jeugd 6-9 jaar

Rients Faber

Hen Engelien
tekeningen: Hilde Koop
fotografie: Bo Scheeringa
tekst: Rients Faber


Ale mörns rond haalf zeuven
   Elke morgen rond half zeven

denkt de boer: woar is mien hen bleven?
   denkt de boer: waar is mijn kip gebleven?

Zai is alweer nait ien heur hok.
   zij is alweer niet op de boerderij!

gusteroavond zat zai nog op stok
   En gisteravond was ze er nog bij!


Met de bovenstaande tekst begint dit bijzondere boek over Hen Engelien.
Zoals te zien is, is het boek tweetalig, de bovenste regels zijn in het Gronings met daaronder de Nederlandse tekst. Rients Faber, zanger van de voormalige Groningstalige band "Kriegel', is namelijk een groot liefhebber van het Groningse dialect. Hij is van mening dat je kinderen niet vroeg genoeg kunt laten kennismaken met de taal van de streek waarin ze opgroeien. Daarom heeft hij dit vrolijke prentenboek bedacht dat bovendien ook nog voorzien van een eigen lied.


We lezen hoe Hen Engelien elke keer elke morgen stiekem op de bus stapt en naar de stad vertrekt. Daar geniet ze van het stadse leven. Ze eet patat met de duiven, kijkt naar het spektakel dat de eenden opvoeren en drinkt op het terras, deftig rechtop met haar poten over elkaar, lekker een kopje thee met de zeer beschaafde mussen. - Leuk detail is dat een mol, met keurige wandelstok, steeds op de achtergrond aanwezig is. -
En dan is het alweer tijd om terug naar de boerderij te gaan waar de boer, zoals elke dag, op zoek is naar Hen Engelien.
Hij snapt er niets van, waar is ze nu toch weer gebleven? En waarom legt ze geen eieren?
Wij weten dat wel...
 

Naast het originele verhaaltje kunnen we ook genieten van de unieke illustraties die bestaan uit heel sfeervolle foto's waarop Hilde Koop Hen Engelien en andere dieren heeft ingetekend. Het resultaat is, zoals op de cover al te zien is, geweldig én heel apart.
Het lijkt me leuk als kinderen proberen ook de Groningse tekst uit te spreken en misschien kan er gelijk een leuke les over dialecten uit dit boek voortkomen.


Achterin het boek staat de tekst van het Engelienlied de ene keer met akkoorden en de andere keer instrumentaal als couplet.
Al met al een erg leuk boek met veel heel humoristische afbeeldingen. Gewoon aanschaffen dit boek.


ISBN 978949059207 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Palmslag | oktober 2019
Afmeting 22 (h) x 29 (b) | Leeftijd 7+

© Dettie, 4 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER