jeugd 6-9 jaar

Nadia Shireen

https://www.nadiashireen.org

 

Grimwoud
3. De aanval van het stinkmonster
Nadia Shireen


In het vorige boek hebben onze vrienden strijd gevoerd met Zoltan Zilver, maar nu is de rust weergekeerd. De dieren concentreren zich op de boombonkwedstrijden.
Maar Nikkie heeft toch wel een probleem, ze droomt de laatste tijd zo akelig. Ted noteert alle dromen, in opdracht van Frank de uil.


‘Vreemde geluiden’ zei ze. Een klotsend klieder-kladder-geluid. En toen krijsende vogels.'
Ted schreef het op.
‘Iemand floot een deuntje,’ ging Nikkie verder.
‘Oooo! Wat voor deuntje?‘ vroeg Ted, die altijd opleefde van muziek.’


Dat weet Nikkie juist niet, en dat is zo irritant. Maar gelukkig is er afleiding: er is een bruiloft op handen! En dat betekent taarten bakken en feestvieren.
Maar het loopt allemaal anders. Een van de akelige dingen is dat ze sporen vinden van een of ander groot monster. Een Yeti? In het bos?


Titus het rendier is de burgemeester. En dus de aangewezen persoon om met een oplossing te komen. Allemaal gaan ze plannen maken om het monster te vangen. Want ja, er is al snel een boombonkwedstrijd en dan kunnen ze geen problemen gebruiken. Zeker geen monsters!


Natuurlijk wordt het een heel spannend avontuur. Een enorm monster vangen, dat is nogal wat! Zeker als je zelf een stuk kleiner bent!
En je zou het niet verwachten maar er is een verband met de dromen van Nikkie!


Zoals in de eerdere boeken begint ook dit boek met een voorstelrondje (en nee, niet van het monster natuurlijk!). Met een kaart van het bos waar de dieren wonen, en natuurlijk is Erik Dynamiet er weer,  die steeds commentaar levert bij de avonturen en zorgt voor veel humor.


De tekst wordt ruim verdeeld, onderbroken door leuke tekeningetjes (ook van  Nadia Shireen trouwens). Het verhaal is herkenbaar en grappig. Het is een nieuw avontuur maar ook een verhaallijn die doorloopt in de drie delen: Nikkie en Ted willen namelijk nog steeds heel graag hun ouders terugzien!


Nadia Shireen schreef en illustreerde al vele prentenboeken die in de prijzen vielen. Ze staat bekend om haar humor en stond op de shortlist van de Roald Dahl Funny Prize en de Waterstones Children's Book Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.


ISBN 9789048864492 | Hardcover | 240 pagina’s | Uitgeverij Moon | februari 2024
Vertaling uit het Engels door Marielle Manfré | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Grimwoud
2. Het bont vliegt in het rond
Nadia Shireen


De twee wezenvosjes, Ted en oudere zus Nikkie zijn helemaal geaccepteerd in Grimwoud, al wil Ted nog steeds zijn ouders vinden, die in de stad waar ze eerst woonden, ineens verdwenen waren.


De belangrijkste bezigheid in Grimwoud is het boombonken onder leiding van konijn Bibi, de assistent Kootsj (het boombonken wordt uitgelegd in het boek: ‘wat in Jannekesnaam is boombonk?’).
Tijdens het spel vliegt Fenna uit de bocht. Ted gaat haar zoeken, en ontmoet een vreemdeling. Hij is helemaal hyper: het is ook een vos!
Die stelt allerlei vragen en is dan ineens verdwenen.
Ze zullen hem evenwel opnieuw ontmoeten en dan blijkt dat deze vos geen goede bedoelingen heeft. Nu komt het er op aan: zijn de vrienden van het Grimwoud opgewassen tegen deze akelige vos die zonder pardon hun gebied wil inlijven? Hij wil het liefst zou willen dat zij verdwijnen of anders braaf doen wat hij wil. Zoltan Zilver, zoals hij heet, wil alleenheerser zijn.


Het begint er mee dat hij een hoge muur bouwt om te voorkomen dat Grimwouders zijn gebied intrekken. Geen gelukszoekers gewenst! Twinkeltak, zoals zijn gebied heet, heeft vele aantrekkelijke kanten namelijk. Maar dat is niet de bedoeling: Grimwoud moet verdwijnen.


‘Nikkie liep op ze af en sloeg Zoltan Zilvers poot weg van Teds kop. ‘Luister eens even. Je kunt niet zomaar hier binnenvallen en Grimwoud overnemen,’ zei ze. ‘Ik hou niet van bullebakken. En jij, vriend, bent een bullebak.’
Zoltan gromde een lage, diepe grom. ‘Ik kan doen wat ik wil,’ siste hij. ‘Als ik er zin in heb, kan ik er jullie zelfs nu meteen allemaal uitschoppen.’

Eigenlijk een heel actueel onderwerp, maar voor jonge kinderen is het vooral een avontuur waarin grappige en spannende dingen gebeuren. De humor is op iedere pagina aanwezig, in de tekst zelf, maar ook als terzijdes door de een buitenstaander. Die verzucht wel eens: ‘Kan er alsjeblieft nu eindelijk wat leuks gebeuren?’ En deze: ‘Als je de bladzijde omslaat… gaat het verhaal gewoon door! Prachtige uitvindingen deze ‘boeken’, vind je niet?’ Het thema is dus vriendschap: het samen opnemen tegen een indringer. Maar ja, die houdt zich niet aan de regels. Er is ook ruimte voor een beetje romantiek. De bladspiegel is ruim, en er zijn grappige kleine tekeningetjes. Voor het verhaal begint worden de hoofdfiguren voorgesteld, en er is een kaart van Grimwoud. Ook zijn in het verhaal de hoopvolle brieven van Ted aan zijn ouders opgenomen. Al krijgt hij nooit antwoord, hij kan het toch proberen?


Nadia Shireen schreef en illustreerde al vele prentenboeken die in de prijzen vielen. Ze staat bekend om haar humor en stond op de shortlist van de Roald Dahl Funny Prize en de Waterstones Children's Book Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.


ISBN 9789048864461| Hardcover| 240 pagina’s | Uitgeverij Moon| februari 2023
Vertaling uit het Engels door Marielle Manfré | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 maart 2023

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Grimwoud
Nadia Shireen


Twee vossen, Ted en zijn zorgzame zus Nikkie moeten zich in hun eentje zien te redden in de grote stad. Nikkie zorgt goed voor haar broertje sinds hun ouders zijn verdwenen.
Maar er zijn meer dieren die moeten zien te overleven in die grote stad, en het is niet altijd pais en vree. Ted zou ook nog graag vrienden hebben, maar niemand heeft zin in vriendschap met een vos.


En dat geldt absoluut ook voor de katten. Straatkatten zijn niet echt dol op vossen, zolang ze zich maar aan de regels houden: ieder zijn eigen afvalbak! Er is helaas wel een hele nare kat, prinses Poekie. Zij wil echt de baas zijn, ze jut de andere dieren op tegen de vossen.
Nikkie waarschuwt Ted dat hij bij haar uit de buurt moet blijven. En dan, die arme Ted, hij had er helemaal geen erg in, beet zomaar de staart van prinses Poekie er af! Nu moeten ze weg uit de stad, veel te gevaarlijk om te blijven.


Sven, de rat, weet een plek, en geeft hen een kaart om die te vinden. Zo komen de twee aan in Grimwoud, een voor hen onbekend terrein. De bewoners zijn wel wat eigenaardig: Titus, het hert, die de burgemeester is, is misschien nog het aardigst: ‘Niemand eet hier iemand op, jonge vos.’ zegt hij.
Nogal naïef. Pamela de Arend steelt alles wat ze maar te pakken kan krijgen, en tja, een roofvogel moet ook eten…
Frank de Uil is wel bereid de twee nieuwkomers te vertellen over het reilen en zeilen in het bos. Hij legt uit wat boombonken is, en Bibi het konijn neemt Ted mee op sleeptouw. Zo blijkt de jongste vos verborgen talenten te hebben, en ontdekken de vossen wie hun echte vrienden – en vijanden – zijn.


Het boek begint bij de binnenflap, waar de twee vosjes getekend zijn. Daarna, voordat we aan het verhaal beginnen, zien we de kaart die de rat aan Ted en Nikkie geeft om de weg te vinden, en dan stelt nog een personage zich voor: Erik Dynamiet, eh, een pissebed. Hij levert - vaak grappig - commentaar bij het verhaal en zo zie je hem het hele boek door af en toe opduiken.


En dan begint het verhaal dat voorzien is van heel veel stripachtige tekeningen. Veel humor dus in dit boek. Maar tegelijk is het een ontroerend verhaal over een grote zus die zorgt voor haar kleine broertje, dat natuurlijk niet altijd even braaf is. Ja, anders was er niet zo’n grappig en soms ook spannend verhaal! Echt spannend wordt het namelijk wel, als prinses Poekie in het bos komt. Zij heeft een breinzapper! Wat dat is? Lees dit boek maar.


Nadia Shireen schreef en illustreerde al vele prentenboeken die in de prijzen vielen. Ze staat bekend om haar humor en stond op de shortlist van de Roald Dahl Funny Prize en de Waterstones Children's Book Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789048864430 | hardcover| 240 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2022
Vertaling uit het Engels door Marielle Manfré | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 30 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER