jeugd 6-9 jaar

Veronica PockEen klein zaadje

Veronica PockDit is het verhaal van een klein zaadje. Geen heel bijzonder zaadje, gewoon een van de vele zaadjes die op de grond vallen in de herfst, terwijl de zwaluwen samenkomen en zich klaarmaken om weg te vliegen naar verre, warme landen.


Zo begint dit boek vol illustraties van Veronica Pock. Het zaadje nestelt zich samen met andere zaadjes in de grond, en gaat in 'winterslaap'. Het wordt koud buiten en het gaat sneeuwen. Het zaadje 'slaapt' lekker door. Maar dan verdwijnt de sneeuw en de grond waarin het zaadje zit wordt warmer.


Het kleine zaadje ontwaakt
en dan opeens... springt er een
klein scheutje tevoorschijn!


Het zaadje groeit uit tot een plant en uiteindelijk begint hij te bloeien. Diep in de bloem vormen zich zaadjes...


Een verhaal over de kringloop van planten, maar dat niet alleen, ook alle wisselingen in de seizoenen worden weergegeven. Het vallen van de bladeren in de herfst, de sneeuw in de winter, de lente met zijn prille lentegroen en het nestelen van de vogels, het diepere donkerder groen van de zomer met zijn dansende vlinders en libellen tot de explosie van kleur als alles in bloei staat, en dan... wordt het weer herfst.
Voor kinderen is zo'n boek altijd leerzaam en de hele kringloop wordt ook duidelijk verteld.


De afbeeldingen bij deze kringloop zijn schitterend en heel apart. Elke afbeelding is een waar kunstwerk. Er is echter één maar... het is een boek voor kinderen vanaf zes jaar en ik vraag me af of deze illustraties door hen gewaardeerd worden. Hoe mooi en sfeervol ze ook zijn, het zijn donkere, vrij abstracte afbeeldingen. Een volwassene begrijpt onmiddellijk wat Veronica Pock uitbeeldt maar of een kind dat ook ziet is nog maar de vraag. Maar dat neemt niet weg dat dit boek een schitterend bezit is, als een kind het niet kan waarderen dan zal de volwassene dit boek evengoed koesteren, juist vanwege de prachtige afbeeldingen. Het boek is genomineerd voor de internationale illustratorenwedstrijd Key Colours 2012 en Veronica was een van de zeven finalisten, zeer terecht!


Zie ook het inkijkexemplaar (de afbeeldingen in het boek zijn contrastrijker)


ISBN 9789044819120 Hardcover 32 pagina's Clavis B.V.B.A. februari 2013
Leeftijd 6+

© Dettie, 1 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER