jeugd 6-9 jaar

Cornelia Funke

https://corneliafunke.com

http://www.heutebunt.de

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Cornelia Funke voor kinderen van 4-5 jaar

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Cornelia Funke voor kinderen van 10-12 jaar

 

Maanlichtdraak & Monsterschrik
Vier verhalen
Illustraties: Daniela Kohl
Tekst: Cornelia Funke


Het zal je gebeuren... lig je lekker in bed, de maan schijnt zijn zilveren licht en dan komt er een draakje uit je boek gekropen. Een prachtig zilverkleurig draakje, niet groter dan een potje jam. 
Maar vlak daarna racet er ook een ridder op een paard tussen de bladzijden uit en hij zit achter het draakje aan!

Flip ziet het allemaal gebeuren, in zijn kamer! Eerst is hij een beetje bang, maar als de ridder met zijn lans in de aanslag op het draakje afstormt grijpt Flip in. Hij komt zijn bed uit en pakt de ridder! Maar tot zijn schrik heeft dat gevolgen... Flip krimpt en niet zo'n beetje ook! Wat nu?
Gelukkig staat zijn speelgoedkasteel vlakbij en samen met het draakje rent Flip het kasteel in en haalt snel de brug op. Veilig! Denk hij...

De ridder is echter niet voor niets een ridder en zoekt tussen het speelgoed van Flip totdat hij het perfecte wapen heeft om de kasteelpoort open te krijgen... En dat  lijkt nog te gaan lukken ook! Maar Flip leest niet voor niks ridderboeken, samen met het draakje organiseert hij het perfecte verweer!

Dit verhaal is al eens eerder uitgegeven maar is nu geschikt gemaakt voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. Ook zijn er andere afbeeldingen bij gemaakt waardoor het geheel veel moderner maar ook humoristischer is geworden dan het origineel. Het verhaal heeft kortere zinnen en het draakje is veel eenvoudiger maar een stuk aantrekkelijker weergegeven.

De andere drie verhalen zijn getiteld Grobbel, Het monster in de koelkast en Het monster van de blauwe planeet.


Grobbel is een monster die altijd honger heeft, maar omdat er geen voedsel te vinden is, eet hij stenen en die vallen natuurlijk vreselijk zwaar op zijn maag. Maar dan komt er een bus aanrijden met sappige mensen! Dat is lekker! Hij verzint een list om deze te pakken te krijgen... Hoe zal dat aflopen?


Het monster in de koelkast
heeft ook honger. Als Leo de koelkast opentrekt schrikt hij zich rot. Hij ziet hij het monster alles opeten! Het is een chagrijnig, onvriendelijk ding. Als alles op is, vertrekt hij weer Leo in verbijstering achterlatend. Een aardig maar vrij nietszeggend verhaaltje.


In Het monster van de blauwe planeet gaat Grobo van planeet Galabrazolus op zoek naar de monsters die op een verre planeet wonen, zijn opa is daar geweest en nu wil Grobo ook. Hij gaat op reis, langs zonnen en manen en eindelijk vindt hij het aardemonster. Gauw zet hij de vangstraal aan en even later zit het aardemonster in een kooi in zijn ruimteschip. Tot zijn verbazing is het aardemonster ontzettend boos!!
Een apart verhaaltje waar de rollen eens omgekeerd zijn. Het is vertelt vanuit het standpunt van Grobo en niet vanuit de jongen die opgepakt wordt. Dat levert een heel ander verhaal op!

Toch zijn de laatste drie verhalen minder leuk dan het verhaal over het draakje. Met name het einde van die verhalen is nogal sloom waardoor ze uit gaan als een nachtkaars. Dat is jammer want ook hier staan tot de verbeelding sprekende afbeeldingen bij.


Maanlichtdraak en Monsterschrik
bevat maar 10% tekst en 90% beeld! Hierdoor is het boek dus ook geschikt voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. Daardoor is het toch de moeite van het aanschaffen waard.


ISBN 9789051168501 | Hardcover | 129 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2021
Nederlandse tekst: Django Mathijsen| Leeftijd 7+

© Dettie, 29 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER