jeugd 6-9 jaar

Antoine de Saint-Exupéry

http://www.antoinedesaintexupery.com

https://tinyfisscher.nl

https://www.mark-janssen.nl

Zie ook de recensie over het boek Kees de Jongen bewerkt door Tiny Fisscher

En de recensies over de Clara-trilogie

 

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins
Naar Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry
illustraties: Mark Janssen
tekst Tiny Fisscher


"Als jij een vriend wilt, maak mij dan tam.'
"Hoe doe ik dat?' vroeg de kleine prins.
"Vooral door veel geduld te hebben,' antwoordde de vos.


Het is altijd een risico om een klassieker, zoals het boek 'De kleine prins' is, te gaan bewerken. Het is niet voor niets een klassieker, dat betekent vaak dat alles qua stijl en tekst klopt in een boek en dat de taal tijdloos en universeel is. Toch waagde Tiny Fisscher de stap te nemen en 'hertaalde' het mooie, wijze verhaal naar een vertelling dat ook voor kinderen goed te begrijpen is.


Aanvankelijk aarzelde ik om het te gaan lezen, juist omdat ik het origineel zo mooi vindt. Antoine de Saint-Exupéry namelijk gebruikt precies de goede woorden waardoor het verhaal je zo raakt. Het is een sprookjesachtig verhaal rond een kleine prins en een gestrande piloot. Een verhaal over de diverse karaktereigenschappen van mensen en het grote belang van verbondenheid en liefde voor alles en iedereen. De tekeningen van Antoine versterken het geheel.
Zijn boek is niet echt moeilijk maar inderdaad voor kinderen zal de gelaagdheid van het verhaal en de dieper betekenis waarschijnlijk niet gezien worden. Voor hen is het een sprookje dat ze toch niet helemaal snappen.


Wat Tiny Fisscher nu gedaan heeft, is het verhaal in eenvoudige bewoordingen weergeven, zonder de mooie sfeer van het origineel aan te tasten en dat is knap.
Het blijft een sprookje, het verhaal blijft wonderlijk en apart, gelardeerd met een vleugje mysterie maar toch is het eigentijdser en duidelijker. Het is een prachtig vloeiend geheel geworden zonder het lichte en sprookjesachtige te verliezen. Maar evengoed komt de diepere essentie van het verhaal ook uitstekend naar voren.
Fantastisch gedaan.


De afbeeldingen van Mark Janssen zijn perfect hierbij. Ook hij heeft de sfeer van het origineel weten te behouden, hoewel de prenten toch in zijn heel eigen stijl gemaakt zijn. Petje af.


Eigenlijk moeten we deze twee mensen bedanken voor dit prachtige boek (én Antoine de Saint Exupéry natuurlijk) Het is echt zo'n boek dat je nooit meer kwijt wilt!

ISBN 9789021418452 | Hardcover | 88 pagina's | Uitgeverij Volt | september 2019
Afmeting 18,5 x 26 cm | leeftijd 7+

© Dettie, 10 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER