jeugd 6-9 jaar

Michaëla & Elaine DePrince

http://www.michaeladeprince.com

 

altBallerinadroom
Illustraties van Ella Okstad
Michaëla en Elaine De Prince


Michaëla DePrince (geboren in 1995 als Mabinty Bangura) is balletdanseres. Toen ze opgroeide in Siërra Leone, had niemand een idee dat ze dit zou kunnen bereiken. Ze was een arm weesmeisje, zonder enig idee van haar afkomst, laat staan haar toekomst. Bovendien leed ze aan vitiligo, een ziekte waardoor ze op haar huis pigmentvlekken heeft. Daarom werd ze gepest en uitgescholden voor duivelskind.


Tussen 1991 en 2002 woedde in Sierra Leone een burgeroorlog, hetgeen een zegen bleek voor het meisje. Het weeshuis werd gebombardeerd en de kinderen kwamen in een vluchtelingenkamp terecht. Daar zagen Elaine en Charles DePrince uit New Jersey haar. Mabinty en Mia een vriendinnetje werden geadopteerd en meegenomen naar Amerika. Haar nieuwe moeder ontdekte waar Mabinty, nu Michaëla, van droomde en gaf haar een kans: ze mocht op balletles. Door heel hard aan haar talent te werken overwon ze de grenzen van het stereotiepe schoonheidsbeeld in de balletwereld. Inmiddels is zij tweede soliste bij Het Nationale Ballet.  Als kinderen haar vragen ‘Hoe kan ik mijn droom waarmaken?’ zegt ze:


‘Het maakt niet uit wat je droom is. Of je nu dokter wilt worden, of leraar, schrijver of ballerina. Elke droom begint met de eerste stap. En daarna moet je hard werken en elke dag oefenen. Als je nooit opgeeft, kan op een dag ook jouw droom werkelijkheid worden.’


Met haar adoptiemoeder, Elaine DePrince, schreef Michaëla eerder een boek voor volwassenen. Nu hebben zij ook een versie kinderen gemaakt. Het boek heeft een duidelijke bladspiegel, en de moeilijke termen die te maken hebben met ballet worden uitgelegd. Ella Okstad maakte de leuke tekeningen erbij.


Wie bekend is in de balletwereld weet wel wie Michaela DePrince is. Ik had geen idee, maar ben na het lezen van dit boekje onmiddellijk op zoek gegaan naar meer informatie. Het is een succesverhaal, een verhaal dat aangeeft dat het zeer zeker kan lonen als je voor je droom gaat.


Hier vind je haar levensverhaal.


ISBN 9789025113896 | hardcover |64 pagina's | Uitgeverij Holland| september 2016
Vertaald uit het Engels door Marieke Hoogland | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER