jeugd 6-9 jaar

Joe Berger

http://www.joeberger.co.uk

 

Het pudding probleem
Lars Leugenaar deel 1
Joe Berger

Echt welkom ben je niet als lezer! Wegwezen! Staat er als je het boek openslaat.
En ‘Alleen speciaal bevoegden mogen dit heiligdom betreden. Als ze zich kunnen identificeren.’


Wie de uitdaging aandurft en toch binnengaat, mag kennis maken met de negenjarige Lars, zijn beste vriend Charlie en Poes Pudding. Zijn zus, vader en moeder zijn blijkbaar het voorstellen niet waard, al spelen ze wel een rol(letje) in het verhaal dat volgt.
Al snel vertelt Lars dat hij een REPUTATIE heeft.


‘Je kunt voor alles een reputatie hebben, maar de mijne is voor iets heel specifieks: ik vertel weleens een leugentje om bestwil.
Er wordt gezegd dat de waarheid niet snel over mijn lippen komt. [...]
Laat ik het anders zeggen: op het bord om mijn nek staat LEUGENAAR, op mijn voorhoofd staat LEUGENAAR.


De waarheid is zo ingewikkeld, vindt Lars. En hij heeft het niet van een vreemde: zijn opa, die inwoont bij het gezin, goochelt er op los. En goochelen is hetzelfde al liegen toch?
Maar hoe hij het ook uitlegt, een feit is dat Lars zich vaak in de nesten werkt door zijn doldwaze leugentjes. Vooral met Ron de Knikker, de pestkop in zijn klas, heeft Lars problemen. Ron heeft ook nog een akelige hond, die Brutus heet.


Na al deze inleidende praatjes begint het verhaal pas echt. Het begint met een ‘grote vette sappige cheeseburger’, die Ron iedere dag eentje bezorgd krijgt voor de lunch. Lars wil ook iets wat lekkerder is dan een volkoren boterham met kaas. Opa weet er wel iets op. Maar je hebt net gehoord dat opa een goochelaar is, dus die oplossing is er niet eentje die je zelf zou verzinnen, en het werkt eigenlijk te goed...


De kern van het verhaal is herkenbaar: vriendschap, jaloezie en wat doe je met een pestkop. De vorm is evenwel bijzonder en dat ligt niet alleen aan al die striptekeningen die net als in de series 'Tom Groot' en ‘de boomhut van zoveel verdiepingen’ een grote rol hebben in het verhaal. Leuke realistische tekeningetjes overigens, van de schrijver zelf. 
Wat evenwel het echt leuke aan dit boek is, is het verhaal. Lars is wel een bijzondere jongen, met een hart van goud, maar dat komt niet altijd even goed over bij de mensen om hem heen. En je weet dus niet of het waar is wat hij vertelt, want tenslotte geeft hij zelf toe dat hij weleens (eigenlijk vaak) liegt. De manier waarop hij de wereld bekijkt strookt niet altijd met de werkelijkheid, en dan heb je een probleem.
En een pudding probleem, ook dat nog!

Zie ook het inkijkexemplaar


De Engelsman Joe Berger is van origine illustrator, heeft al vele boeken voorzien van zijn mooie tekeningen. Daarnaast schreef hij enkele kinderboeken.
Hij vindt zichzelf een grapjas, en daar is Lars Leugenaar een goed voorbeeld van! 


ISBN 9789020672817 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Kluitman | september 2018| Vanaf 7 jaar
Vertaald door Manon Sikkel

© Marjo, 6 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER