jeugd 6-9 jaar

Inga Mol

http://www.ingamol.nl

 

altEddie, Belle en Flo naar Londen
Inga Mol

Wie het eerste boek over Eddie, Belle en Flo heeft gelezen herinnert zich vast nog wel hoe oom Ewald tien miljoen euro won, en daar allerlei wilde plannen mee had. Voor sommige van die plannen stak Eddie een stokje, maar nu weet hij wel iets wat oom Ewald kan doen. De school waar Eddie en Flo op zitten moet namelijk sluiten, er zijn te weinig kinderen. Ze gaan nog een laatste keer een schooluitje doen en dan is het klaar.


Eddie heeft gesmoezeld met zijn oom, en op de dag van het uitje krijgt juf Lieke de schrik van haar leven! Er stapt een man haar klas in, die vraagt of het de klas is van Eddie en Flo.


‘Jawel,’ zei juf Lieke. ‘Maar wat komt u doen? U komt hoogst ongelegen. We hebben vandaag het jaarlijkse klassenuitje.’
‘Juistum,’zegt de man. ‘Daar komt ik juist voor.’
‘ Kom ik,’ zei juf Lieke. ‘Het moet zijn ‘kom ik’ en niet ‘komt ik’, meneer.’
’Kom goed,’ zei de man. Ik ben Bert Beentjes, jullie chauffeur.’


Daar staat de juf dan, met haar regenkleding en stroopwafels om uit te delen in de speeltuin.
Een buschauffeur? Ze weet nergens van!
Maar Eddie wel, en oom Ewald ook. De kinderen stappen natuurlijk in. Op avontuur!
Gelukkig stapt ook juf Lieke in de bus en dan vertelt oom Ewald dat er voor iedereen een koffertje is en dat hij ook de paspoorten heeft. En de ouders zijn ingelicht.
Als dat ene kleine probleempje dat de juf nog heeft opgelost is, vertrekken ze: met de bus drie dagen naar Londen!


Natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje. De juf blijft maar koppen tellen, en ze heeft het druk met het verbeteren van de chauffeur. Bij de douane loopt het ook niet soepel, maar de kinderen hebben wel lol, oom Ewald heeft een wit knuffeldiertje in zijn koffer!
In Engeland rijden auto’s links, je mag niet kamperen in Hyde Park en het museum waar ze heen willen, Natural History Museum, is gesloten als ze eindelijk aankomen. En een hond mag er niet naar binnen.
Maar ook daar blijkt van alles gepland te zijn en eindelijk, eindelijk kunnen ze dan de botten gaan bekijken van uitgestorven dino’s. Natuurlijk gebeurt er in het museum ook van alles, en het leidt er toe dat de chauffeur opgepakt wordt…
Hoe moeten ze nu naar huis? En, allemaal leuk en aardig, de school moet nog steeds verdwijnen. Toch?


Een reuze leuk avontuur, dat spelenderwijs informatie geeft over hoe het er aan toe gaat in Engeland. Ook de Engelse taal wordt her en der gebruikt, met voor degenen die het niet begrijpen een vertaling. Inga Mol maakt met graagte gebruik van het feit dat gebruiken in een ander land makkelijk tot misverstanden kan leiden. Volop humor dus.
De ontknoping vind ik wat vergezocht, maar wel leuk gevonden.
En tip voor de schrijfster: sinds 2012 mag een hond zonder problemen mee op vakantie naar Engeland!!


Inga Mol (1960, Purmerend) is verpleegkundige, docent haptonomisch verplaatsen en schrijver van educatieve boeken en sinds 2016 ook van kinderboeken.


ISBN 9789044831979 | Hardcover |173 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2018
Illustraties van Beatrijs van Deursen | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEddie, Belle en Flo
Inga Mol


Eddie zit rustig in de klas, ijverig sommen te maken, als hij ineens een por in zijn ribben krijgt. Dat doet Flo, het meisje dat hij zo leuk vindt met haar zwarte vlechtjes en die grote bril. Maar waarom stoot ze hem aan? En dan ziet hij een grote, dikke man met een blonde krullenbol voor de klas staan. Die man met zijn rode overall en groene rubberlaarzen kent hij maar al te goed: het is zijn oom Ewald, bij wie hij woont sinds zijn ouders verdwenen zijn.


Eddie schaamt zich rot als zijn oom zomaar tegen de juf roept dat ze beter kan stoppen met de les. En dan zegt hij ook nog doodleuk dat Eddie mee moet komen. Dat wil Eddie helemaal niet. Laat hem nou maar rustig sommen maken. Hij is hard aan het werk om later een tweede Einstein te worden. Dat is zijn grote droom.  Natuurlijk valt er niets tegen te doen: Eddie moet mee. ‘Jij hoeft nooit meer naar school!’


Eenmaal buiten vertelt oom Ewald dat hij mee moet om een grote prijs op te halen. Hij heeft namelijk de loterij gewonnen, en ze gaan leuke dingen doen. Oom heeft de koffer al meegenomen, want hij wil het geld, 10.000.000 euro, contant.
De man die zich voorstelt als Koen, de prijsbegeleider, verbaast zich er over, maar oom Ewald heeft het voor het zeggen, en zo komt het dat Eddie met zijn oom en een grote rieten koffer op stap gaat. Hij heeft nog even snel het visitekaartje van de prijsbegeleider in zijn zak gestopt, wie weet hebben ze dat nog nodig! 
De eerste stap is een nieuwe auto, vindt oom, en wat Eddie ook zegt: dat hij graag geld zou hebben voor de universiteit later, zijn oom vindt dat je er van moet profiteren. Genieten, geld uitgeven! Leren is nergens voor nodig. Eddie vindt het zonde. Er kan toch wel een gedeelte bewaard worden?

Oom Ewald is een heel lieve man, hij heeft een hart van goud, maar hij is ook een beetje dom. En veel te goed van vertrouwen. Hij mag in zijn handjes klappen dat Eddie er is. En Flo! Want die is hen achterna gekomen, met haar hondje Belle. Vooral Belle is erg nuttig, hoe klein ze ook is, ze is een echte waakhond. Eddie merkt al snel dat er iemand achter hen aan zit. Een kale man die in een zwarte auto rijdt...


Ziehier alle voorwaarden voor een spannend verhaal met veel grappige elementen. Er gebeuren dingen die niet echt kunnen. Maar dat hindert niet. Het is gewoon een lekker verhaal waarin de personages typetjes zijn:  een dommige oom, een superslimme jongen met een even slim vriendinnetje en een waakhondje. En er is die koffer vol geld, en natuurlijk iemand die daar op aast, maar ook niet al te slim is.
In een wervelend verhaal volgen we oom Ewald en de kinderen – en de hond – door Frankrijk. Er zijn ontmoetingen met leuke figuren, en natuurlijk ook vervelende mensen, en tja, als oom niet oplet gebeurt het ergste...


Inga Mol (1960, Purmerend) werd in 1982 wijkverpleegkundige en in 1990 richtte ze haar eigen school op om andere verpleegkundigen het vak te leren. Gelukkig vergat ze nooit haar kinderdroom: schrijfster worden.


ISBN 9789044828863| Hardcover |166 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2016
Illustraties van Beatrijs van Deursen | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 1 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER