jeugd 6-9 jaar

An Swerts

https://answerts.wixsite.com/auteur

http://www.arondijkstra.nl

 

Een doosje sneeuw
Illustraties: Eline van Lindenhuizen
Tekst: An Swerts


Alex is helemaal enthousiast als hij een speelgoedbeer in de etalage van een winkel ziet. Dat moet mama zien! Zij is gek op knuffelberen. Maar tot zijn verbazing reageert mama nauwelijks.
De dagen daarna is mama nog steeds zo stilletjes en moe, ze ligt heel vaak op de bank en kijkt zo treurig.
"Misschien heeft ze een zonnesteek," denkt zijn nichtje Annabel. Maar mama weet zelf ook niet wat er met haar aan de hand is.
Mama is een paar dagen later naar een dokter geweest die veel weet over wat mensen denken en voelen en volgens dokter Maja heeft mama een depressie.


Natuurlijk wil Alex mama helpen maar mama reageert nergens op. Alex vindt het niet leuk meer, hij is heel boos op mama. "Ik lijkt wel lucht voor haar," snikt hij tegen zijn vader.
Papa probeert uit te leggen wat er aan de hand is met mama, maar het is ook best moeilijk te begrijpen.
Daarna is Alex elke dag hoopvol als hij thuiskomt van school, zal mama nu weer blij zijn dat hij thuis is? Helaas, mama probeert wel te glimlachen maar meer gebeurt er niet.
Gelukkig is zijn hond Charlie wél altijd blij hem te zien!


Tante Sara, De zus van mama en moeder van Annabel, vangt veel op in het gezin, zij helpt zowel mama als Alex. Met mama praat ze veel, met Alex en haar dochter doet ze leuke, gezellige dingen.


En dan komt de dag dat het gesneeuwd heeft, voor het eerst sinds tijden ziet Alex mama glimlachen! Hij is zo blij!
Ook Kerstmis komt eraan, en Alex wil heel graag het aller, aller, allermooiste cadeau voor mama kopen. Maar wat? En dan ziet hij het! Dát moet het cadeau voor mama worden!
Tot zijn enorme blijdschap is ze er écht blij mee, ze kan eindelijk weer lachen, ook met haar ogen!


Na dit mooie, ontroerende verhaal volgt uitleg over wat een depressie nu eigenlijk is én veel tips over hoe je een kind kunt helpen als een van de ouders depressief is. Bovendien staan er een flink aantal websites vermeld met informatie over depressies.
Al met al is het een heel informatief en verhelderend boek om kinderen goed inzicht te geven over wat er met papa of mama aan de hand is.
Weer een prima pleisterboek voor ouders, familie, begeleiders, leerkrachten etc. én natuurlijk het kind zelf!


ISBN 9789044850284 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 20 december 2022
Afmeting 25,7 x 26,7 cm | Voor kinderen vanaf 5-6 jaar

© Dettie, 7 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Warme wijn
Illustraties: Eline van Lindenhuizen
Tekst: An Swerts


Opa en Lucie zijn gek op elkaar. Niemand kan beter moppen vertellen dan Lucie en hij moet vaak zo lachen dat hij er dorst van krijgt.
Lucie krijgt dan vruchtensap en opa neemt een glaasje wijn. Maar eigenlijk is Lucie daar niet zo blij mee, want opa gaat zo rara praten als hij wijn drinkt.
'Niet te snel drinken hè, opa.' zegt ze dan.

En nu is Lucie jarig, opa komt straks en heeft beloofd een taart te bakken. Het feest is helemaal super, Lucies leuke nieuwe buurjongen Matteo is zelfs gekomen!
Maar wat duurt het lang voordat opa met de taart komt...

Als volwassene voel je het al aankomen maar meer voel je mee met Lucie als haar opa al zingend met een dubbele tong de tuin in komt lopen. Bovendien is de taart heel vies, niet te eten! En als opa zelfs zijn evenwicht verliest is het genoeg. Opa moet naar huis en laat een heel verdrietige Lucie achter. Gelukkig is Matteo er nog en hij verzint gauw een spelletje.
Toch is het heel naar dat opa weer teveel gedronken had.
Matteo vertelt na afloop van het feestje dat hij zo'n tante heeft, die zocht hulp en nu gaat het een stuk beter met haar, misschien is dat wat voor opa!

Na een fijn gesprek met mama gaat Lucie naar opa, hij belooft dat hij ook hulp zal zoeken want hij vindt het heel naar dat hij Lucies verjaardag verknoeid heeft.
Langzamerhand gaat het beter met opa en daarom hebben Lucie en Matteo een heel lieve verrassing voor hem bedacht...

Het verhaal maakt op niet veroordelende manier voelbaar wat drank doet en hoe een verslaving werkt. Het is hartverwarmend te lezen hoe opa en zijn kleindochter met elkaar omgaan. Lucie snapt opa heel goed en opa snapt hoe naar zijn drankgebruik is voor Lucie.

Na dit verhaal kun je in het boek nog een speurtochtje houden en nadenken of tekenen over wat jij een heel leuke dag vond met je (groot)ouders.
Daarna is er voor volwassenen voorlichting over verslaving en hoe je eraan kunt werken om die verslaving hanteerbaar te maken of er vanaf te komen. Ook zijn er veel webadressen vermeld voor zowel kinderen als volwassenen als je geconfronteerd wordt met een verslaving of zelf verslaafd bent.

Opnieuw een heel fijn Pleisterboek, dat zijn boeken die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar.


ISBN 9789044851878 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 30 juni 2023
Afmeting 25,7 x 26,8 cm | Leeftijd 5-6+

© Dettie, 21 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een warm nestje
illustraties: Eline van Lindenhuizen
tekst: An Swerts


Als de man van het dierenasiel met een heel lieve hond op school is, komen bij Laura heel veel vragen omhoog. Vooral omdat de man gezegd heeft dat alle honden het liefst een baasje zouden willen hebben en lekker in een huis willen wonen.
Heeft een hond in een asiel wel een warm plekje? En een eigen dekentje? En wat gebeurt er als ze ziek zijn? Worden ze wel geknuffeld?


Laura is er een beetje van slag van. Zovéél honden willen een eigen huisje, kan ze nou niets doen? Maar oma zegt dat ze zich niet zo druk moet maken. 'je moet wat harder worden,' zegt ze. Gelukkig snapt opa haar wel. Hij zegt: ‘Laura is prima zoals ze is. Ze is gevoelig, dat wel. Maar daar heeft de wereld behoefte aan. Waren er maar meer mensen zoals zij.’
Toch moet Laura steeds aan de honden denken. Maar ook mama wil écht geen hond, toch heeft mama wel een heel leuk plan! Ze gaan op zondag wandelen met de honden uit het asiel. Elke zondag een andere hond!


Maar gevoelig als ze is, wil Laura liever nog meer doen. Mensen moeten honden adopteren! Dat is veel beter voor ze. En dan weet haar vriendje Robbe ineens wat ze kunnen doen! En het blijkt een enorm succes!


Een mooi verhaal - uit de pleisterserie - dat een beetje uitlegt hoe dingen bij kinderen die hooggevoelig zijn binnenkomen. Laura is zo aangegrepen door het bezoek van de dierenasielman dat ze nauwelijks kan stoppen met denken eraan. Ze vindt het zo vreselijk zielig voor de honden, ze móet wat doen om weer een beetje rust te krijgen.


Achterin het boek staat een toelichting geschreven door Elke Van Hoof. Zij is klinisch psycholoog en heeft zelf twee boeken over hoogsensitiviteit geschreven.
voor ouders en begeleiders.
Dramatherapeut Bieke Geenen, schrijfster van het boek Hoogsensitief ouderschap, gaat op een duidelijke en toegankelijke manier in op het verhaal. Zij vertelt o.a. waarom Laura zo reageert en wat een kind als Laura nodig heeft om toch haar rust te krijgen omdat hooggevoelige kinderen moeilijker tot rust komen.
En verder zijn er nog tien gouden tips voor de ouders, begeleiders of leerkrachten van Ilse Van den Daele - oprichtster HSP Vlaanderen - .


Dit alles vormt opnieuw een verhelderend en compleet boek over een onderwerp die lastig voor sommige kinderen kan zijn.
Fijn dat die Pleisterboeken er zijn.


ISBN 9780044845495 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | april 2022
Afmeting: 26,8 x 25,7 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 1 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>