jeugd 6-9 jaar

Lizette de Koning

http://www.lizettedekoning.nl

https://www.marjameijer.nl

 

Dierenarts Daantje en de dierenambulance
Lizette  de Koning


Daantje helpt haar vader de dierenarts vaak in zijn praktijk want hij heeft het druk. Daarom is hij op zoek naar een assistent. En Jaap en zijn zoon Joep zijn druk aan het timmeren, er komen overblijfhokken, voor als dieren niet meteen naar huis kunnen. Joep is alleen niet zo handig, maar Daantjes vader heeft gelukkig ook pleisters voor mensen.


Na het eerste avontuur wil Daantje, oftewel geheim agent Doorzichtig en Voorzichtig, nog meer speurwerk doen samen met haar collega geheim agent Vaardig en Plantaardig. Maar ja, er gebeurt niet veel. Tenminste, er gebeurt van alles maar dat levert geen speurwerk op.
Maar dan komt er een dierenambulance en chauffeur Karel brengt de gewonde dieren die hij vindt naar Daantjes vader. Als eerste dier brengt hij een jonge das die geknaagd heeft aan plastic. En nu buikpijn heeft. Daantje wil weten hoe dat nou kan. Karel vertelt: er lag een hoop plastic in het bos!
Maar wie gooit er plastic in het bos!? Dat mag niet! Dus dat is een misdaad!


De geheim agenten gaan op zoek. Het schiet niet erg op, ze vinden eigenlijk geen sporen. Gelukkig komt er een echte zaak: Daantje heeft Karel geholpen een gewonde kat van het dak te halen die er niet meer af durfde en ze gaan op zoek naar de eigenaar. Die vinden ze wel, en er is zelfs een beloning op het vinden van de kat gezet, maar dan is ineens de kat verdwenen!
Heeft iemand de kat gestolen? Maar wie doet nou zoiets? Er blijken meerdere verdachten te zijn...


Dit is het tweede boek over Daantje. Met weer veel avonturen, waarover met humor verteld wordt. Er zijn dingen te leren, bijvoorbeeld over het milieu, en Daantje en Tofu lossen een echte misdaad op.


Lizette de Koning (Den Haag, 1975) is een dierenliefhebber. Ze studeerde geschiedenis, en toen ze begon te schrijven was het boek Thijs en de geheime VOC-kaart een historisch jeugdboek.
De tekeningen werden gemaakt door Marja Meijer (Musselkanaal, 1966)  ook geen onbekende in kinderboekenland.


ISBN 9789021683485 | Hardcover| 128 pagina’s | Uitgever Ploegsma| augustus 2022
Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 30 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dierenarts Daantje en de verbanddief
Lizette de Koning

De vader van Daantje is dierenarts, en omdat hij zijn enige dochter moet opvoeden is zij vaak bij hem in de praktijk. Zo heeft ze al heel veel geleerd over dieren en hun verzorging. Niet gek dat Daantje ook dierenarts wil worden. Maar omdat een kind niet in de behandelkamer mag zijn, zit ze vaak verstopt...


Zo komt het dat ze er getuige van is dat een oud vrouwtje net doet alsof ze valt zodat de dierenarts een glaasje water gaat halen. En tot Daantjes verbijstering ziet ze het oude vrouwtje ineens razendsnel rollen verband, wondcrème en pleisters uit de kast pakken! Wat is dat nu? Hier is iets niet pluis.


Pluis, zo heet ook haar hond, haar maatje bij alles. Pluis gaat haar helpen dit vreemde zaakje uit te zoeken. Want dat gaat Daantje dus doen!
Er is immers niets te beleven in het dorp waar ze sinds kort wonen, ze verveelt zich toch maar. Nu heeft ze iets te doen…


Dat het een gevaarlijk avontuur gaat worden, dat weet ze dan natuurlijk nog helemaal niet. Gelukkig heeft ze behalve Pluis ook al snel een vriend in het dorp: Tofu heet de jongen uit de kruidenierswinkel. Nou ja, zegt hij:|


‘Eigenlijk heet ik Bram, maar iedereen noemt me Tofu. Omdat wij geen vlees eten.’
Tofu zuchtte. ‘ Mijn moeder vindt dat slecht voor het milieu.’
‘Dat is toch ook zo?’ zegt Daantje.
‘Ja. En het is behoorlijk zielig natuurlijk, voor de koeien en de varkens. Maar die tofu ben ik af en toe wel zat.’


Je zit meteen in het verhaal met de eerste zin:


‘Het was pas één uur en Daantje wist nu al niet meer hoe ze de dag door moest komen.’


Als je dan weet dat er nog meer dan honderd pagina’s komen, dan ben je meteen nieuwsgierig! Het kan immers niet zo zijn dat er niets meer gebeurt!
Maar wàt dan? Welke avonturen gaat Daantje meemaken? Dat gaan vooral spannende, maar ook leuke avonturen worden, die met humor worden verteld. Daantje houdt een dagboek bij, ook voor de lezer handig: zo raak je de draad niet snel kwijt!


Dit is het eerste boek over Daantje. Het verscheen in 2021 en is al aan de vierde druk bezig. Intussen is er ook een tweede deel:  Dierenarts Daantje en de dierenambulance.


Lizette de Koning (Den Haag, 1975) is een dierenliefhebber. Ze studeerde geschiedenis, en toen ze begon te schrijven was het boek Thijs en de geheime VOC-kaart een historisch jeugdboek.
De tekeningen werden gemaakt door Marja Meijer (Musselkanaal, 1966) ook geen onbekende in kinderboekenland


ISBN 9789021682457 | Hardcover | 128 pagina’s | Uitgever Ploegsma | oktober 2021
Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 11 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER