jeugd 6-9 jaar

Koos Degeling & Geertje Grom

https://www.facebook.com/koos.degeling

http://www.geertjegrom.com

 

Kompas met vleugels
illustraties: Geertje Grom
tekst: Koos Degeling


Tessa is stomverbaasd als er ineens een duif uit de lucht komt vallen. Hoe kan dat nou? Ze pakt de duif voorzichtig op en kijkt of het diertje gewond is maar kan niets ontdekken. Het arme beestje is duidelijk bekaf. Hij kan amper op zijn pootjes staan van vermoeidheid.
Net als ze staat te bedenken wat ze nou met de vogel moet doen komt haar verschrikkelijke broer Iwan op zijn stalen ros, genaamd Silver Frost, aanfietsen. Iwan denkt al een week dat hij een cowboy is en loopt rond met de door hem gestolen luchtbuks van boer Kocken en maakt 's avonds een kampvuurtje. Tessa gelooft er niets van dat haar broer dat pistool gestolen heeft, iedereen is namelijk bang voor boer Kocken.


Tessa weet dat ze nu snel weg moet zijn en rent het schuurtje in, straks wil haar broer de duif hebben om boven zijn kampvuurtje te roosteren!
Ze verstopt de duif snel en hoopt dat haar broer hem niet vindt. De volgende dagen verzorgt ze Bram, zoals ze haar duif noemt, zo goed als ze kan maar haar broer ruikt onraad... Hij staat op de gekste momenten ineens achter haar.
Tessa is gelukkig een slimme meid en weet zijn rare fratsen goed te omzeilen, maar de vogel krijgt ook kuren, hij wil weg, hij wil naar huis! Hij zit met zijn kopje aldoor dezelfde kant op, hij geeft daarmee vast de richting aan denkt Tessa, een duif is net als een kompas...


Dat brengt haar op idee... als ze Bram nou eens de weg laat wijzen? Ze pakt haar fiets en stopt de duif in het mandje, hij geeft maar aan waar ze naar toe moeten... En zo begint een heel spannende tocht waarbij af en toe Tessa's zenuwen door haar keel gieren! Ze wil wel 10 x omkeren, lekker veilig naar huis racen, maar dat kan niet, daar is haar broer! En de enge boer Kocken speelt ook al een flinke rol in dit avontuur.
Dappere Tessa zet door en overwint telkens haar angst, zij vaart op haar eigen innerlijke kompas, ondanks dat haar hart af en toe in haar keel klopt.
Als lezer word je vreselijk benieuwd, hoe zal dit avontuur voor Tessa en Bram gaan aflopen?


Dit debuut van Koos Degeling smaakt naar meer. Het is een lekker fantasievol, spannend verhaal vooral als Tessa de vogel probeert thuis te brengen. Je leeft helemaal met haar mee.
Doorheen het boek staan erg sfeervolle, gedetailleerde illustraties, van de eveneens debuterende illustratrice, die het verhaal extra aantrekkelijk maken.


Het boekje zelf is mooi verzorgd, Hardcover met iets gekleurd papier, fraaie hoofdstukaanduiding en een aantrekkelijke, overzichtelijke bladspiegel, wat het lezen nog prettiger maakt.
Geef mij maar meer van dit soort boekjes. Het is in alle opzichten genieten.


Zie ook www.kompasmetvleugels.nl waar ook een inkijkexemplaar op te vinden is.


ISBN 9789082296105 Hardcover 80 pagina's Stichting uitgeverij Jess november 2014
Voor kinderen van 8 tot 11 jaar.

© Dettie, 4 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER