jeugd 6-9 jaar

Marjon Hoffman

http://www.marjonhoffman.com

 

Nooit denken dat rijk worden makkelijk is
De regels van Floor
Marjon Hoffman


Ha, die Floor en haar regels! Het blijft grappig!
Ook nu heeft ze in haar dagboek er een aantal beschreven, veertien regels zoals in de andere boeken. Het titelverhaal gaat over stinkend rijk worden door de verkoop van sieraden. Ze hebben gezien hoe een ander meisje daar heel rijk van is geworden, dus nou, waarom zij niet?
Dat kunnen zij en Margreet, haar vriendin, immers ook? 
Maar natuurlijk komt er heel wat meer bij kijken, al is de reden waardoor het mis loopt niet wat je zou verwachten.


Floors moeder is een apart type. Ze is uitstekend geschikt, vindt Floor, om nieuwe regels voor te verzinnen. Haar moeder is bijvoorbeeld erg gevoelig voor nieuwe trends. Bij een van de regels wordt verteld hoe zij een stappenteller aanschaft. En hoe ze besluit om dat meteen maar goed aan te pakken:


‘Hoeveel stappen moet je lopen dan?’ vraag ik.
‘Minstens vijfentwintigduizend,’ zegt mijn moeder terwijl ze op haar horloge tikt en ondertussen de gebruiksaanwijzing leest. ‘Ze zeggen dat je het beste tienduizend stappen per dag kunt lopen, dus vijfentwintigduizend per week is goed te doen, lijkt me, Irma,’ bromt mijn vader vanaf de bank.
Maar mijn moeder heeft heel andere plannen met haar nieuwe horloge:
‘Doe effe normaal, Jan, ik bedoel natuurlijk per dag!’


Hoe dat afloopt? Ha, lees zelf maar. Haar moeder vindt ook dat de kinderen naar een echte goede kapper moeten. En natuurlijk kent zij er wel een…
Maar de leukste is de regel die Halloween betreft. Floor en Margreet nemen twee meisjes op sleeptouw voor de trick or treat-tocht die de vriendinnen willen gaan doen. Maar die meisjes lijken niet echt te weten wat Halloween inhoudt. Hilarisch!


De regels van Floor kun je ook op de televisie zien. Er zijn al heel wat afleveringen van! En: Floor gaat ook het theater in!


Marjon Hoffman (1971) groeide op in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze in Abcoude, samen met haar man, poes en twee dochtertjes. Als kind was Marjon een echte tekenaar, maar ze is uiteindelijk toch schrijfster geworden. Haar eerste boek, De regels van Floor, kwam uit in 2003.

ISBN  9789021684512 | Hardcover | 126 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | september 2023
Illustraties van Georgien Overwater | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Geloof nooit je broer
Uit de serie De regels van Floor
Marjon Hoffman


De boeken uit deze serie volgen allemaal hetzelfde concept. Er zijn zo'n veertien verhalen, die steeds beginnen met een 'regel', in handgeschreven vorm. Daarna volgt het verhaal dat er bij hoort, en meestal een conclusie, dus het waarom het raadzaam is de regel maar op te volgen!
De verhalen zijn los te lezen.
In dit boek met veertien regels is de eerste regel:


Als je moeder te lui is om de kat van de buurvrouw eten te geven, mag je dat altijd aan die buurvrouw laten weten!’
De moeder van Floor komt er eigenlijk niet zo best vanaf in de verhalen. Hier wordt ze lui genoemd, later is er een verhaal waarin ze nogal beïnvloedbaar lijkt, door de verkeerde personen.
Floor is heel eerlijk, en recht door zee. Met andere woorden: ze neemt geen blad voor de mond en als iemand niet recht voor zijn raap is, dan weet Floor daar wel raad mee!


‘Als je een werkstuk moet maken, moet je altijd een onderwerp kiezen vóór de juf het doet!’
Maar tegen de juf kan ze niet altijd op. Op school heb je nu eenmaal niet zomaar alles te vertellen, en de juf stoort zich niet aan de regels!


Als je een hekel hebt aan bepaalde vervelende klusjes dan mag je altijd een onzichtbare cameraploeg inhuren om die werkjes leuker te maken.
Deze is echt grappig, en: een hele goede tip!


En natuurlijk is er de broer die de titel van het boek mag maken. Gezien de titel weet je al wel dat Floor haar broer nu maar een praatjesmaker vindt. Maar ze had wel een leuk avontuur met hem!
De stripachtige tekeningetjes, her en der in de tekst verwerkt, passen bij de verhalen en vullen hier en daar ook aan.
Stuk voor stuk leuke verhalen, herkenbaar, en vaak grappig. Vaak ook goede tips voor de lezer.


Marjon Hoffman (Amsterdam, 1971) debuteerde met het eerste deel van  De regels van Floor, dat verscheen in 2003. Inmiddels is dit het zeventiende boek met regels, terwijl ze ook nog andere boeken schrijft. Plus scenario’s, want Floor is intussen ook op de televisie.
In 2020 ontving het eerste seizoen van De regels van Floor een International Emmy Kids Award in de categorie Beste Serie. In 2018 won de serie een Cinekid Leeuw Juryprijs voor Beste Fictieserie en in 2019 de Cinekid Nationale Publieksprijs Bovenbouw. De regels van Floor wordt ook uitgezonden in België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en Franssprekende landen in Afrika.


ISBN  9789021682815 | hardcover | 160 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma| mei 2022
Illustraties van Georgien Overwater | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 19 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER