jeugd 6-9 jaar

Erik Jan Harmens

http://www.erikjanharmens.nl

http://www.elisevaniterson.eu

 

altHans is kwijt
illustraties: Elise van Iterson
tekst: Erik Jan Harmens


Op een avond ligt Hans in bed het behang op de muren weer eens te bekijken. Ooit was hij er heel blij mee. Het is een behang vol dinosauriërs. Toen zijn vader het er op plakte bleven er bubbeltjes achter. Die zouden wel wegtrekken… Nou, nu twee jaar later zitten ze er nog! En hij is nu acht! Hij vindt dino’s nu een beetje kinderachtig.  Maar ja, ruilen met zijn zusje wil hij ook niet. Die heeft roze behang met witte stippen! Zijn zusje is fanatiek van turnen, zij staat de hele dag te spagaten en te handstanden.


Nou, Hans vindt zijn leven niet zo leuk. Zijn ouders zijn druk met hun winkel, een kantoorboekhandel en hebben weinig tijd voor de kinderen. Hij is het zat!


‘Hans denkt: als ik nu zou verdwijnen, hoe lang zou het dan duren voordat papa en mama me missen?
Tien minuten?
Een uur?
Een dag?

Hans denkt nog iets.
Hij denkt: gáán ze me wel missen?
Als ik er niet meer ben?’


Hans verstopt zich. Hij is wel in de buurt, maar zijn ouders zien hem niet als ze hem - eindelijk! – gaan zoeken. Maar Hans krijgt honger, en hij moet naar de wc.


Behalve dat het verhaal erg herkenbaar is – welk kind is niet eens ontevreden? - wordt het ook op een hele leuke manier verteld. Hans is de verteller, en hij laat de zinnen soms rijmen. Ook worden er klankwoorden gebruikt: over het spuiten van deo: zijn moeder wil dat hij pscht doet, maar Hans doet pssssssccccchhhhhttttt!
Het verhaal zit boordevol humor, en ach, Hans zijn ouders blijken nog zo saai niet…


Erg leuk boekje, met ook prachtige illustraties, soms paginagroot met veel details en heel kleurrijk. Kijk maar naar de omslag!
Nog een extraatje: de binnenkant van de stevige omslag staat vol met dat bubbeltjesbehang!

ISBN 9789048836840 | Paperback | 112 pagina's | Moon | april 2017
Illustraties van Elise van Iterson | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 27 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER