jeugd 6-9 jaar

Daan Remmerts de Vries

Sneeuwwit
Illustrator: Mark Janssen
Tekst: Daan Remmerts de Vries


Sneeuwwitje, het sprookje van de gebroeders Grimm, is wel bij iedereen bekend. Vooral dankzij de suikerzoete versie van Walt Disney. Daarin is Sneeuwwitje een allerliefst, beeldschoon, intens goed, altijd vrolijke jonge vrouw. Ze is feitelijk te bijzonder om waar te zijn.


In deze hervertelling geschreven door Daan Remmerts de Vries wordt Sneeuwwitje neergezet als een vrij naïef meisje dat nog weinig van het leven weet. Ze is wel ontzettend aardig en lief maar loopt niet over van inzicht of begrip over het reilen en zeilen in het kasteel of de omgeving. Ze loopt maar een beetje rond in het kasteel en doet niets. Sneeuwwitje 'kon zich vervelen zonder dat ze het zelf doorhad'.
Haar vader is een passieve man die uitdrukkingsloos voor zich uit zit te staren en geen benul meer heeft van de wereld om zich heen.


Alleen de stiefmoeder van Sneeuwwitje is altijd actief, maar niemand merkt het op, want zij heeft haar eigen vertrekken, waar niemand anders komt. In haar kamer hangt de spiegel die haar een spiegel voorhoudt, hoewel... Hij heeft een zeer aparte persoonlijkheid, de stiefmoeder moet niet teveel zeuren!
Maar, zoals bekend zal de spiegel op een dag melden dat Sneeuwwitje mooier is dan haar stiefmoeder, dus... Sneeuwwitje moet dood. (Hoe gruwelijk kunnen sprookjes zijn). De jager die de akelige opdracht moet uitvoeren kan het echter niet over zijn hart verkrijgen dit onschuldige, vriendelijk babbelende meisje te vermoorden en stuurt haar weg.


De dwergen waar Sneeuwwitje uiteindelijk bij belandt, zijn in dit verhaal ook niet die wezentjes die alleen maar heiho roepen en de hele dag werken. Zij vallen allemaal als een blok voor Sneeuwwitje, ze zijn stuk voor stuk verliefd en laten dat ook blijken. Het zijn echt kleine mannetjes. Ze brengen cadeautjes mee, zijn soms jaloers en dromen weg over een leven met Sneeuwwitje in de hoofdrol.
Sneeuwwitje zelf is een onhandige dame, die totaal niet weet hoe ze een huishouden moet runnen... Ze voert de ene na de andere klunzige actie uit. Hilarisch is de afbeelding van de misselijke dwergen na het eten van Sneeuwwitjes kookpoging!


Natuurlijk zit de valse stiefkoningin ook niet stil als zij ontdekt dat Sneeuwwitje nog leeft. En uiteindelijk levert ze met een list de giftige appel aan het inmiddels opgebloeide meisje. Sneeuwwitje valt schijnbaar dood neer.  Maar echt dood is ze niet, denken de dwergen. Zij hebben daarover hun eigen, hilarische commentaar...


'Ze leeft nog een beetje, ' zei Oktober kleintjes.
'Maar je kunt toch niet een beetje leven? vroeg Woensdag. 'Je bent dood of je bent het niet. Als je leeft, leef je ook helemaal. Niet maar half of nog minder.
Leven is bewegen’, zei Zaterdag. ‘Maar dat doet ze niet.’
‘Maar doodgaan is verdwijnen!’ riep Dinsdag. ‘En dát doet ze ook niet!’


Dus wordt Sneeuwwitje in een glazen kist gelegd en de dwergen zullen wel zien hoe het verder moet.


Na verloop van tijd komt dan de prins, die haar weer uit haar 'slaap' weet te halen. Maar trouwen? Nee, echt niet! Ze moet eerst haar vader bevrijden. Én ze wil ook nog van alles leren want dankzij het leven bij de dwergen is ze veranderd in een zelfstandige, zelfverzekerde vrouw!


Het is een heerlijk, humoristisch verhaal geworden met in de hoofdrol een Sneeuwwitje van deze tijd die op haar toekomst is voorbereid.
De illustraties van Mark Janssen haken perfect in op het verhaal en weten de sfeer mooi weer te geven.
Kortom, het boek is het aanschaffen meer dan waard.


ISBN 9789021435848 | Hardcover met papieromslag | 112 pagina's | Uitgeverij Volt | februari 2022
Afmeting: 26,1 x 19,1 x 1,9 cm | Leeftijd 6+

©  Dettie, 8 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER