jeugd 6-9 jaar

Sanne Rooseboom

http://www.sannerooseboom.com

 

altJippie!
Sanne Rooseboom


Super heet ze, het tienjarige prinsesje dat in het land Jippie woont. Maar ze voelt zich helemaal niet super. Ze vindt het vreselijk dat iedereen in haar land, iedereen in haar omgeving altijd maar zo vrolijk en opgewekt is, dat ze allemaal steeds de zonnige kant zien, hoe slecht het ook gaat. Als het ’s morgens koud is, en de lakei staat met een stralende lach klaar met haar vrolijke gele jurk, moppert ze dat het zo koud is.


‘De lakei lachte alsof Super iets grappigs had gezegd. ’Kou is toch fantastisch, prinses. Die rrrillingen die je voelt tot in je botten, daardoor weet je dat je leeft! ‘


En zo doet iedereen! Super is zelf helemaal niet zo. Ze wil best blij zijn als dat zo uitkomt, maar als er reden is om te mopperen, bijvoorbeeld als het koud is, dan mag dat toch? Maar niemand moppert met haar mee.


Nu is het in Jippie de gewoonte om al vroeg je toekomstige man of vrouw uit te zoeken, zodat je je daar in elk geval niet meer druk om hoeft te maken. Daarvoor wordt een riddertoernooi georganiseerd. Veertien ridders zitten op een pony, en duwen elkaar daar af, tot er tenslotte eentje overblijft. Als de prinses niet zelf al een man gekozen heeft, dan wordt de laatst overgeblevene de man met wie ze zal trouwen. Natuurlijk niet meteen! En ja, al die ridders zijn vrolijk, opgewekt, ze lachen zelfs als ze vallen, en een gebroken arm is toch helemaal niet erg, vinden ze.
Super wordt er wanhopig van. Zo’n man wil ze echt niet. Ze wil wel iemand met wie ze kan lachen, maar ze moeten ook kunnen mopperen samen.


Haar moeder heeft een oplossing: het buurland Grom is precies het tegenovergestelde van Jippie: daar is iedereen chagrijnig en moppert overal over. Blije gezichten zie je daar niet. Super gaat dus snel op reis, met de vrolijke lakei Rolf. Misschien is er in dat land wel iemand met wie ze kan trouwen.
Er staat een hoge muur tussen beide landen, want je snapt wel dat de vrolijke Jippie-ers niet echt overweg kunnen met de humeurige Grommers. Grommers bijten je neus er immers af! Nee, zeggen de Grommers: Jippie-ers bijten je neus af...
Zal Super in Grom de man vinden die ze zoekt?
Dat heeft nog wel even wat voeten in aarde natuurlijk, want wat zijn die mensen in Grom chagrijnig! Dat is toch ook niet wat Super wil. Trouwens: geen enkele man uit Grom wil haar! Koning worden in een blij land? Echt niet!


Dit debuut van Sanne Rooseboom is erg geslaagd: de tegenstelling tussen vrolijke en chagrijnige mensen is natuurlijk uitvergroot, maar dat werkt juist prima. En zo’n prinses die tegendraads is ook. Sanne Roosenboom heeft de namen netjes aangepast aan het betreffende land. Het is niet moeilijk te raden waar het Dorp van Feest ligt, of in welk land je Narigheid kunt vinden. Ook met de inwoners is het zo: in het ene land kan een kind Giechel heten, in het andere heten ze Rot of Ramp.


Er was eens een prinsesje: een reuzeleuk modern sprookje, met zoals het bij een sprookje betaamt een boodschap die onder een vermakelijk verhaal verborgen zit. En laat ik nu ontdekt hebben dat er een vervolg komt op dit leuke boek!


Sanne Rooseboom (1979) is journaliste en schrijfster, en heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en Sussex. Samen met haar man, twee dochters en twee stiefkinderen woont ze in Gouda.

De illustraties van Annet Schaap zijn prachtige tekeningen in zwart-wit, met veel humor. De binnenkanten van de omslag laten kaarten zien van de twee buurlanden. Meer informatie op: www.humeurigsprookje.nl


ISBN 9789000348367 | Hardcover |144 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorff | mei 2016
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER