jeugd 6-9 jaar

Noëlla Elpers

James Hond en de elfenbank
illustraties: Arnold Hovart
tekst: Noëlla Elpers"Mijn naam is Hond, James Hond. Ik zie eruit als een heel gewone hond, meer bepaald een jack russel.  Mijn speurneus is mijn voornaamste wapen." Deze woorden van James blijken te kloppen als een bus want we gaan een spannend avontuur met hem beleven en zijn speurneus heeft daar alles mee te maken.


James woont bij Andreetje van het Zeetje. Het Zeetje is een vlees en visrestaurant dat gespecialiseerd is in zeetong. Maar Martinus, de leverancier, komt de laatste tijd met ondermaatse zeetong aan. Het blijkt dat scheepseigenaar Haaisema met zijn mooie, nieuwe, geavanceerde boten alle grote zeetongen voor iedereen wegkaapt. De kleine visjes blijven over voor de vissers met een gewone vissersboot.


Maar op een dag komt Martinus bij Andreetje en vraagt of hij James een keertje met hem zijn vrouw Lieke mee mag nemen naar zee. Hij heeft namelijk gedroomd dat James precies kon aanwijzen waar de elfenbank lag. Dat is een zandbank waar veel vis te vinden is, maar de elfenbank verandert steeds van plaats.
Andreetje - die een beetje hondentaal verstaat - zegt dat het alleen mag als James het wil, want James is vrij om te gaan en te staan waar hij wilt. Maar James vindt het geweldig, hij ruikt het avontuur al!


En zo gebeurt het dat James als een boegbeeld op het schip staat en de droom uit laat komen. Hij vindt inderdaad de elfenbank! Martinus en Lieke zijn dolblij net als Andreetje, want die kleine visjes kostte hem zijn klanten. James mag nog wel een keer mee...
Minder blij is Haaisema, hij is woedend dat de vangst van Martinus zo goed is en wil zijn geheim weten.


Ondertussen zijn de honden van Haaisema hun eigen spel aan het spelen tegen James. De grote doberman pinscher, Dog X genaamd, slaat erg dreigende taal uit, maar daar kan James wel tegen. Moeilijker heeft hij het met de verleidelijke Honey, de vrouwelijke hazewindhond. James is namelijk helemaal gek van hazewindhonden. Zij probeert door middel van haar verleidelijke gedrag van James te weten te komen waar de elfenbank is. Het is heel moeilijk om haar blikken te weerstaan...


James ondergaat allerlei heftige avonturen dankzij die akelige Dog X, Honey en Haaisema maar weet uiteindelijk dankzij zijn slimheid en geweldige speurneus overal onderuit te komen.


Heerlijk spannend avontuur op EVI-E4 niveau. Bij het verhaal staan heel sprekende, in aparte stijl weergeven, zwart wit afbeeldingen die spanning en de sfeer van het verhaal nog meer verhogen.
Hoewel de taal is soms best pittig voor jonge lezers, vooral het gedeelte over de uitleg rond verschillende boten en de visvangst, leest het toch heerlijk weg.
Verder wordt ook een béétje de problematiek rond visvangst besproken, met name de visvangst naar schol en tong, waarbij de netten teveel over de grond slepen en er zodoende veel bijvangst is waardoor de natuurlijke levensvorm op de bodem verdwijnt..


Zie ook het inkijkexemplaar


Dit is het eerste deel uit de serie James Hond, het tweede deel James Hond en de zwarte vorst is inmiddels ook verschenen.


ISBN 9789461318459 | Hardcover | 124 pagina's | Uitgeverij Van Halewyck | april 2018
Leeftijd 8+

© Dettie, 16 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER