jeugd 6-9 jaar

Sam Copeland

Kasper 1
Kasper wordt een kip
Sam Copeland


Het eerste deel van een nieuwe driedelige serie over Kasper, een heel gewoon jongetje met een beetje meer, want Kasper verandert af en toe in een dier. Wanneer dat gebeurt weet hij niet en wat voor dier hij wordt is ook onbekend.

De eerste keer weet hij niet wat hem overkomt..


Hij voelt een soort trilling bij zijn oog. [...]  Zijn oog had weleens vaker getrild, als hij moe was, maar dit was anders. Het voelde alsof iemand hem in een stopcontact had gestopt. Zijn andere oog deed ook mee en zijn beide ogen knipperden en trilden nu.
Er schoot een gevoel door zijn lichaam, alsof hij door een elektriciteitsdraad werd geperst, alsof hij elektriciteit was. Zijn hele lijf GONSDE en knetterde. Het gegons en geknetter werd sterker, tot het leek alsof hij in brand stond, maar dan in een eindeloze buis van golvend en samengebald vuur.
Zijn huid voelde heel raar. Tintelend. Hij keek naar zijn arm en zag tot zijn grote schrik dat er overal haren uit zijn vel staken. En vreemd genoeg werd de kamer ook groter. Maar nee, besefte Kasper, de kamer werd niet groter - hij was aan het krimpen!


Tot zijn grote schrik is hij na een portie zelfstudie tot de ontdekking gekomen dat hij in een spin veranderd is! En zijn kat Voorzitter Miauw is gek op spinnen! Gelukkig heeft Spin/Kasper ook de eigenschappen van een spin... Zo plotseling als hij ene spin is geworden, zo onverwacht is hij ook weer gewoon Kasper, in zijn eigen vertrouwde jongenslijf.


Als hij het voorval aan zijn vrienden Samir, Hogan en Flora vertelt geloven ze hem gelukkig. En de slimme Flora probeert te achterhalen hoe het kon gebeuren. Zij denkt aanvankelijk dat het komt omdat Kasper bij zijn zieke broer in het ziekenhuis is geweest, misschien is hij wel in een naald met raar spul gaan zitten...
Natuurlijk gelooft niemand daarin en het is ook niet waar.


Maar hoe komt het dan wel? want het blijft niet bij die ene keer. Kasper verandert nog een paar keer in een dier, wat soms hilarische taferelen oplevert, vooral de keer dat hij in een neushoorn veranderde. Kasper houdt zijn hart vast, straks gebeurt het ook tijdens de schoolmusical waarin Kasper ook een rol heeft.  De veranderingen gebeuren altijd als Kasper alleen is, er is echter één jongen op school die het heeft zien gebeuren... Het is ook nog eens de aartsvijand van Kasper die ook meedoet aan de musical!
Maar Flora staat niet voor niets bekend als slim, zij zal en moet de oorzaak van de verandering zien te achterhalen...


In dit knotsgekke verhaal staan veel tussenstukjes, tekeningen (van Sarah Horne) en toelichtingen over Kasper en wat hij allemaal bedenkt en noteert enz. Ook de schrijver zelf bemoeit zich af en toe met het verhaal en geeft zijn commentaar op gebeurtenissen. Doorheen het verhaal loopt ook het lieve verhaal over SuperMove de zieke broer van Kasper, waar hij zich flink zorgen over maakt. Kasper wil zijn ouders zo weinig mogelijk tot last zijn omdat ze het al zo moeilijk hebben maar dat wordt knap moeilijk als je op de gekste momenten in een of ander dier verandert... Maar waar is nou die kip?


Achterin het boek lezen we dat de schrijver Sam Copeland uit Manchester komt en nu in Londen woont met twee stinkende katten, drie stinkende kinderen en één best lekker ruikende vrouw. Hij is kippenfluisteraar en reist de hele wereld over met zijn unieke talent om wilde kippen te temmen. Kasper wordt een kip is zijn eerste boek. Hij heeft gedreigd er nog meer te schrijven.


ISBN 9789025769161 | Hardcover | 264 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Vertaald door Maria Postema | Leeftijd ca. 8+

© Dettie, 28 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER