jeugd 6-9 jaar

Debora Zachariasse

Debora Zachariasse (tekst)
Alice Hoogstad (illustraties)


Wie wil er taart?

knor bakt taart
taart met kers.
taart zo zoet.
knor weet best hoe dat moet.


Knor bakt een heerlijke kersenvlaai die lekker zoet is. Hij roept Big maar Big ligt in bed te dromen va een taart en wil helemaal zijn bed niet uitkomen. Dus gaat Knor naar Eek maae die wil ook geen taart, hij is niet zo lekker, hij heeft pijn in zijn buik... Dan maar naar Aart


aart is dik.
dol op taart,
gek op snoep,
dol op zoet.
er is niets,
echt haast niets,
waar je aart geen lol mee doet.


Maar Aart wil geen taart, hij wordt veel te dit. Dus gaat Knor maar met zijn kersenvlaai naar de kraai maar die is nergens te vinden. Arme Knor, niemand
wil zijn taart... of toch wel?


Slim leert vliegen

slim ligt in het bos.
hij ligt op zijn rug.
hij dut en hij droomt.
hij droomt dat hij vliegt.
hoog als de lucht.
hoog als de zon.[...]
wat zou dat fijn zijn!

Kraai kan wel vliegen en hij roept Slim. Slim moet kijken hoe hoog Kraai kan. Kraai is er heel trots op. Slim wilde dat hij dat kon, maar hij is een big en biggen kunnen niet vliegen. Kraai geeft hem een veer. Big moet op een tak van een boom gaan staan en dan hup van de tak af en dan vliegt hij volgens Kraai. Big vindt het maar eng maar toch doet hij het en natuurlijk kan hij niet vliegen, Slim valt in de blup en Kraai is zo geschrokken dat hij snel wegvliegt. Slim is heel erg vies en gaat zich gauw wassen en Duif en Mus bedenken een plannetje om met Kraai een mop uit te halen. De mop lukt en iedereen moet lachen. Slim haalt koek en sap en dan is het feest.


Een pet voor Slim

big loopt in het bos.
hij kijkt om zich heen.
hij zoekt iets voor slim.
want slim is haast zes.
en dan is het feest.
maar big ziet niks.
slim wil een pet
maar hoe komt big aan een pet?


Big vertelt aan het bos dat hij iets zoekt voor Slim omdat Slim bijna jarig is en dan zes jaar wordt. Het bos weet wel wat. Het komt er zo aan zegt het bos. Big wacht en wacht maar ziet niks. Big vraagt het dan maar aan de wind en die geeft hem een bot. Wat moet Slim nou met een bot? Maar de wind denkt dat Slim er vast wat mee kan. De zon geeft een bril met één glas, daar kan Slim vast wat mee zegt de zon. De beek geeft een dot van draad, het zit in de knoop. Maar ook de beek denkt dat Slim er wel wat mee kan. En dan... komt big weer bij het bos en die geeft hem een pet!
Een heel mooie pet. Die houd ik zelf denkt big. De volgende dag geeft hij het bot, de bril en de bol aan Slim, wat moet ik daar nou mee? vragat Slim ik wilde een Pet net zo een als jij hebt. Maar Slim is slim en kan wat met het bot. Hij boort er gaatjes in en heeft dan een mooie fluit om muziek mee te maken. Zullen we ruilen vraag big, dan krijg jij mijn pet. Nee zegt slim, jij mag de bol en de bril voor de pet, maar dat doet Big niet.
Ook van de bril en de bol weet Slim iets leuks te maken en Big wil aldoor ruilen... wat was ik dom denkt Big. Gelukkig is Slim heel lief en krijgen ze toch nog een lekker feestje.


3 fraaie boekjes op AVI-M3 niveau over Knor en Big en hun vrienden. AVI-M3 geeft het leesniveau aan van de gemiddelde leerling halverwege groep 3 (de M staat voor Medio) In het eerste boekje Wie wil er taart staan heel korte zinnetjes bestaande uit woorden van één lettergreep. Het is evengoed een echt verhaal geworden. De volgende boekjes worden qua taal iets moeilijker, in één zin staan meer woorden en het worden meer echte zinnen, er komen bijvoorbeeld meer lidwoorden in voor. Vooral in het laatste boekje is het goed te merken dat het leesniveau omhoog is gegaan. De woorden bestaan nog steeds uit één lettergreep maar er staan bijwoorden en voegwoorden bij. (haast zes) (en dan) In alle boekjes worden geen hoofdletters gebuikt, wel leestekens zoals de punt, de komma, aanhalingstekens, het uitroepteken en het vraagteken.
De verhaaltjes zijn vrolijk en prettig om te lezen en mede door de erg leuke gekleurde afbeeldingen van Alice Hoogstad zullen beginnende lezers deze boekjes zeker waarderen.


Wie wil er taart ISBN 9789048810109 Hardcover 25 pagina's | Moon | september 2011
Slim leert vliegen ISBN 9789048810086 Hardcover 25 pagina's | Moon| september 2011
Een pet voor Slim ISBN 9789044810093 Hardcover 25 pagina | Moon | september 2011
Leeftijd 6+

© Dettie, 12 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!