jeugd 6-9 jaar

Paul Jennings & Andrew Weldon

http://www.pauljennings.com.au

http://andrewweldon.com

 

altIk vlieg! 2
maar vertel het echt niet verder
Paul Jennings en Andrew Weldon


Victor kan bekend zijn uit het eerste deel over deze jongen. Victor  droomt er van om beroemd te worden, maar hij heeft sproeten, wordt snel rood en draagt altijd de verkeerde sneakers. Eerder een sukkel dan een beroemdheid!


Hij was bij mij niet bekend, maar dat blijkt geen probleem: uit het verhaal blijkt dat de jongen in het eerste deel ontdekt heeft dat hij een bijzonder talent heeft: hij kan vliegen. Dat talent heeft hij van zijn vader, die het weer van zijn vader heeft. Een vliegende familie dus. Maar terwijl oma van het geheim op de hoogte was, zou de moeder van Victor vreemd opkijken als ze vernam dat ze niet alleen een zoon die kan vliegen heeft, maar ook een echtgenoot! Het vliegen gebeurt dus stiekem.


Victor moet zijn talent nog ontwikkelen, hij is nog niet zo bedreven. Hij kan het bijvoorbeeld niet als iemand hem ziet. Hoe moet dat nu met zijn grote wens: niemand mag over zijn talent weten en hij kan het niet eens als hij gezien wordt...
Daar gaat het eerste verhaal over: of Victor een oplossing kan vinden voor dit probleem. Het schoolfeest komt er aan, dat zou een goede aanzet kunnen zijn.


Het tweede verhaal draait meer om het buurmeisje. Stiekem is hij een beetje verliefd op haar, maar dat is natuurlijk ook onbespreekbaar! En dan staat er in de krant dat ergens in hun tuin, misschien van Victor, misschien van het buurmeisje een olifantenskelet begraven ligt. Misschien kan hij beroemd worden als de ontdekker van dat skelet?
Alles loopt natuurlijk heel anders..

Aan de omslag zie je meteen dat het een modern boek is in de trant van Jeff Kinney, Niek Groot en andere. Een soort graphic novel voor kinderen.
Als je het openslaat blijkt dat inderdaad het geval, het begint meteen met tekeningen.
Dat is natuurlijk prima voor die kinderen die lezen minder leuk vinden, en wie weet komen ze wel tot het inzicht dat het lezen van het verhaal toch minstens net zo leuk is als het kijken naar de plaatjes. De tekeningen vullen soms de tekst aan, maar er kan ook pagina’s lang een verhaal op zich verteld worden. Dat sluit dan wel weer aan bij de tekst van het verhaal dat verteld wordt.


Van alles wat dus. Maar het verhaal, de twee verhalen eigenlijk, over Victor zijn erg leuk, en zouden het ook heel goed kunnen doen zonder de tekeningen. De tekst is ook nog in vrij groot lettertype gedrukt, met veel witruimte op de pagina. En veel humor natuurlijk.
Dit moet goed wel vallen bij de doelgroep, dat kan niet anders.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401433181 | Hardcover | 305 pagina's | Uitgeverij Lannoo| februari 2016
Vertaald door Evelien de Vlieger | Leeftijd vanaf  8 jaar

© Marjo, 7 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER