jeugd 6-9 jaar

Mirjam van Beijsterveldt

http://www.madelart.nl

Zie ook de recensies over de Huunkvogelboeken (4-5 jaar) van Mirjam van Beijsterveld

 

Tips voor de verdrietige koe
illustraties: Madeleine de Raad
tekst: Mirjam van Beijsterveld


Carolina de Koe heeft een flinke dip. Ze is zo vreselijk verdrietig en weet niet waarom. Ze heeft geen ruzie gemaakt, er is niemand dood, haar melk is niet zuur maar toch is ze heel verdrietig. Als haar goede vriend Victor de vogel vraagt hoe dat komt zegt ze: 'Gewoon', ik weet het niet. Gewoon.' Ze moet er de hele tijd van zuchten.


Victor vindt het vervelend voor Carolina en gaat op zoek naar tips. Hij neemt een schrift en potlood mee dan kan hij ze gelijk opschrijven. Allereerst vraagt hij het aan meneer Meneer - Hij heet zo omdat niemand zijn naam kent - en die schrijft Kijk om je heen en zie de mooie dingen. Want Carolina ziet helemaal haar mooie weiland met al zijn bloemen niet meer en merkt niet eens hoe lief de boer voor haar is.
Meneer Meneer heeft nòg een tip. 'Praat eens met meneer en mevrouw Cavia', zegt hij, 'Carlos en Maria zijn heel blije beesten. Wie weet hebben zij ook een tip.'


Zo gezegd zo gedaan. Victor vertelt hen over de verdrietige koe en Carlos weet wel een oplossing. Bewegen is gezond. Bewegen maakt je blij. schrijft hij in het schriftje.
En zo vraagt Victor aan iedereen tips voor de verdrietige Carolina de Koe. Allerlei mensen en dieren hebben wel een goed advies voor haar. Het is al met al een lange maar prachtige dag voor Victor geworden. Hij heeft heel veel tips weten te verzamelen.

© Madeleine van der Raad


Als Victor de volgende dag het schrift aan Carolina laat zien, wordt ze van de lieve zoektocht van Victor al een beetje blij. Maar Victor is nog lang niet klaar, Carolina moet alle tips ook gaan uitvoeren en Victor helpt haar daarbij. Zelfs Victors familie komt Carolina verwennen met een heerlijke massage... in plaats van Pfff zegt Carolina nu Mmmm, omdat het fijn is. Ook de andere koeien in de wei doen hun best om Carolina op te vrolijken... Ze nemen samen een modderbad en rennen en dansen met Carolina door de wei. De lieve boer geeft ze extra boterbloemen en later extra madeliefjes en water van puur plezier. De koeien maken later een kampvuur en vertellen elkaar verhalen en geven nog véél meer tips.
En Carolina? Carolina geniet!

© Madeleine van der Raad


Op zich is het een leuk verhaal, de boodschap hoe je weer vrolijk kunt worden, komt goed over. Alleen gaat het wel een beetje lang door. De koeien hebben een heerlijke dag en Carolina heeft een enorme hoeveelheid tips gehad en daar had het bij moeten blijven, dat was meer dan genoeg. Maar de volgende dag begint het weer opnieuw en daardoor wordt het thema een beetje teveel uitgemolken (om in koeientermen te blijven).


De vrolijke(!) gekleurde afbeeldingen passen mooi bij het verhaal. Vooral de dansende koeien zijn geweldig om te zien.
Al met al een prima (voorlees)boek maar het had allemaal wel wat beknopter verteld mogen worden.


ISBN 9789044819892 | Hardcover | 60 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2015
Leeftijd 7+

© Dettie, 7 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER