jeugd 6-9 jaar

Tineke Honingh

Chip & Bos - Roborangers!
Illustraties (strips) van Anne Stalinski
Tekst: Tineke Honingh


We beginnen met een voorstelrondje. Wie zijn Chip en Bos?
Ook maken we kennis met de robots die in dit verhaal een rol spelen, en met de vader van Chip, de robotdeskundige Christofer.
Het verhaal speelt in Essenstad, waar ook de robotfabriek staat, onder leiding van mevrouw Werk.


Chip weet al bijna net zo veel van robots als zijn vader, want Christofer legt graag uit. Nu is hij bezig met de KR-8, die de slimste robot ooit moet worden. Als Chip zit te wachten tot zijn vader klaar is, komt mevrouw Werk de kamer binnen, met de burgemeester. Terwijl mevrouw Werk super enthousiast vertelt hoe Christofer zulke slimme robots uitvindt, moppert de burgemeester alleen maar. ‘Kunnen ze de monorail op tijd laten rijden?’


Als ze weer thuis komen, vinden ze een kapotte robot in de voortuin. Wat is dat nou? Hoe komt die daar? Onmiddellijk gaat Chips vader aan de slag om het te repareren. Heeft-ie weer geen tijd voor Chip! Gelukkig is Bos er, met wie hij computergames (als strip in het boek) speelt. Bos is altijd in voor een grapje en flauwe moppen vertellen vindt hij ook leuk. Hij doet bijvoorbeeld graag zijn moeder na die wil dat haar zoon gezond eet. Maar dat vindt robot Sten ‘de gouden huisassistent’ ook beter. Sten is een degelijke robot, hij wil alles volgens de regels doen.
Maar als het avontuur begint en hij zich er ook in mengt, blijkt zijn aanwezigheid toch best handig, ook al handelen Chip en Bos niet volgens de regels.


Christofer vertelt de jongens dat de vondeling een oud model speelgoedrobot is, een DD4. Er zijn er nog meer in de kelder van de fabriek, maar ze werken niet meer. Deze ook niet, zegt hij. Maar als zijn vader weg is, blijkt de robot het juist heel goed te doen! Zij noemt zich Deedee, en ze vertelt over een complot. Iets of iemand is er op uit om heel Essenstad te ontregelen. Wie zit daar achter? En waarom?
Als Chip en Bos besluiten om op onderzoek uit te gaan worden ze vergezeld door de twee robots.
Dat wordt een spannend avontuur!


'Bos en Deedee boksten met hun vuisten tegen elkaar. Chip moest glimlachen om zijn lange vriend en die kleine witte robot met haar blauwe pet.
'Het gaat lukken,' zei Deedee nu.
'Het gaat lukken.' zei Bos net zo stellig.
'Uiteraard,' zei Sten. 'Vertrouw maar op mij.'


Erg goed gedaan: de argeloze lezer wordt het boek in getrokken in de veronderstelling dat het een boek is als Leven van een Loser of een van die series. Voor ze er erg in hebben zitten ze toch maar zo in een ‘echt’ boek te lezen, dat wel voorzien is van veel plaatjes en afgewisseld wordt met strips, maar echt een lap tekst is. Mooi meegenomen als een kind dat minder graag leest op deze manier nieuwsgierig gemaakt wordt! Het is spannend, er zit veel humor in, en de typetjes – ook de robots! – zijn aansprekend. Het smaakt eigenlijk naar meer…


Tineke Honingh is schrijver en stripscenariomaker. Ze schrijft korte verhalen voor magazines, scenario's voor een strip, een feuilleton voor internet. Het (on)gewone Verhaal van Bo (en Tom) en Elke Dag Broerdag zijn bekende boeken van haar hand.
Anne Stalinski is illustrator en stripmaker. Zij won eerder een CPNB Zilveren Penseel met het door haar geïllustreerde boek De bromvliegzwaan (geschreven door Arend van Dam).


ISBN 9789000373482 | hardcover | 224 pagina’s | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf  | juni 2020
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 8 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER