Wat Carlo niet weet, niet wil weten, is dat Bo ook goed in voetballen is. Gelukkig weet Catrina dat wel, want als ze naar Transsylvanië afreizen om dat duel aan te gaan, zullen ze alles uit de kast moeten halen om te winnen...


Het verhaal wordt zoals in alle boeken van deze serie verteld door middel van tekst met versieringen, veel illustraties en korte kleurrijke strips. De tekst bestaat uit een wat groter lettertype dan de norm en bevat veel woorden gedrukt in zowel een ander lettertype als in kleur.


We gaan dus voetballen. Denk nu niet dat het boek alleen voor jongens is! Meisjes voetballen ook, en ha, misschien wel beter! O ja, het ging om de professor. Nou, of onze vrienden de beker winnen, dat moet je zelf maar lezen in dit leuke nieuwe avontuur...


ISBN  9789059241862 | Hardcover| 128 pagina's | Uitgeverij Baeckens | 18 mei 2016
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 29 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt

De Milkshake Vampieren
De avonturen van Carlo Cabana: Deel 5
Bjorn Van den Eynde


Onze vrienden, Carlo, Bo, Emanuel en Catrina praten over het verjaardagsfeest van Bo. Zij wil een echt griezelfeest. Niet een slap aftreksel met flauwe griezelige verhalen, zoals Carlo Cabana die vertelt. Ook het grapje met de losse hand vindt ze afgezaagd. Bo weet immers alles al over draken, monsters en weerwolven. Ook over vampieren kun je haar niets nieuws vertellen. Daarom valt het niet mee iets te verzinnen wat ze leuk - of liever: doodeng - zal vinden.


Catrina is absoluut niet geïnteresseerd in griezelige dingen. Zij zoekt de Ware. Ze vertelt dat ze net uit Parijs komt, waar haar oom Laurent Lacroz een ijssalon heeft. Helaas had haar oom geen prettig nieuws voor haar: iedere nacht werd zijn hele voorraad aardbeienmilkshake gestolen! Het enige spoor zijn twee rare gaatjes in de zuiveltank. Bo weet het: het is het werk van de Milkshake Vampieren! De anderen lachen haar uit.  Milkshake Vampieren, die bestaan helemaal niet!
Maar Bo heeft gelijk. Er zijn inderdaad Milkshake Vampieren actief in Parijs. Zij drinken geen bloed maar milkshakes. Dat lijkt dan wel onschuldig maar ook dat kan niet natuurlijk. De oom van Catrina heeft niets meer over om te verkopen.
Jawel: onze vrienden gaan naar Parijs met de Ca-Boem-Cabal. Ze kunnen niet anders.


Carlo, de verteller van het verhaal, wil graag een held zijn, want eigenlijk is hij erg onhandig. Bo wil natuurlijk de Milkshake Vampieren leren kennen. Emanuel was liever thuisgebleven, maar dat kan niet, vinden de anderen. Ze hebben hem vast nodig.  En Catrina? Die wil maar al te graag naar Parijs, want ze weet zeker dat daar haar Prins op het Witte Paard rondloopt. Ze ontmoet inderdaad iemand, op de Pont des Arts, waar geliefden hun band bezegelen met een hangslotje. Maar Louis, zo heet hij, is niet echt een prins...


Zoals we dat gewend zijn maken onze vrienden allerlei spannende en bijzondere dingen mee. Ieder van hen heeft een eigen rol in het avontuur, in dit geval kun je wel stellen dat Catrina de hoofdrol heeft, maar inderdaad heeft Carlo gelijk: ze blijken Emanuel ook nodig te hebben!


Of het voor Bo allemaal griezelig genoeg is? Eigenlijk straalt het boek meer uit over liefde dan over enge griezels. Daar getuigt de omslag al van.
Je hoeft dus niet erg moedig te zijn om de avonturen in Parijs mee te beleven.   Het verhaal wordt zoals we gewend zijn afgewisseld met korte stripjes en tekeningen die het verhaal aanvullen en er een kleurig geheel van maken.
Zoals iedere keer weet Bjorn Van den Eynde ons weer te verrassen met zijn onuitputtelijke fantasie.


ISBN 9789059241350 | hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Bakermat | oktober 2015

© Marjo, 19 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe dinoboutjes barbeque
De avonturen van Carlo Cabana: Deel 4
Bjorn van den Eynde


Intussen is het Ca-Boem-Ca team wel bekend neem ik aan.
In hun nieuwe avontuur hebben de vier vrienden vakantie. Carlo, Bo, Emanuel en Catrina gaan kamperen, hoewel Catrina dat eigenlijk helemaal niks vindt. Zij zou liever naar het strand gaan. ‘Volgend jaar’, belooft Carlo. Hij moet ook Emanuel overhalen het uitvinden even met rust te laten, maar als hij zijn nieuwste vinding, de superflitsende doorkijkwoosher’ mee kan nemen om uit te testen, is hij tevreden.  En daar gaan ze dan, met de Ca-Boem-Ca bal, naar de bossen rondom Bouillon. Maar wat vreemd: er is geen mens te zien in het stadje!
Wat is daar aan de hand?


Natuurlijk gaan onze vrienden op zoek en komen dan leden van de jeugdvereniging 'De Bosjesmensen' tegen. Zij vertellen over een dinosaurus die de buurt onveilig maakt. Hoe kan dat nou! Die zijn toch uitgestorven! Toch ontdekken ze reuze pootafdrukken, en horen het gebrul!
Bo ziet het al helemaal voor zich: zij wil dinoboutjes op de jaarlijkse barbecue, het 'Mega Bo Eetfestijn'! Ze is enthousiast als Carlo op zoek wil met Andreas, van de Bosjesmensen. Catrina vindt het maar niks, zij wil zonnen, en eigenlijk is Emanuel ook niet zo happig. Dan gaan Bo en Carlo maar met z'n tweeën met Andreas mee. Toch zijn het de gezamenlijke inspanningen van alle vier de vrienden en hun individuele krachten die er voor zorgen dat het raadsel van de dino opgelost wordt.


Dit avontuur is alweer het vierde avontuur. De verhalen zijn los te lezen; onze vrienden worden voor in het boek voorgesteld en er zijn niet echt verwijzingen naar eerdere avonturen die je zou moeten kennen om dit verhaal te volgen.
Er zijn regelmatig stukken tekst die verbeeld worden in striptekeningen. Als je die over zou slaan – geen kind die dat doet! – dan mis je een stukje verhaal. Het geheel is grappig en avontuurlijk, terwijl de tekeningen en gekleurde letters en woorden het geheel erg levendig en dus aantrekkelijk maken.
Na ieder avontuur vraag ik me af waar Bjorn van den Eynde de volgende keer weer mee zal komen...


ISBN 9789059244092 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Baeckens | juli 2015
Illustraties van himself. Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 21 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe glibberige kwallenbende
De avonturen van Carlo Cabana: Deel 3
Bjorn van den Eynde


Het is bijna zover: de SuperKoekoek Splash zal binnenkort gehouden worden in het dorp. Bo gaat meedoen aan de jaarlijkse zwemwedstrijd, in een aerodynamisch, waterafstotend superzwempak met  hulp van een automatische flitsende zwemmachine, een vinding van Emanuel. Tornado Bo gaat winnen!
Haar vrienden zijn natuurlijk ook van de partij: superkluns Carlo Cabana, uitvinder Emanuel en droomster Catrina.


Vooral Catrina komt aan haar trekken in dit verhaal, ze droomt er op los. Ze mist nog wel eens wat er om haar heen gebeurt met haar gefantaseer over de prins die speciaal voor haar zal komen. En als de tegenstanders in dit verhaal kwallen blijken te zijn, zucht ze: waren het maar kikkers... en meteen droomt ze er van een onaantrekkelijke kikker te zien veranderen in een knappe prins. Ze zet zelfs een helm op om te voorkomen dat ze onverwacht een kwal moet kussen! Nu zijn die kwallen, drie overvallers die verkleed zijn als glibberige blubberkwallen, er natuurlijk helemaal niet op uit om haar te kussen, ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Diamanten namelijk!


Als Carlo en zijn vrienden voor het eerst met de afschuwelijke bende te maken krijgen, hebben ze net de moeder van Alexandra overvallen en de Vuurrode Vulkaandiamant gestolen. Alexandra Avondrood is het meisje uit Amsterdam waar Carlo hoteldebotel van is. Dus natuurlijk gaan onze vrienden helpen. Ze halen de Ca-Boem-Ca op bij professor Poost-Dooif en vertrekken naar Amsterdam. Ze moeten die bende opsporen voor ze ook de andere bijzondere diamanten te pakken krijgen, er zijn namelijk ook nog de Zomergele  Zonnediamant en de Waterblauwe Hartdiamant. En die glibberige overvallers willen ze alle drie...


Of er nog iets terecht komt van de zwemwedstrijd? Lees het in het nieuwe spannende avontuur van Carlo Cabana en zijn getalenteerde vrienden, dat je meeneemt naar de grachten van Amsterdam. De liefde speelt een grote rol, maar het zijn echt alleen maar de kwallen die slijmerig zijn...
Ook dit boek is voorzien van leuke kleurrijke tekeningen, die het vanwege de vele details verdienen om eens goed bestudeerd te worden.


ISBN 9789059244085 | Hardcover | 128 pagina's| Uitgeverij Bakermat | mei 2015
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 9 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt

De schat van de zwarte mummie
De avonturen van Carlo Cabana: Deel 2
Bjorn Van den Eynde


Carlo Cabana heeft maar één wens: hij wil een superheld zijn. Dat hij eigenlijk een kluns is, vergeet hij maar gauw, want eigenlijk is hij best al goed op weg om die held te worden:  hij heeft enkele vrienden die samen met hem de Ca-Boem-Ca club vormen, en zij zijn er klaar voor: geheimen ontraadselen, mensen in de knel redden...
Kom maar op, denkt Carlo.


Toch schrikt hij als zijn horloge afgaat en er een stukje perkament te voorschijn komt waarop staat ’help nu meteen.’ In plaats van een waardige aftocht, struikelt hij twee keer over zijn kat en laat hij zijn moeder verbijsterd achter. Hij gaat eerst naar Bo, die hetzelfde bericht gekregen heeft. Bo is een dramaqueen van jewelste. Als zij het op een huilen zet, dan stroomt alles onder water. Als Carlo bij haar komt. krijgt ze net een kostuum aangemeten voor het themafeest: ze moet mummie zijn, en haar moeder heeft haar in toiletpapier gewikkeld. Wat is Bo kwaad, ze wil een echt kostuum!
Ze gaat maar al te graag met Carlo mee: naar Catrina, die als ze geeuwt vuur spuwt, en het liefst de hele dag droomt van haar prins op het witte paard. Terwijl ze zich naar professor Poost-Dooif spoedden, pikken ze onderweg Emanuel op. Zijn gave – nou ja – is dat hij een verschrikkelijke geur verspreidt, zeker als hij chili op heeft...
Ze hebben dus wel speciale gaven, deze vier kinderen, maar die op een goede manier gebruiken, dat hebben ze niet geleerd. Het is meer toeval dan wijsheid...


De professor heeft een klus voor hen: ze moeten naar Gizeh, waar zijn oude vriendin Indiana Joanna in de problemen zit. De professor schiet hen er heen met de Ca-Boem-Cabol. En jawel, ze vinden Indiana, maar het loopt heel anders dan ze dachten.
Ook voor de lezer zitten er verrassende wendingen in het verhaal dat zich afspeelt rond de sfinx. Mummies zien ze zeker, dus Bo gaat heel hart haar best doen om een goed kostuum te pakken te krijgen. Wie weet is er ook een prins voor Catrina...


Bjorn Van den Eynde verdient een groot succes met deze nieuwe serie voor jongere kinderen. Ook al heeft het concept veel weg van de Geronimo Stilton serie, hij heeft er een compleet eigen draai aan weten te geven. Het is een feest om dit verhaaltje te lezen en om naar de mooie, kleurrijke en gedetailleerde tekeningen te kijken. Natuurlijk is een groot deel met flinke kracht uit de duim gezogen, maar er zijn ook feiten die kloppen: Gizeh bestaat tenslotte, en Cleopatra heeft ook geleefd.
Spannend en grappig, dit lezen kinderen graag.


ISBN 9789059240858| Hardcover | 127 pagina's | Uitgeverij Bakermat | september 2014
Leeftijd vanaf 8 jaar
Illustraties: www.hetgeelpunt.be

© Marjo, 23 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet rommelspook
De avonturen van Carlo Cabana: Deel 1
Bjorn Van den Eynde


Als je het eerste deel uit deze nieuwe serie gelezen hebt, weet je dat er een nieuwe superheld is opgestaan. Carlo heet hij. Carlo Cabana. Hij woont in het dorp Koekoek, en samen met zijn vrienden vormt hij het heldenclubje Ca-Boem-ca. Carlo, Bo, Emanuel en Catrina.
Echte helden hebben superkrachten, dus dat hebben deze helden ook.
Welke? Ontdek dat zelf maar.
Ook hebben ze een compagnon: professor Poost-Dooif, die veel weet, en hen met zijn vinding, een soort tijdmachine, de Ca-Boem-Ca geheten, naar plaatsen kan sturen waar ze de wildste avonturen beleven. Ze moeten er natuurlijk problemen of raadsels oplossen, en tja, of dat allemaal wel naar wens verloopt?


Het tweede boek heeft de titel ‘Het rommelspook’ meegekregen. Als Emanuel en Bo proberen oude spullen te verkopen, lukt dat ondanks Bo’s verkoopkwaliteiten niet zo erg. De spullen hebben ze gehaald bij oude mensen, teruggeven kan niet. Ze zoeken of ze er misschien zelf nog wat mee kunnen. Emanuel bijvoorbeeld, die uitvinder is?
Als Emanuel dan een geheimzinnig pakket vindt, waar een oude bronzen lamp in blijkt te zitten, is hun avontuur begonnen...
Van de professor horen ze dat het niet alleen een heel oude antieke lamp is: er rust ook een vloek op het ding. Al snel komen ze er achter wat die vloek inhoudt, en ze zullen de Ca-Boem-Ca nodig hebben... en er zijn kapers op de kust.


Als je dit boek oppakt kan je er niet omheen: het lijkt een kloon van de Geronimo Stiltonseries. De omslag is fleurig en in een zelfde soort format. Sla het boek open: ook hier worden de personages op de eerste pagina voorgesteld, en ook hier wordt in de tekst gespeeld met lettertypen en kleuren. Er zijn veel tekeningen, ook tussen de tekst, gemaakt door onbekend blijvende tekenaars.


De schrijver aan het woord:  “Ik schrijf eerst het hele verhaal en beschrijf vervolgens de tekeningen die ik er in het boek bij wil. Voor die illustraties werk ik samen met Het Geel Punt uit Berlaar-Heikant."


Er zijn korte strips die deel uit maken van het verhaal, en er is een bepaalde thematiek, die voor de jonge lezers leerzaam is. In dit boek is dat Romeo en Julia. De professor stuurt zijn machine naar Verona, de locatie van het beroemde balkon.


Ik denk dat deze nieuwe Nederlandstalige serie een prima tegenhanger is voor de drukkere Geronimo. Met kinderen in de hoofdrol en een realistischer verhaal vind ik ze zelf alvast leuker! Ik hoop dan ook dat deze betrekkelijke eenvoud zal blijven.
Deze klunzige superhelden zullen vast ook populair worden bij de jeugd. Als ze dat al niet zijn!


Bjorn Van den Eynde (1985) is een jeugdauteur, tv-scenarist en regisseur.


ISBN 9789059240872 | Hardcover | 123 pagina's | Uitgeverij Moon| december 2014
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 9 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER