jeugd 6-9 jaar

Guus Kuijer (7-9 jr)

Tin Toeval en het geheim van Tweebeens-eiland
met tekeningen van Jan Jutte


Tin Toeval speelt het liefst op straat, ze woont in Amsterdam en haar vriendje Bas vindt dat ze veel te wilde spelletjes speelt. Tin vindt hem maar een slome, Bas durft niets. Maar op een dag gaat Bas weg, hij gaat bij zijn vader wonen, die heeft tenminste wél cola in huis. Tin merkt dat ze Bas toch wel erg mist.
Gelukkig komt Tins blinde 'oma' uit Amersfoort op bezoek. Zij vertelt Tin over het luisterboek, dat gaat over een onbewoond eiland, oma vindt het een heel spannend verhaal. Oma en Tin verzinnen wat er allemaal kan gebeuren als zij op een onbewoond eiland zouden zijn. Tin wil dan in ieder geval een schat vinden.
Oma neemt Tin mee naar het IJ om een tochtje met de pont te maken...


De kapitein van de pont ziet oma en is meteen verliefd. Hij wil in contact komen met oma en Tin helpt hem daarbij. Tin vertelt dat oma naar spannende verhalen luistert over een onbewoond eiland..
De kapitein laat alle mensen van de pont af gaan en vraagt oma en Tin nog even te blijven. Hij doet de klep van de pont dicht en vaart weg! Naar zee!
Tin en haar oma maken een avontuur mee dat ze nooit meer zullen vergeten. Met een zeerover die twéé houten benen heeft! En hoe gaat het verder met de kapitein, die zo verliefd op oma is?


Heerlijk verhaal. Guus Kuijer vertelt met veel fantasie een spannend avontuur. Alle kinderen zouden wel zo'n oma willen hebben denk ik.
Bekroond met de zilveren griffel 1988.


ISBN 902143296x, 112 blz. uitgeverij Quierido, Illustrator Jan Jutte, van 6-9 jaar.

© Dettie, 20 september 2005

Reageren? Klik hier!

 

Tin Toeval in de onderwereld
met tekeningen van Jan Jutte


Tin Toeval en Job Blom vervelen zich, ze krijgen bijna ruzie omdat Tin vindt dat Job zo saai is.
Ze gaan op straat spelen en komen twee mensen tegen met een karretje, daarin rammelen flesjes. De mensen vragen aan Tin en Job of ze de flesjes Superkook willen kopen, dan gaan ze groeien. De mensen zijn 7 jaar maar zie eruit als twaalf. Superkook is uitgevonden door een professor die een hekel aan kinderen heeft. Tin en Job willen niet groeien en kopen niets. Ze lopen verder.... Dan zien ze opeens een tentje op straat staan met twee mannen erbij en Tin stapt er op af. "Zijn jullie boeven?" vraagt Tin. Eén man zegt dat hij dat echt is en een hekel aan nieuwsgierige kinderen heeft. Dat hij die kinderen wel te pakken zal krijgen. Tin en Job zijn daarna heel bang en durven niet meer naar huis. Ze gaan naar hun vriendje Bas met zijn speurhond Bak.


Bij Bas bellen ze naar huis om te vertellen dat ze ondergedoken zitten . Als Tin's vader ontdekt dat ze bij Bas zitten vluchten ze de straat op en... gaan terug naar de tent. De tent is leeg maar er zit wel een groot gat in de grond. Ze denken dat het gat naar de onderweld gaat.
Ze verzinnen een smoes en vragen aan een mijnheer of hij in het gat wil kijken, maar.... die mijnheer komt niet meer terug. Tin gaat dan ook het gat in en Job, die niet alleen durft te blijven, gaat mee. Onderaan het gat is een glijbaan. Ze roetsjen naar beneden en roetsjen daarmee in een spannend en gevaarlijk avontuur...
Ondertussen is iedereen aan het zoeken naar Tin en Job. Ook Tins stekeblinde, zelfgekozen oma Mathilde komt spoorslags uit Amersfoort naar Amsterdam om haar verdwenen kleinkind uit de nesten te halen. Daar is ze namelijk een kei in. En wat heeft Superkook met de verdwijning van Tin en Job te maken?


Erg leuk, humoristisch boekje. De ouder van Tin en Job zijn elkaars tegenpolen en beschuldigen elkaar steed dat het door hún kind komt dat ze verdwenen zijn. Oma Mathilde is samen met opa Kapitein hilarisch. Je leest dit boekje met een brede grijns. Ook zit er lekker veel spanning in. Ik denk dat kinderen dit een erg leuk verhaal zullen vinden. Er staan ook grappige illustraties bij van Jan Jutte.
Vanaf 8 jaar.


Gebonden, 116 pagina's Verschenen: september 2001 Gewicht: 174 gram ISBN: 9789021432977  Formaat: 193 x 119 x 15 mm Querido Kinderboek

© Dettie, januari 2005

Reageren? Klik hier!