jeugd 6-9 jaar

Isabelle de Ridder

http://www.deriddertaalwerk.nl/isabelle-de-ridder

http://www.dozyimpressions.nl

 

Het geheim van de gouden medaille
Isabelle de Ridder


De serie ‘Het geheim van…’ is intussen al erg lang! Meer dan zestig boeken al!
Al jaren geeft uitgever Leopold deze boeken uit met spannende verhalen, die dus handelen over een geheim. En als je goed om je heen kijkt dan zijn er toch wel veel geheimen. Maar: die zijn er om onthuld te worden.


Zo ook het geheim van de gouden medaille. De hoofdpersoon is Felix. Hij is dol op sport. Hij voetbalt op straat met zijn vriend en zit op judo. Het trainen vindt hij erg leuk, en hij doet dat zo goed dat hij is de wedstrijdselectie geplaatst is.
Maar dan blijkt dat Felix het in wedstrijden niet zo goed doet als op de training!
Hoe komt dat toch?  
Volgens zijn vaders en zijn trainer komt het wel goed. Hij kàn het immers!
Maar iedere keer verliezen is niet leuk. Felix wil er mee stoppen.


Misschien moet hij toch maar gaan voetballen?
Maar o jee, hij schopt de bal in de tuin van een buurman die boos naar buiten komt en de bal pakt.
Balen, maar hij gaat echt niet bij die man aanbellen!
En dan wordt er bij Felix thuis een briefje in de bus gedaan. Er is een pakketje bezorgd bij een van de buren. Felix denkt dat het voor hem is en meldt zich meteen om het te gaan halen. Maar…het ligt bij die boze buurman!
Zo ontdekt Felix het geheim van de gouden medaille…


Leuk verhaal over faalangst en hoe die te overwinnen. Vlot verteld, een verhaal dat uit het leven gegrepen is.


Isabelle de Ridder studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Ze was tekstschrijver en redacteur, maar ging toch de Pabo doen om juf te worden.
En nu schrijft ze boeken. Voor kinderen!


ISBN  9789025883690 | Hardcover | 96 pagina’s | Uitgever Leopold | mei 2023
Leeftijd vanaf 8 jaar | Illustraties van ivan en ilia

© Marjo, 8 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWiebeltand
Tekst: Isabelle de Ridder
Illustraties: Monique Dozy
 

Een boek met een achttiental verhaaltjes over Pleuntje, een meisje van 5 jaar. Ze heeft een vriend, Joep, die net zo oud is. Samen beleven ze avonturen, maar er zijn ook een aantal verhaaltjes die alleen over Pleun gaan.


In het eerste verhaal maken ze samen een toneelstukje. Ze zijn oma Pleun en opa Joep. Ze verkleden zich natuurlijk, en willen hun sketchje ook opvoeren voor papa en mama. En terwijl zij de dingen toepassen die ze kennen van van hun opa’s en oma’s, stappen Pleuns echte opa en oma binnen. Gelukkig kunnen zij er om lachen dat eigenlijk de draak gestoken wordt met hun ouderdom. Want, zegt oma, zij zijn helemaal nog niet moeilijk ter been, en horen nog best. Ja ja, dat blijkt! Een verhaaltje waar je de humor al terugvindt die in de meeste verhaaltjes zit.


Het zijn heel herkenbare situaties: Pleuntje gaat logeren; gaat op vakantie, en is ook wel eens een beetje ziek. En natuurlijk is er de wiebeltand van de titel... Daarin vertelt mama dat er iets bestaat als een tandenfee. Maar dat aardigheidje loopt niet helemaal goed.

Als ze bij neef Tom op de verjaardag is, ontdekt ze dat in zijn huis ook boven een wc is. Nou, daar moet ze ook eens even kijken, en ze smiespelt tegen papa dat ze even moet. Maar wat doet papa even later voor de deur van de beneden-wc? Hij vraagt degene die daar op zit of hij moet helpen met billen afvegen!
Het probleem van wat je moet meenemen als je gaat logeren, is ook erg herkenbaar. Want als Beer meegaat moet zijn bed ook mee natuurlijk!
Voor oudere lezers is er al snel een vergelijking gemaakt met de verhalen van Jip en Janneke maar Pleuntje en Joep zijn natuurlijk kinderen van deze tijd.


Als je vijf jaar bent neem je de dingen nog letterlijk. En Pleun is ook een kind dat nog niet ‘geleerd’ heeft dat je soms beter leugentjes om bestwil kunt vertellen. Iets geheim houden is reuze moeilijk!  En wat vindt ze het leuk om te horen dat ze al een heel eindje over de grens kan spreken. Ze kent immers woorden als bureau, en computer!


Erg leuk om voor te lezen, kinderen reageren hier waarschijnlijk onmiddellijk op omdat zij dit ook meemaken in hun leven. En dus kan je het ook zelf lezen als je wat ouder bent, het blijft leuk.


Isabelle de Ridder volgde een studie Nederlands en de Pabo, werkte als tekstschrijver en redacteur maar stond ook voor de klas. En ze maakt tijd vrij voor het schrijven van kinderboeken. Over Pleuntje schreef ze al eerder verhalen die gebundeld werden in een boek.

ISBN 9789044829501 | hardcover |144 pagina's | Uitgeverij Clavis| juli 2017
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 4 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER