jeugd 6-9 jaar

Frida Nilsson

Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog)
Frida Nilsson


De negenjarige Jonna woont in een kindertehuis, waar Greta haar kinderen flink laat werken. Haar motto: ze hebben immers meer dan genoeg vrije tijd als ze slapen!

De kinderen kloppen en vegen wat af, bijvoorbeeld als er iemand langs komt om een kind uit te zoeken om te adopteren. Dan moeten alle kinderen zich netjes opstellen zodat de toekomstige ouders hen goed kunnen beoordelen. Ook Jonna wil een nieuw tehuis, ze is nogal eens het mikpunt van Greta. Dat komt omdat ze niet zo netjes is, en het nut er niet zo van in ziet om steeds maar haar handen te wassen en haar haren te kammen.


Maar zo af en toe komt de gemeente inspectie houden en ook dan moet alles spik en span zijn. Greta is dan helemaal gestrest, want er is een extra probleem: er mogen namelijk maar vijftig kinderen zijn, en nu zijn er 51!
Aron, een vriend van Jonna, vertelt dat dit al eerder het geval was, en dat Greta toen een van de kinderen in het bos achtergelaten heeft. En dat kind hebben ze nooit meer teruggezien. Zou dat waar zijn?
Dan komt er een auto de keurige oprijlaan op gescheurd:


‘Nu waren Arons ogen niet de enige die zo groot waren als schoteltjes. De auto zag eruit alsof hij zojuist ontsnapt was aan zijn doodvonnis op de schroothoop. De uitlaat sleepte over de grond, er kwam een brandlucht van de motor en de ruiten waren volgeplakt met stickers en plakplaatjes. De hele auto zat vol bruine roestplekken, maar hier en daar kon je de groene lak nog zien.’ (-)
'Een hand greep de rand van het autoportier beet en de bestuurder wurmde zich met veel gekreun en gesteun door de opening. Ik dacht dat mijn hart stil bleef staan. Iedereen was muisstil.
Het was een gorilla!’


Je snapt het al: de gorilla komt een kind uitzoeken en haar oog valt op Jonna! Jonna heeft daar helemaal geen zin in, maar ze moet mee. En komt terecht in een oude, leegstaande fabriek waar de gorilla een uitdragerij heeft. Als het dat nu was, maar natuurlijk zijn er problemen...


Het is een verrassend en humoristisch verhaal, over een bijzondere vriendschap tussen een kind en een gorilla.


Frida Nilsson (Hardemo, 1979) is een Zweedse kinderboekenschrijver, die al meerdere prijzen in de wacht sleepte.


ISBN 9789045124582 | hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Querido | september 2020
Illustrator: Martijn van der Linden | Vertaald uit het Zweeds door Femke Muller | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 20 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER