jeugd 6-9 jaar

Annemarie van Haeringen

http://www.annemarievanhaeringen.nl

Annemarie van Haeringen - Non-fictie jeugd

 

altCoco of het kleine zwarte jurkje
Annemarie van Haeringen


Nieuw deeltje in de serie kunstprentenboeken die wordt uitgegeven in opdracht van het Gemeentemuseum Den Haag. Aanleiding voor dit prentenboek is de tentoonstelling 'Chanel: de legende' en de bijbehorende kindertentoonstelling met onder andere de originele illustraties van het boek.
Er zijn hier al andere boeken uit die serie besproken, en ik denk dat er niet eentje is tegengevallen!


Dit boekje vertelt over het leven van Coco Chanel (1883-1971). Zij was een beroemde Franse modeontwerpster.
Het verhaal begint bij haar jeugd. Ze groeit op in een weeshuis.
’Ze is een foutje. Afgedankt.’
Er moet hard gewerkt worden in het weeshuis met de zwarte tantes. Poetsen, dweilen, en naaien. In handwerken is Coco de beste en als ze oud genoeg is gaat ze werken als naaister. Maar ze wil meer: rijk worden! En beroemd!
De eerste stap zet ze door naar het huis van een rijke vriend te stappen. ‘Vind je het fijn als ik je kom vermaken?’
Blijkbaar vindt hij dat goed, want ze ziet hoe rijke mensen leven. Ze begrijpt er niet veel van: die korsetten zitten toch veel te strak, je kan niet ademen! En hoe kan je nu denken met een dode vogel op je hoed? Of paardrijden met een rok aan?
Zo komt het dat ze - beginnend als hoedenmaakster - ontwerpster wordt van praktische kleding. Eenvoudig maar luxe, dat is haar credo. Het zwarte jurkje is haar handelsmerk.
En menige vrouw draagt nog steeds Chanel, of gebruikt haar parfum.


Annemarie van Haeringen laat de afbeeldingen in dit prentenboek mede het verhaal vertellen. Ze begint met heel veel zwart-wit, de weinige kleurvlakken die er zijn, zijn vaak niet geheel gevuld, maar er is slechts een aanduiding van kleur door krabbels. Vanaf het moment dat Coco bij rijke mensen komt en steeds meer succes krijgt, wordt alles ook kleurrijker. Behalve het zwarte jurkje natuurlijk.
Het verhaal is niet direct makkelijk, er is wel een volwassene bij nodig. Maar de tekeningen zijn leuk. Veel humor, bijvoorbeeld als ze laat zien hoe blij een vrouw is als ze bevrijd is van haar korset. Leuk is het ook als je een prentenboek opendoet en meteen in het verhaal valt. Op die openingspagina staat een knippatroon. Op de laatste pagina zie je wat het geworden is.
De schrijfster/tekenaar won al eerder prijzen en voor dit boek kreeg ze in 2014 een zilveren penseel.


Annemarie van Haeringen (Haarlem 1959) volgde de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg en studeerde daarna aan de Rietveldacademie in Amsterdam.


ISBN 9789025864064 |hardcover |32 pagina's|Uitgeverij Leopold|oktober 2013
Voorlezen met uitleg kan vanaf circa 5 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

© Marjo, 20 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER