jeugd 6-9 jaar

Jenny Nimmo

http://www.jennynimmo.me.uk

 
De zoektocht van Gwyn

Gwyn woont samen met zijn ouders op een boerderij. Vlakbij woont oma die het liefst Nain genoemd wordt. Op zijn negende verjaardag krijgt Gwyn vijf vreemde cadeautjes van Nain: een stukje zeewier, een gele sjaal, een blikken fluitje, een verwrongen metalen broche en een kapot paardje. Nain zegt erbij dat het tijd is om te zien of Gwyn een tovenaar is. Volgens Nain waren zijn voorouders dat zoals Math, de heer van Gwynedd, Gwydion en Gilfaethwy. Deze tovenaars konden dromen laten uitkomen...
Als dát Gwyn eens zou lukken dan toverde hij zijn zus Bethan terug die 4 jaar geleden spoorloos verdween. Zijn vader geeft Gwyn daar de schuld van en is sindsdien somber en chagrijnig. Gwyn kan haast niets meer goed doen. Als hij zijn zus kan terugtoveren dan zou papa ook weer vrolijk worden.


Na zijn verjaardag bedenkt Gwyn wat hij nou zou kunnen doen met de 5 cadeautjes, maar de cadeautjes geven het zelf aan! Hij moet de cadeautjes aan de wind geven. Hij geeft eerst het brocheje aan de wind en deze geeft hem een cadeautje terug in de vorm van een spinnetje die Gwyn dingen laat zien uit een andere wereld... Hij noemt het spinnetje Arianwen.
Elke keer weet Gwyn precies wanneer hij weer een cadeautje moet geven aan de wind. Er overkomen hem allemaal heel vreemde dingen en hij durft er alleen met Nain over te praten. Nain drukt Gwyn op zijn hart dat hij ook niets mag vertellen en ook geen misbruik mag maken van de kracht. Als hij het toch aan zijn vriend Alun vertelt wat hij ziet en meemaakt gelooft deze hem niet en krijgen ze heel erge ruzie, totdat...


Op school komt er een nieuw meisje Eirlys en zij en Gwyn raken bevriend. Zelfs Gwyns vader wordt vrolijker door Eirlys, ze lijkt ook veel op Bethan maar Eirlys heeft heel licht haar en is bleek, Bethan was donker en had rode wangen. Toch wordt iedereen vrolijker en blijer nu Eirlys er is.
Maar er is iets vreemds met Eirlys... er gebeuren heel rare dingen en waarom heeft die gele sjaal zo'n speciale betekenis?
En dat kapotte paardje waarom is er een briefje bij waarop staat 'Deze niet!'? Het belangrijkste van alles is natuurlijk, vindt Gwyn Bethan terug?


Een spannend fantasyverhaal, soms dreigend en angstaanjagend.
Wat de schrijfster heel goed weet weer te geven zijn het landschap en de mystiek van de streek (Wales). Je ziet de omgeving met zijn uitgestrekte velden onderbroken door brokkelige muurtjes voor je. Zo ook dreiging van de natuurverschijnselen en de wind die Gwyn nodig heeft om zijn cadeaus te kunnen geven. Persoonlijk houd ik niet echt van fantasyverhalen voornamelijk vanwege de bizarre namen en de onwaarschijnlijkheden. Vaak kan ik me niet inleven in een fantasyverhaal. Bij dit boek echter wel. Jenny Nimmo geeft de onmacht van de vader en Gwyn mooi weer. Moeder probeert de sfeer in huis goed te houden maar zonder zus lukt dat nauwelijks. Nain zorgt voor lucht in het toch wel redelijk zware verhaal. Zij is de excentrieke oude vrouw, de rommeloma, de oma die een beetje gek is maar er wel altijd voor Gwyn is.
Het fantasygedeelte is goed te volgen, natuurlijk is het apart maar niet té bizar. Af en toe veranderd de sfeer te abrupt maar voor de rest is het een heerlijk en spannend boek.


Uitgeverij: Facet, oktober 2007 Isbn: 9789050165075 Leeftijd: Vanaf 9 jaar Uitvoering: paperback Pagina's: 128 Oorspronkelijke titel The snow spider (1986) Uit het Engels vertaald door Vincent van der Linden

Voor deze klassieker ontving Jenny Nimmo de Welshe prijs Tir na n-Og en de Smarties Book Prize, de belangrijkste kinderboekenprijs van Engeland.

© Dettie, mei 2008

Reageren? Klik hier