jeugd 6-9 jaar

Harmen van Straaten

http://www.harmenvanstraaten.nl

 

Top Bob
Van wie is die drol?
Harmen van Straaten


Boeken van Harmen van Straaten kunnen bijna niet tegenvallen. Harmen van Straaten tekent en schrijft namelijk altijd met een flinke dosis heerlijke humor.


Dit keer gaat het boek over Top Bob, de reddende hond, waar overigens al twee eerdere delen over verschenen zijn.
Top Bob houdt de buurt veilig. Alleen weten zijn baasjes dat helaas niet.


Pfft, ze moesten eens weten.
Hoe druk ik ben overdag met de boel bewaken.
Als zij naar hun baasjes gaan om te werken.
Als ze thuiskomen, ben ik bekaf.
En dan moet ik met ze gaan spelen.


Maar nu trilt Top Bobs neus, en dat betekent dat er iets staat te gebeuren, dat wordt vast een nieuw avontuur. En dat klopt!

Die akelige Dominee Kater sluipt weer door de tuin, op weg naar het vogelnestje in de struiken. Dat kan natuurlijk niet! Top Bob wurmt zich gauw door het kelderraam, zijn geheime uitgang, en jaagt Dominee Kater de tuin uit. Wegwezen!


Maar dan ziet Top Bob iets wat hij eigenlijk nauwelijks kan geloven! Er ligt een drol voor de deur van Skipper de angstteckel en Bob heeft gezien wie dat gedaan heeft! Natuurlijk moet Bob eerst goed kijken, is het écht een drol? Hij is zo verontwaardigd dat hij vergeet om weg te lopen als Poezenmadam - het baasje van Dominee Kater - aan komt lopen. Nu denkt ze dat hij die drol daar gedraaid heeft! Maar hoe kan een hond aan mensen vertellen dat hij het niet was?


Top Bob is gelukkig niet de enige die de schuld krijgt, na weer een drol voor een deur, wordt Doortje de poedel ook verdacht! Top Bob is woedend, die lieve Doortje! Hoe durven ze. Hij moet snel zijn mand in om na te denken, zijn baasjes denken toch al dat hij lui is.


Maar 's avonds staat poezenmadam voor de deur. Ze vertelt over de drollen en overhandigt een folder over een hondenuitlaatservice... Wel héél toevallig.
Top Bob ruikt onraad... Hij snapt het ineens! Straks kan die vrouw van de hondenuitlaat alle huizen binnen en dan is er geen hond die haar kan tegenhouden!
Er moet een plan komen, en snel!
Top Bob, denkt zich suf, wat kan hij doen? Maar die stoere maar ontzettende domme buldog Nero is er ook nog!


Top Bob vertelt het verhaal vanuit zijn hondenvisie en die is toch heel anders dan hoe mensen denken. Dat die mensen hem nou niet snappen!! Het wordt een lekker spannend én grappig avontuur.
Hopelijk volgt snel een nieuw verhaal over deze leuke, pittige Bob!


De tekst is opgemaakt in een groot lettertype en de zinnen zijn kort, dus ook heel geschikt om zelf te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025882174 | Hardcover | 61 pagina's inclusief gekleurde illustraties | NUR 282 | Uitgeverij Leopold | december 2021
Leeftijd 7+

© Dettie, 18 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Super Jan


Op een avond wordt Jan op de stoep van een huis gevonden nadat de bewoonster bij het zien van een regen vallende sterren een kindje gewenst had. Omdat weken later niemand gemeld heeft dat ze een kindje kwijt zijn, besluiten de man en de vrouw Jan te houden. Ze zijn heel blij met hem.


De avond voor zijn achtste verjaardag ziet Jan ook een regen van vallende sterren. Gauw doet hij een wens. Hij wil net zo sterk en dapper worden als Superman. Hij spaart namelijk alles van Superman en heeft zelfs een Supermanpak! De volgende morgen lijkt het of zijn wens is uitgekomen, bij het uitblazen van de kaarsjes op de verjaardagstaart blaast hij alle meubels omver. Maar helemaal overtuigd is Jan nogt niet.
Hij zal zijn kracht eerst moeten uittesten op zijn grootste plaaggeesten Brute Bartelomeus Lont en zijn twee vrienden Gluiperige Gerrit Grijp en Lelijke Lucie Lijm. Op het schoolplein zijn zij de baas. Elke week zoeken ze een ander om te pesten, en het is maandag...
Elke dag nemen Jan en Jimmy Wezel, Ruben Haas en Bange Lotte een andere route naar school om hun vijanden te ontlopen. Ze gaan zelfs door stikdonkere enge stegen, zo bang zijn ze voor die vervelende Bartelomeus, Gerrit en Lucie. Maar ja hoor, die maandag, op zijn verjaardag, krijgen ze Jan te pakken en zijn wens lijkt niet uitgekomen, Jan heeft helemaal geen extra kracht, denkt hij...
Maar dan is de volgende dag Miss Poes, de kat bij de krantenkiosk, in gevaar. Bartelomeus heeft hem gevangen en is Miss Poes heel gemeen aan het treiteren. Jan wordt heel erg kwaad en ineens is hij wel net zo sterk en dapper als Superman. Hij neemt Bartelomeus goed te grazen!
Maar Bartelomeus verzint een heel vreemd verhaal want hij wil natuurlijk zijn nederlaag niet erkennen en het hele dorp raakt daardoor in rep en roer. Ze denken dat ze gevaar lopen. Alleen Jan kent de waarheid.
Jan heeft inmiddels gemerkt dat alleen als iemand in nood is of als een mens of dier gepest wordt, zijn Supermankrachten werken. Dat weten de twee boeven die heel erg geïnteresseerd zijn geraakt in Super Jan niet. Ze willen hem vangen. Zal hij tegen hun ook zijn krachten kunnen gebruiken?


Het ongelooflijk leuke verhaal over Super Jan lees je achter elkaar uit. Harmen van Straaten heeft ook zelf de illustraties bij dit boek gemaakt. Het hele verhaal en de afbeeldingen hebben veel weg van de boeken van Roald Dahl. Het is net zo fantasievol, grappig en bijzonder. Je zit af en toe te grinniken om meneer en mevrouw Stromboli, de aparte buren van Jan, maar ook om de gekke namen die veel personages hebben. Dankzij het verzonnen verhaal van Brute Bartelomeus Lont gaan de heldendaden van Jan een eigen leven leiden. Via krantenbercihten kun je lezen wat voor gevolgen zulke verdraaiïngen van de waarheid kunnen hebben. Heel origineel gedaan!


Het boek past natuurlijk heel goed bij het thema 'Helden' van de kinderboekenweek 2011. Voor scholen en bibliotheken is er dan ook een mooie poster waarop je antipestregels kunt schrijven en zijn er lesbrieven en oorkondes beschikbaar die je kunt downloaden via de site van Harmen van Straaten. Daar kun je ook nog een boekenlegger op vinden waar je je eigen heldenmasker van kunt maken. Op het masker staat... 'Echte helden pesten niet!' En zo is het!


ISBN  9789049923501  Hardcover 128 pagina's | Pimento kinderboeken 2009
Leeftijd Vanaf 7 jaar

© Dettie, 28 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSuper Jan
Harmen van Straaten

Het boek begint met een proloog – maar dat heet niet zo, dit is een kinderboek -, waarin onze hoofdpersoon te vondeling gelegd wordt bij zijn vader en moeder. Zij wilden altijd al graag een kind, maar dat lukte maar niet. De vondeling mocht dus blijven en ze noemden hem Jan. Kort, en simpel. Maar Jan ontdekt als hij acht jaar wordt, dat hij niet zo simpel is. Daar is hij reuze blij mee, want zijn leven buitenshuis en op school is niet zoals hij het graag zou willen.
Maar als hij op zijn verhaardag de sterrenregen in de hemel ziet, doet hij, net als zijn moeder dat acht jaar eerder deed, een wens. En die komt uit: Hij wordt SuperJan!
Dat is het verhaal in het kort.
Willy Wezel, Ruben Haas en Bange Lotte zijn Jans vrienden. Aan de namen lees je al af dat zij net zulke bangeriken zijn als Jan. En de pesters worden dan ook niet voor niets Brute Bartolomeus, Gluiperige Gerrit en Lelijke Lucie genoemd. Gelukkig zijn de bijnamen op het eind van het verhaal verdwenen. Jan heeft even een wondertje nodig, een magisch wondertje dat hem sterker maakt en meer zelfvertrouwen geeft.


Dit verhaal draait rond het thema pesten. Harmen  van Straaten vertelt kinderen dat ze sterker zijn dan ze denken. Dat je nooit alleen staat, en niet bang moet zijn voor de wereld.
De volwassenen in het boek veranderen ook: de heer en mevrouw Stromboli doen zich anders voor dan ze zijn, en hebben dromen die zoals ze later inzien beter dromen kunnen blijven. Verslaggevers zijn bepaald geen intelligente wezens, en ook de boeven komen er in hun rol niet zo goed vanaf.
Een boek zoals kinderen dat graag lezen: volwassenen zijn een beetje infantiel, en de kinderen helden. Er is een pratende kat om het helmaal af te maken.
Een leuk humoristisch verhaal, met vooral ook heel leuke tekeningen van himself.


ISBN  9789049923501 | Hardcover | 128 pagina's | Pimento | 2009
Leeftijd Vanaf 7 jaar

© Marjo 2 oktober 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Helemaal Fien!
illustraties: Georgien Overwater


Fien baalt als een stekker, ze kan niet op vakantie want haar moeder moet werken. Bovendien moet de verwarming gerepareerd worden en dat gaat waarschijnlijk veel geld kosten. Haar broer Bert mag met Mark mee naar een vakantiepark maar zij gaat nergens heen... Gingen Sjoerd en Juliano maar op vakantie dan kon ze met een van hen mee. Maar die gaan ook al niet weg. Hun moeders wonen alleen en hebben geen geld voor een vakantie.
Fien en de twee jongens zijn heel goede vrienden. Ze noemen zich de 'piraten van de Kariben'.
Maar... Juliano gaat met zijn moeder naar een hotel, ze moeten een tante helpen die haar heup gebroken heeft en hij mag iemand meenemen... Fien is helemaal blij maar wil niet weg zonder Sjoerd, want echte piraten zijn trouw aan elkaar. Gelukkig mag Sjoerd ook mee.
De duivenmeneer brengt ze weg maar wat duurt de reis lang, Fien trekt gekke gezichten naar mensen en een meneer in een gele auto wordt daar heel erg boos om. Als ze gaan tanken is die meneer er ook! En Fien plaagt hem nog meer... Niemand snapt wat er gebeurd is maar die meneer is wel heel chagrijnig vindt iedereen.
Maar dan wil het busje van de duivenmeneer niet starten, ze kunnen niet verder. Fien ziet haar hele vakantie al niet doorgaan. Gelukkig zijn er een paar mannen die het hele groepje wel naar het hotel willen brengen, en één man, Marco,  is wel heel aardig tegen Juliano's moeder. Fien ziet dat ze elkaar wel heel erg leuk vinden... Hij zal ze ook komen ophalen om ze weer naar huis te brengen!

Het hotel blijkt een dierenpension, dat is helemaal te gek. Natuurlijk moeten de jongens van Fien laten zien dat ze échte piraten zijn en met de grote honden gaan wandelen... dat is nu echt helemaal Fien!
Maar... Fien krijgt het ook wel een beetje benauwd want 's nachts hoort ze rare geluiden én de meneer met de gele auto ziet ze weer, als dat maar goed afloopt...


Een lekker vrolijk boekje met grappige zwart-wit illustraties van Georgien Overwater.  De hoofdstukken hebben de volgende titels Helemaal wel, Helemaal weg, Helemaal niet, Helemaal anders, Helemaal niet eng, Helemaal niet bang, Helemaal geslaagd, Helemaal goed, Helemaal blij, Helemaal als nieuw.
Zelf vind ik het boek Helemaal leuk. Het is een verhaal over lef hebben en weten tot hoever je kan gaan. Ook zijn er verschillende soorten lef. Je kan stoer doen maar ook een beetje bang zijn. Of écht lef hebben, op een goede manier, zoals het meisje dat later in het verhaal  erbij komt. Maar de leukste lef is natuurlijk piratenlef en dat hebben ze allemaal!

Eerder verschenen de boeken
Op en top Fien!’ en ‘Fien in de hoofdrol’


ISBN 9789049923839 Hardcover 79 pagina's Uitgeverij Pimento, september 2009
Leeftijd Vanaf 7 jaar

© Dettie, maart 2010

Lees de reacties op het foum en/of reageer, klik HIER

 

Helemaal Fien!
illustraties: Georgien Overwater


Fien dwaalt wat verloren rond in de vakantie. In de zomervakantie zijn ze ook al niet weg geweest omdat mama een nieuwe baan had, en nu is de verwarming weer kapot. Dat Sjoerd en Juliano de vrienden met wie ze de club van de piraten van de Cariben heeft opgericht ook thuis zijn, interesseert haar blijkbaar niet. Dan komt evenwel de moeder van Sjoerd met de vraag of zij met Sjoerd wil gaan logeren bij de tante van Juliano. Die heeft een hotel, had Juliano verteld, en ze heeft hulp nodig, want ze heeft haar heup gebroken.
De reis er naar toe is heel avontuurlijk, de moeder van Juliano brengt hen mee weg, en heeft een amoureuze ontmoeting.


‘Fien stoot Juliano aan. Met een vinger tekent ze een hartje in de lucht en Sjoerd blaast er een kusje naar toe. Juliano trapt nijdig tegen een steentje.
’Ik neem later nooit verkering,’ zegt hij.
Fien pakt Sjoerd en Juliano bij hun hand. ‘Maar met mij willen jullie toch wel verkering? En dan gaan jullie als echte piraten om mij vechten. Dat lijkt me helemaal leuk.’


De vakantie wordt helemaal top als Fien ontdekt wat voor soort hotel die tante heeft.


Eerlijk gezegd vind ik het uitgangspunt helemaal niks: dat meisje is thuis en haar vrienden ook, waarom moet ze dan perse ‘weg’? Het lijkt mij dat ze een fijne vakantie kunnen hebben ook zonder dat ze weggaan met die club van hen. Maar goed, als je dat dan even vergeet, is het een leuk avonturenverhaaltje. Leuk verteld, en de humor zal wel aanslaan. Helemaal niks, dat zeg ik niet, maar ook niet helemaal prima.


ISBN 9789049923839 Hardcover 79 pagina's Uitgeverij Pimento, september 2009
Leeftijd  Vanaf 7 jaar  Zwart-wit illustraties van Georgien Overwater.

© Marjo 30 januari 2011

Lees de reacties op het foum en/of reageer, klik HIER