jeugd 6-9 jaar

Barbara Scholten

http://www.barbarascholten.nl

http://www.elsvanegeraat.nl

 

Oma luchtbuks
Barbara Scholten


Het zal je maar gebeuren, spreek je met je moeder af dat je voor je tiende verjaardag samen naar Parijs gaat en dan wint ze een belangrijke prijs! Dag leuk reisje, want uitgerekend dàt weekend is de prijsuitreiking in Zuid-Frankrijk! Lina denkt nog optimistisch dat ze mee mag en op de terugweg Parijs zal bezoeken, maar daar wil haar moeder niets van horen. Ook papa heeft het druk, zoals altijd, die moet weer eens voor zaken naar het buitenland.
Lina weet eigenlijk al niet beter. Haar ouders hebben nooit tijd voor haar.


Maar alleen thuis blijven mag ze ook niet dus moet er een oplossing gezocht worden. En zo komt het dat ze naar haar oma gebracht wordt maar die heeft ze nog nooit gezien! Lina staat dus niet echt te trappelen om te gaan en al helemaal niet als ze ontdekt dat oma op een bijna verlaten camping woont...
De mensen die er nog wél wonen zijn allemaal héél apart. De een is een angsthaas, de ander denkt dat een fietswiel zijn hond is. Graaf Willem van Wulp tot Stand zoals hij zichzelf noemt houdt vanaf zijn uitkijkpost de boel in de gaten en Ali traint met een verzwaarde fiets voor de Tour de France... En dan is er nog Nutella de teckel die ook niet helemaal gewoon is.
Lina vindt ze eigenlijk best leuk.


Het blijkt overigens dat het is niet voor niets is dat ze haar oma niet kent. Want oma is een wilde. Als haar iets niet zint dan pakt ze haar luchtbuks en knalt er lekker op los! Lina weet niet wat haar overkomt! En dan horen ze dat mama ontvoerd is! En dan is zo'n knallende oma toch wel heel handig...


Alle personages zijn fantastisch en oma helemaal! Naast haar liefde voor de luchtbuks heeft ze namelijk ook een liefde voor mensen die het moeilijk hebben. Zij helpt ze en zoekt uit wat er aan de hand is. De ontvoering van haar schoondochter is dan ook een kolfje naar haar hand.
De hele bende stapt in de bus en daar gaan ze. Mama redden!!
Een supervermakelijk boek!  De zwart-wit tekeningen erbij maken het nóg leuker!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789021681603 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | april 2021
Illustraties door Els van Egeraat | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Dettie, 9 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Oma Luchtbuks
Barbara Scholten


De ouders van Lina hebben nooit tijd voor haar: haar moeder is druk met het uitvinden van bijvoorbeeld een bijzonder bloemenpoeder waarvoor ze nu een prijs heeft gewonnen: De Gouden Gladiool. Maar die moet ze i Frankrijk in ontvangst gaan nemen, en nee, daar kan ze geen kinderen bij gebruiken. En Lina’s vader moet echt naar New York, voor zaken.


Maar Parijs dan? Lina wordt binnenkort tien, en ze zou met haar moeder naar de Franse hoofdstad gaan. Ze had er zich zo op verheugd! Drie hele dagen samen met haar moeder!
Haar ouders zitten nu duidelijk met haar in hun maag: wat moeten ze nu met haar? Alleen thuisblijven, dat gaat natuurlijk niet. En er is niet één oppas beschikbaar!
En dus zit er maar een ding op: haar vader brengt Lina naar zijn moeder. Een oma die Lina helemaal niet kent, want tussen moeder en zoon is geen contact meer sinds oma Maria de benen heeft genomen tijdens een busreis die ze notabene van haar zoon cadeau had gekregen!
Ergens in Nederland woont ze, op een verlaten camping, waar de voorzieningen zodanig zijn dat het niet vreemd is dat er geen campinggasten zijn! Maar oma Maria woont er wel. In een lodge, althans zo noemt de eigenaar het.


‘Op het moment dat mijn vader het nummer op zijn telefoon opzoekt, hoor ik gekef. Ik draai me om en zie een vrouw o[p een racefiets over het gras onze kant op rijden. Ze heeft donkere krullen, een klein rond brilletje, een knalrood trainingspak en aan het stuur van haar fiets hangt een lange, zwarte koffer waar een blaasinstrument in past. Een blokfluitoma dus, dat is net zo spannend als een goudvis in een kom.’


Wat vergist Lina zich! Dat ontdekt ze al snel nadat haar vader zich uit de voeten heeft gemaakt.
Want hoewel oma Maria haar ook niet bepaald hartelijk verwelkomt, gaan zij samen de meest fantastische avonturen beleven. Samen met de hond Nutella, Graaf Willem van Wulp tot Struis die in de gele bus woont en fietsenmaker is,  Ali die ooit nog eens de Tour de France wil fietsen.


De campingbaas die Ekkie blijkt te heten zit in grote problemen. Zo erg dat Maria haar luchtbuks (nee, natuurlijk geen blokfluit!) gebruikt en dan vindt dat het op de camping te gevaarlijk is voor Lina.
Maar ze kan niet naar huis: haar moeder blijkt verdwenen te zijn, daar in het verre Frankrijk!
Als er ontvoerders blijken te zijn die losgeld eisen, neemt Maria een besluit: ze gaan met z’n allen naar Frankrijk om haar te redden!


Het was al een erg grappig verhaal tot dit gebeurde, maar vanaf hier wordt het hilarisch.
Het is een onwaarschijnlijk gezelschap dat op pad gaat in een krakkemikkige bus, met een gewapende oma erin…


Barbara Scholten (Hengelo, 1971) schrijft graag verhalen die uit het echte leven komen: over hockey, over een woonboot. En nu zou je zeggen: een oma met een luchtbuks? Dat bestaat niet! Maar echt wel: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/luchtbuks-ria-100-is-nu-ook-de-hoofdpersoon-van-een-kinderboek


ISBN 9789021681603 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | april 2021
Illustraties door Els van Egeraat | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 4 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER