jeugd 6-9 jaar

Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens - jeugd 10-12 jaar
Kristien Dieltiens - jeugd 13-15 jaar
Kristien Dieltiens - jeugd 15+

 
jeugd 6Ik ben een pleegkind
Illustraties: Marijke Klompmaker


Dit blijkt een boek voor kinderen vanaf 6 jaar te zijn. Dat had ik niet verwacht nadat ik het gelezen had. Zelfstandig dit boek lezen zal dan moeilijk worden maar misschien is het, gezien het onderwerp, ook eerder bedoeld om samen in een klas te lezen of voor te lezen.
Het is het verhaal van Lorenzo die in een pleeggezin geplaatst is omdat zijn moeder tijdelijk niet voor hem kan zorgen. Lorenzo heeft het er moeilijk mee, hij mist zijn moeder, broer en Spike, zijn hond. In het gezin waar hij geplaatst is alles anders, het huis ruikt vreemd, het eten is niet wat hij gewend is en mensen reageren anders. In het begin kost het hem moeite wat te zeggen, het is alsof er een slotje in zijn keel zit. Soms wordt hij ineens heel erg boos of verdrietig. Gelukkig is daar Claartje, het dochtertje in het gezin. Zij slaat een brug tussen haar ouders en Lorenzo door haar spontane gedrag. Ook de kleine Corneel, het zoontje, zorgt voor ontspanning bij Lorenzo. Langzamerhand went hij aan de nieuwe situatie en helemaal als Spike ook bij hem mag komen wonen.


Het verhaal is hartverwarmend, je voelt mee met Lorenzo, vooral als blijkt dat zijn moeder haar belofte om hem te bezoeken niet nakomt. De pleegouders proberen hem zoveel mogelijk op te vangen, gewoon mee te laten draaien in het gezin, met evenveel aandacht voor hem als voor hun eigen kinderen. Het is voor iedereen wennen, elkaar aftasten en niet altijd makkelijk, maar toch lukt het.
Het verhaal is in eenvoudige taal verteld, waarbij goed de leeftijd waarvoor het bestemd is in de gaten gehouden is (dit ondanks mijn opmerking dat zij het niet zelfstandig kunnen lezen).
Achterin het boek staan tips voor ouders, leerkrachten en opvoeders. De schrijfster heeft zelf een pleegkind en vertelt in een 'brief aan de lezers' in het kort over haar ervaringen.
Een boek dat het onderwerp pleegkind goed bespreekbaar maakt.


Marijke Klompmaker heeft mooie, warme illustraties bij het verhaal gemaakt die goed de gevoelens weergeven van Lorenzo, mama Mieke, papa Tom, Claartje en Corneeltje.


ISBN 9789044809473, hardcover, 33 pagina's, uitgeverij Clavis oktober 2008
Vanaf 6 jaar

© Dettie, november 2008

Reageren? Klik hier!