jeugd 6-9 jaar

Michael Dudock de Wit

http://www.dudokdewit.co.uk

 

Vader en dochter
Michael Dudok de Wit


'Vader en Dochter is oorspronkelijk een animatiefilm (9.22 minuten) van Michael Dudok de Wit uit 2000. De film kreeg een groot aantal prijzen, waaronder de Oscar voor beste animatiefilm in 2001. In 2007 kreeg deze film een plek in de canon van de Nederlandse film. De film heeft bijzondere geluidseffecten. Het mooie aan dit filmpje is dat er niet ingesproken wordt, de beelden - en muziek-  spreken voor zich.'


In de animatiefilm zien we een vader die op een dijk afscheid neemt van zijn dochtertje. Hij stapt in een boot en vertrekt. Het meisje wacht de hele dag op zijn terugkeer, maar hij komt niet meer terug, nooit meer. Vervolgens zien we het meisje in de loop der jaren keer op keer over de dijk fietsen, haar vaders fiets staat er nog steeds en valt langzaam uit elkaar. Het leven gaat maar het filmpje laat het stille verdriet zien van het meisje. Het zijn kleine momenten van even denken aan haar vader, daar op die dijk.We volgen het meisje tot ze zelf een oude vrouw is. Het water aan de dijk is opgedroogd en op een dag stapt zij de dijk af en wandelt over de ontstane vlakte naar...

Het filmpje is erg ontroerend en aangrijpend. Het vertaalt heel mooi het blijvende gevoel van gemis.


En nu is er een boek gemaakt van beelden uit dat animatiefilmpje en deze keer wordt er wél 'gepraat' maar dan in de vorm van tekst. De tekeningen blijven schitterend en hebben opnieuw impact. De kracht van het beeld is opnieuw groot en vertelt eveneens de mooie geschiedenis van de vader en het meisje. Maar... het boek had ook zonder woorden gekund. Nu is het hele fijngevoelige, dat de kracht van het filmpje was, dankzij de toegevoegde tekst verdwenen of in ieder geval sterk verminderd. Het is nu een verhaal geworden wat ingevuld is met woorden. De eigen invulling, de eigen interpretatie, is daardoor weggehaald.


Een eventuele verklaring voor het toevoegen van tekst is dat het filmpje meer voor iedereen is, voor zowel kinderen als volwassenen. Dit boek is echter voor kinderen vanaf 7 jaar. Mogelijk dat daardoor de tekst toegevoegd is om toch het een en ander nader te verklaren.
Toch, voor wie het filmpje niet kende zal dit boek wél het nodige effect hebben, want het blijft gewoon een prachtig verhaal.


Michael Dudok de Wit is een Nederlandse animator, filmregisseur en illustrator. Hij is sinds vele jaren gevestigd in Londen, waar hij prijswinnende reclamefilms regisseert en animeert. Hij illustreert ook kinderboeken.


ISBN 9789025878894 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2020 (Vijfde druk)
Afmeting 30,2 x 23 cm|  Leeftijd 7-12 jaar

© Dettie, 13 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER