jeugd 6-9 jaar

Mies Strelitski & Arnold de Hartog

Woebie, Vincent en de stoute schoenen
Illustraties: Arnold de Hartog
Tekst: Mies Strelitski


In dit boekje is het leuke verhaal te lezen over Woebie, Djoekie en Tsjinkoe die op vakantie in Frankrijk waren en daar Vincent van Gogh ontmoet hebben! Snobbie, een jongetje uit hun klas, gelooft dat natuurlijk niet. Vincent van Gogh leeft namelijk al heel lang niet meer. 'Toch is het zo!' zegt Woebie en hij vertelt hoe ze verdwaald waren, ze wisten de camping niet meer te vinden. Ze vroegen de weg aan een meisje, Lucy, en aan een paar oude schoenen, die gelijk met hun mee liepen, maar de camping vonden ze niet. Ze vroegen het onderweg nog eens aan een meneer en in het dorp aan een mevrouw in een café. Uiteindelijk komen ze bij het huis van Vincent en die vindt het maar wat gezellig dat ze er zijn, ze mogen lekker gaan schilderen van hem. De kinderen geven Vincent de zonnebloemen die ze onderweg geplukt hebben...
Natuurlijk vindt Snobbie het maar een gek verhaal, hij gelooft er niets van, maar in het Van Gogh museum waar de kinderen die dag op bezoek zijn, zien ze toch echt hún zonnebloemen op een schilderij staan.


Het verhaal is heel modern en vrolijk gebracht. Op een speelse manier zijn de schilderijen van Vincent van Gogh verweven in zowel de tekst als de afbeeldingen. De schoenen bijvoorbeeld die van Gogh meerdere malen schilderde hebben een heel aparte rol gekregen, ze fungeren als wegwijzer en later als schoenen voor de schilder zelf! Ook kijken de kinderen onderweg uit op een prachtig landschap waarop de kunstenaar zelf ook heel klein getekend is. De mensen die ze onderweg tegenkomen zijn eveneens bekend van de schilderijen van Van Gogh zoals de mevrouw in het café. Onderweg zien ze ook nog een aparte mevrouw in een mooie en bijzondere lange jurk, zij loopt gewoon door de straat vlakbij het huis van Vincent. En zo zijn er nog veel meer verwijzingen naar de schilderijen van Van Gogh. Arnold de Hartog heeft deze schilderijen in zijn afbeeldingen 'vertaald' naar een eenvoudiger, moderne vorm terwijl toch de strekking van Vincents schilderijen in tact blijft. Heel knap gedaan.
Erg apart is ook dat Vincent de kinderen én de schoenen lekker mee laat schilderen, het ziet er heel gezellig uit, je zou er zo bij willen zijn!


Ongemerkt krijgen kinderen bij het lezen van dit boekje veel informatie over het werk van Vincent van Gogh. De afbeeldingen sluiten perfect bij de tekst aan.
Achterin kun je zien wat er allemaal in het schilderskistje van Vincent zit. Ook kun je de route naar de camping proberen te vinden én kun je proberen de vijf vragen over Vincent van Gogh te beantwoorden.
Al met al, een onzettend leuk, grappig en leerzaam boek! Grote aanrader!


Zie ook: http://www.woebie.nl

ISBN 9789079498086 Hardcover, afm 264 x 191 x 9 mm, 48 pagina's, Blue Roof, mei 2013
Leeftijd 6-9 jaar Ook verkrijgbaar in het Engels onder de titel Woebi, Vincent and the Homeless Boots

Dettie, 26 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER