jeugd 6-9 jaar

Annet Jacob

http://www.saskiahalfmouw.nl

 

altHet geheim van de dansende beer
Illustraties: Saskia Halfmouw


‘Oké. Ik pak die sleutels,’ fluistert Tijl. ‘Jij fluit als er iemand aan komt.'
‘Ik kan niet eens fluiten!’
‘Doe een uil na. Balken als een ezel. Laat een knallende boer. Als ik het maar hoor.’
‘Ga nou maar!’ fluistert  Imme.
Tijl trekt zijn hoofd tussen zijn schouders en sluipt bij haar vandaan. Het ziet er vreemd uit. Alsof hij onder een onzichtbaar poortje door loopt en bang is dat hij zijn kop stoot. En het gaat niet erg snel.
‘Schiet op,’  fluistert Imme. Ze haat het om zo alleen in het donker te zitten. Hoort ze Moppie al? Of Kobus? Loopt Illuzieniks hier misschien nog rond? Of iemand anders?
Bliep! Bliepbliep! Bliebliepbliep!’


Imme en Tijl logeren bij tante Maddie. Die is gek van beren: op al haar kleren, zelfs op haar sokken en onderbroeken ontdekken de kinderen (je wil weten hoe? Zeg ik lekker niet) staan beertjes.
Ze mogen snoepen van tante, maar dan wel honingdrop, en in de yoghurt en op de pannenkoeken gaat... honing!
Van tante mogen ze ook naar het circus, en daar genieten ze volop van. Van de clowns, de illusionist, de krijsende papegaai. Maar dan sjokt er een beer de piste in. Hij moet dansen op bevel van een meisje met witblond haar. Imme vindt dat maar niks: een dansende beer! Ze weet hoe die dieren leren dansen, en dat is dierenmishandeling. Daar moet iets aan gedaan worden.
Eerst proberen ze handtekeningen te verzamelen, dat is geen succes. Een telefoontje naar de dierenbescherming helpt ook niet. Er zit maar een ding op: ze moeten zelf de beer redden…
Je begrijpt wel dat dit een avontuur oplevert! Want twee kinderen die op het voor buitenstaanders verboden circusterrein binnen dringen om een enorm grote beer te ‘redden’… dat kan niet goed gaan! En dan is er ook nog die schreeuwlelijk van een papegaai!
Maar het loopt allemaal héél anders dan ze gedacht hadden!


Een erg leuk verhaal, ook om voor te lezen, omdat het in korte sprekende zinnen verteld wordt. Zo komt er vaart in het verhaal. Tijl en Imme zijn een stel leuke kinderen waarmee je wel vaker een avontuur wil beleven!


ISBN 9789025860271  | hardcover |112 pagina's | Leopold B.V.|maart 2012
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 9 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER