jeugd 6-9 jaar

Frank van Pamelen

jeugd 7Het gifbos


Willem Bas is niet tevreden met zijn naam. Maar omdat hij een enorme fan is van Spiderman noemen ze hem op school Spaai. Veel beter dan WéBé, zoals zijn moeder doet! Maar ze behandelen hem niet als een held, integendeel: hij is de kleinste van de klas en wordt daar altijd mee gepest. Zelfs zijn jongere zusje is altijd vervelend tegen hem.
Op een ochtend vertelt ze hem dat er een schip aangespoeld is. Wat een onzin, zegt hij, en vertrekt naar school. Maar als hij in het bos een natte plank vindt, met roetige schroeven, wordt hij nieuwsgierig. Nou, hij kan best even naar het strand om te kijken, tijd genoeg. En daar ontmoet hij een vreemd meisje. Een meisje dat haar familie wil zoeken, en niet met de hulp van de politie. Spaai wil haar helpen, maar hoe? En dan komt ook nog die vervelende pestkop van een Gijp er achter dat hij een geheim heeft.


Het is een vlot verhaal dat je een milieuboek zou kunnen noemen. Het heet immers 'gifbos', maar waarom, dat moet je zelf maar ontdekken. Het meisje is veel meer vertrouwd met de natuur dan Spaai dat is, en ze leert hem van alles. Weet je bijvoorbeeld wat een vingerboom is? En waar een stuk berkenschors goed voor is?
Die wetenswaardigheden zijn nog extra vermeld in het boek. Ze staan in een apart kader. Leuke leerzame en humoristische teksten.


"neem een worm in huis!
Ze zijn leuk, ze zijn klein en ze zijn een stuk makkelijker dan een hond. Een meelworm is prima huisdier. Je hoeft hem niet uit te laten, hij bijt de bank niet kapot en hij ligt nooit in de weg. Je stopt hem gewoon in een bak met meel en brinta en die zet je in de koelkast. Af en toe doe je er een stukje appel bij of een schijfje wortel. Dat is genoeg. Pas wel op: als een meelworm groot genoeg is, verandert hij langzaam in een tor. En dan kan hij zijn jongere broertjes opeten. Kijk, dat doet een hond dan weer niet."


Rick de Haas heeft leuke tekeningen gemaakt, en overal vind je ook nog kleine tekeningetjes. Gewoon een lekker leesboek waar je ook nog wat van leren kunt.


ISBN 978 90 258 5216 0 Hardcover 92 pagina's | Leopold B.V. | april 2008
Leeftijd 7-10 jaar

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER