jeugd 6-9 jaar

Nadia Shireen

https://www.nadiashireen.org

 

Grimwoud
Nadia Shireen


Twee vossen, Ted en zijn zorgzame zus Nikkie moeten zich in hun eentje zien te redden in de grote stad. Nikkie zorgt goed voor haar broertje sinds hun ouders zijn verdwenen.
Maar er zijn meer dieren die moeten zien te overleven in die grote stad, en het is niet altijd pais en vree. Ted zou ook nog graag vrienden hebben, maar niemand heeft zin in vriendschap met een vos.


En dat geldt absoluut ook voor de katten. Straatkatten zijn niet echt dol op vossen, zolang ze zich maar aan de regels houden: ieder zijn eigen afvalbak! Er is helaas wel een hele nare kat, prinses Poekie. Zij wil echt de baas zijn, ze jut de andere dieren op tegen de vossen.
Nikkie waarschuwt Ted dat hij bij haar uit de buurt moet blijven. En dan, die arme Ted, hij had er helemaal geen erg in, beet zomaar de staart van prinses Poekie er af! Nu moeten ze weg uit de stad, veel te gevaarlijk om te blijven.


Sven, de rat, weet een plek, en geeft hen een kaart om die te vinden. Zo komen de twee aan in Grimwoud, een voor hen onbekend terrein. De bewoners zijn wel wat eigenaardig: Titus, het hert, die de burgemeester is, is misschien nog het aardigst: ‘Niemand eet hier iemand op, jonge vos.’ zegt hij.
Nogal naïef. Pamela de Arend steelt alles wat ze maar te pakken kan krijgen, en tja, een roofvogel moet ook eten…
Frank de Uil is wel bereid de twee nieuwkomers te vertellen over het reilen en zeilen in het bos. Hij legt uit wat boombonken is, en Bibi het konijn neemt Ted mee op sleeptouw. Zo blijkt de jongste vos verborgen talenten te hebben, en ontdekken de vossen wie hun echte vrienden – en vijanden – zijn.


Het boek begint bij de binnenflap, waar de twee vosjes getekend zijn. Daarna, voordat we aan het verhaal beginnen, zien we de kaart die de rat aan Ted en Nikkie geeft om de weg te vinden, en dan stelt nog een personage zich voor: Erik Dynamiet, eh, een pissebed. Hij levert - vaak grappig - commentaar bij het verhaal en zo zie je hem het hele boek door af en toe opduiken.


En dan begint het verhaal dat voorzien is van heel veel stripachtige tekeningen. Veel humor dus in dit boek. Maar tegelijk is het een ontroerend verhaal over een grote zus die zorgt voor haar kleine broertje, dat natuurlijk niet altijd even braaf is. Ja, anders was er niet zo’n grappig en soms ook spannend verhaal! Echt spannend wordt het namelijk wel, als prinses Poekie in het bos komt. Zij heeft een breinzapper! Wat dat is? Lees dit boek maar.


Nadia Shireen schreef en illustreerde al vele prentenboeken die in de prijzen vielen. Ze staat bekend om haar humor en stond op de shortlist van de Roald Dahl Funny Prize en de Waterstones Children's Book Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789048864430 | hardcover| 240 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2022
Vertaling uit het Engels door Marielle Manfré | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 30 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER