jeugd 6-9 jaar

John Patrick Green

Kroko-detectives

John Patrick Green


Een getekend verhaal, oftewel een graphic novel zoals die de laatste jaren steeds populairder worden bij de jeugd.
Zoals je vast al ziet: de hoofd'personen' zijn  krokodillen. Ze heten Maaistra en De Mier. En daarmee is de toon al gezet: dit boek zit boordevol taalgrapjes! Misschien niet allemaal even duidelijk voor de doelgroep, maar niettemin erg leuk.
De twee krokodillen zijn neergezet als een variant van Laurel en Hardy (Kennen kinderen die twee komieken eigenlijk?): eentje is wat dommig en naïef, en de andere heeft ietsjes meer verstand.


Het verhaal gaat dus over deze twee bijzondere detectives. Zij gaan de zaak van de verdwenen kok onderzoeken. Hun opdracht is: infiltreren bij Voor de Bakker, de bakkerij van de wereldberoemde cupcake-kok Hans Snorremans. Kok Hans is verdwenen, al twee weken. Hij stond op het punt om een nieuw culinair meesterwerk te onthullen. Misschien is hij daarom ontvoerd?
Tijdens hun onderzoek vindt er een explosie plaats bij de Uitvindfabriek. Heeft dat te maken met wat de detectives aan het doen zijn? Of zijn ze nu verschillende zaken tegelijk aan het onderzoeken?


Als lezer volg je niet alleen Maaistra en De Mier maar lees je ook over wat de kok overkomen is. Dat is wel prettig. Het maakt het in ieder geval niet minder spannend. De manier waarop die twee detectives infiltreren! Haha... het verhaal is prima, de humor vaak hilarisch, mede uitgebeeld door de tekeningen, en er zijn de taalgrapjes. Zoals dit:


‘Iemand heeft ingebroken, en is uitgebroken met onze doorbraak.’
‘Onze helikopter in de wolken heeft misschien iets opgenomen.’


Het zou me niet verbazen als een kind dat dit boek leest ineens in lachen uitbarst! Speciaal voor de lolbroeken zit er ook wat 'platte' humor in.


Nu is het taalgebruik soms wat lastig. Op zich is dat niet erg, je kan het zien als een uitdaging, maar daarom is de leeftijd 7+ toch wel aan de jonge kant! Het gevaar is dan dat kinderen niet gaan lezen, maar meer plaatjes kijken. En dat willen we niet…
Dit moet een enorme klus geweest zijn voor de vertaler! Alle lof dus, het is fantastisch gelukt!


De Amerikaanse schrijver John Green heeft meerdere graphic novels gemaakt, over bijvoorbeeld een kat, en een nijlpaard.  http://www.johngreenart.com/

ISBN 9789048862153| hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Moon| maart 2022
Vertaald uit het Engels door Mariella Manfré | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 8 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER