jeugd 6-9 jaar

Hélène Druvert

http://www.helenedruvert.net

 

Op reis met Mary Poppins
Naar het werk van Pamela Lyndon Travers
Hélène Druvert


Soms vragen mensen mij, waarom lees jij, als volwassene, nou eigenlijk kinderboeken? Wat is daar nou aan? Je ziet de scepsis in hun ogen. Het is dan moeilijk om uit te leggen omdat alles wat je enthousiast te berde brengt niet echt helpt. Je kunt zeggen het zijn vaak vlotte, grappige verhalen, al dan niet met prachtige prenten erbij. Je kunt vertellen dat moeilijke onderwerpen vaak zo prachtig en eenvoudig verwoord worden. Je kunt vertellen dat je geniet van de kleuren en de lay-out, maar mijn relaas wordt evengoed met duidelijk ongeloof aangehoord. Het is praten tegen dovemansoren. De stellige mening van de ander blijft recht overeind... Een kinderboek is voor kínderen en blijft voor kinderen!

Maar nu is er dìt boek! Daarmee kun je eindelijk laten zien waarom kinderboeken zo geweldig kunnen zijn.
Ten eerste kent nagenoeg iedereen het heerlijke verhaal over Mary Poppins - de gouvernante die aan een paraplu door de lucht vliegt - De vrouw die de kinderen Michael en Jane Banks allerlei magische avonturen bezorgt. Jong en oud hebben hiervan genoten. Dat maakt het boek al aantrekkelijk.

Daarnaast zijn er de prachtige, bijzondere, zwart-wit illustraties, dit keer geen geschilderde of getekende prenten maar prachtig uitgesneden afbeeldingen. Het is onvoorstelbaar hoe gedetailleerd deze uitgewerkt zijn. Achter de ramen van de huizen zien we figuurtjes theedrinken, zelfs de theepot is uitgesneden en ook de kat voor het raam ontbreekt niet. - Het boek is daarom niet geschikt voor de allerkleinsten want die snappen nog niet dat je niet zomaar die fragiele uitgewerkte pagina's kunt omslaan. Daar moet je toch wel voorzichtig mee zijn. Tussen elke pagina ligt dan ook ter bescherming vloeipapier zodat je niet gelijk de kleine subtiele uitwerkingen beschadigd. -


Het in korte zinnen opgestelde eerste verhaal speelt zich af in Londen en de twee kinderen en Mary, wandelen o.a. langs een prachtig uitgewerkte Big Ben en ook Buckingham Palace met een schitterend uitgesneden hek en de heen en weer marcherende wacht met hoge muts ontbreken niet. - Bijzonder is dat de open afbeeldingen telkens al een klein stukje van het vervolg weergeven. -


Als de kinderen 's avonds in bed liggen en Jane nog even een zeeschelp tegen haar oor drukt zijn ze ineens in onderwaterland mèt Mary! Lekker zwemmen tussen de vissen. Later mogen ze ook nog mee de sterrenhemel in waar alle fonkelende en stralende dierlijke sterrenbeelden een prachtige circusvoorstelling geven.

En dan... is het uit met de pret en moeten de kinderen echt naar bed.

Zo'n mooi boek steelt toch ieders hart, van jong tot oud. Dat kan gewoon niet missen!


Zie ook de afbeeldingen op de site van Hélène Druvert.


Hélène Druvert is illustrator en papier- en textielontwerper. Met behulp van een scalpel of een laser, in 2D of 3D, bewerkt ze papier op allerlei manieren.


ISBN 9789000363353 | Opengewerkte hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Van Goor | juli 2018
Afmeting 28,1 x 21 cm | Vertaald door Annelies Jorna | Leeftijd ca. 6+

© Dettie, 5 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER