jeugd 6-9 jaar

Marte Jongbloed

http://www.martejongbloed.nl

 

De (niet zo) Rampzalige Avonturen Van Herre
illustraties Iris Boter
tekst: Marte Jongbloed


Herre is een lief joch, dat vindt zijn moeder ook, maar sinds zijn vader verdwenen is mag hij niets meer. Ze is veel te bang dat ze Herre ook nog kwijt raakt.


"Herre miste alle schoolreisjes. Want schoolreisjes zijn supergevaarlijk. Lees de krant maar. Hij miste de meeste verjaardagsfeestjes. Zeker de zwemfeestjes, want tijdens zwemfeestjes kun je verdrinken. Lees de krant maar. Hij miste buitenspelen, behalve in het kleuterspeeltuintke in het plantsoentje vlak bij huis, daar mocht hij wel naartoe als hij tenminste zijn jas aandeed en niet verder liep dan de hoek waar de oude eik stond. En daardoor miste Herre vrienden, want niemand in de klas wilde met hem spelen omdat hij toch nooit wat mocht."


Toch is Herre stapelgek op zijn moeder, omdat hij weet waarom ze zo overbezorgd is. Maar op een dag verandert alles, die dag krijgt Herre namelijk nieuwe buren, nou ja, één buur en zijn naam is meneer Teunissen. Er is iets vreemds aan meneer Teunissen. Het lijkt wel of hij kan toveren. Het ene moment staat het huis bijvoorbeeld nog vol verhuisdozen en het andere moment is alles ingericht en klaar. Dat kán haast niet, een oude man kan niet zo snel werken. Herre snapt er niets van. En nog gekker is dat meneer Teunissen er de ene keer heel oud uitziet en nauwelijks kan lopen en even later zo fit als een hoen voorbij komt lopen.


Daar blijft het niet bij. Omdat zijn moeder denkt dat zo'n oude man geen kwaad kan, mag Herre vaak naar zijn buurman toe. Wat ze niet weet is dat de buurman de meeste wilde dingen bedenkt. Samen redden ze een meisje die lastig gevallen wordt door een akelige man en ze verstoppen haar in de schuur bij Herre in de tuin. Ze wil nooit meer terug naar het internaat waar oom Joris - de akelige man - zijn leerlingen besteelt. Samen bedenken ze een superplan om oom Joris op heterdaad te betrappen.
Maar Herre doet nog veel meer spannende en gevaarlijke dingen waar zijn moeder helemaal geen weet van heeft en dat allemaal dankzij meneer Teunissen.  Als dat maar goed gaat...

Het boek is genomineerd door de Zaanse kinderjury voor de Hotze de Roosprijs 2017 - een prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver - en dat is goed voor te stellen. Het verhaal heeft vaart, is lekker spannend en is af en toe lekker gek. Vooral meneer Teunissen verzint de meest doldwaze dingen. Toch is het niet alleen gekkigheid in het boek, het verhaal gaat ook over een lieve moeder met een heel lieve zoon die elkaar alles gunnen. Maar moeder is zo vreselijk bang. Dankzij meneer Teunissen leert ze dat ze niet alles kan voorkomen door overal maar nee op te zeggen en zo leren zij én Herre, heel veel van hun buurman. Hij was een geschenk uit de hemel! (Of toch niet?)


Marte Jongbloed heeft de Toneelacademie en de pabo gevolgd. Ze lijkt stiekem wel een beetje op Herres moeder Silke, uit De (niet zo) verschrikkelijke avonturen van Herre. Toch heeft Marte, heel avontuurlijk, met haar man en drie kinderen een paar jaar in Jemen gewoond. Nu woont ze met haar gezin in Den Haag, geeft ze toneelles op een Internationale school en schrijft ze jeugdboeken en toneelteksten.


ISBN 9789024574018 | Hardcover | 271 pagina's | Uitgeverij Luiting-Sijtghof | oktober 2016

© Dettie. 17 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER