jeugd 6-9 jaar

Astrid Witte

https://www.astridwitte.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Astrid Witte voor kinderen vanaf 10 jaar

 

Het feeënwoud
Astrid Witte


De 13-jarige Lily woont ineens bij haar oma, samen met haar moeder en broertje, maar zonder haar vader. Ze vindt het helemaal niet leuk. Niet dat ze haar oma niet lief vindt, maar haar ouders zullen toch wel weer bij elkaar komen? En dan gaan ze toch weer naar hun oude huis terug? Haar jongere broertje Oliver, die nog op de basisschool zit is het met haar eens. Oma woont overigens niet in hetzelfde huis, maar in een kleine aanbouw waar ze vroeger een B&B had.


Het is ook nog een verhuizing van een stad naar een dorp, en natuurlijk moet ze op een nieuwe school beginnen. Ze mist haar vriendin Mandy vreselijk en ze is niet van plan om nieuwe vrienden te maken.  Want echt: ze is hier zo weer weg!
Helaas komt ze er in de loop van de tijd achter dat het allemaal zo makkelijk niet zal zijn. En dat Mandy er minder moeite mee heeft om zonder haar verder te gaan!


In afwachting van de terugkeer naar hun oude leven gaat Lily naar school, en bezoekt ze oma. Verder is er niet veel te doen in dat gat waar ze nu woont. Dan maar wat wandelen in het bos. En daar doet ze een fabelachtige ontdekking: in dat bos wonen wezentjes, die alleen in sprookjes voorkomen! Maar ze zijn toch helemaal echt! Haar oma bevestigt het: ja, zij heeft ze ook gezien!
Nu gaat Lily zo vaak ze kan naar het bos. Na een tijdje hoeft ze niet meer alleen want tot haar eigen verrassing heeft ze iemand gevonden die ze aardig vindt. En Liam is een goede vriend, die haar helpt als de wezentjes bedreigd worden.


Een sprookjesachtig fantasieverhaal waarin het niet alleen over Lily’s nieuwe vrienden gaat, maar ook over het opbouwen van een nieuw leven als je zonder dat je daar ook maar iets aan kan doen beroofd wordt van je eigen fijne bestaan. Ook als de bodem onder je voeten wegvalt, is er altijd hoop. Vriendschap is overal te vinden.


Helaas zijn de minder fraaie menselijke eigenschappen als hebzucht en sensatiedrang ook overal, maar: samen sta je sterk.
Dit soort verhalen worden in alle tijden verteld, maar nu zijn er eigentijdse elementen in verwerkt als de iPhone en beveiligingscamera’s. Een mooi sprookje van deze tijd, dat kinderen met een levendige fantasie zeker aan zal spreken.


Astrid Witte vertelt in een nawoord over de nichtjes Elsie Wright en Frances Griffiths, op wiens verhaal ze haar boek baseerde. De nichtjes woonden begin 1900 in het Engelse dorpje Cottingley, ook de locatie waar het verhaal van Lily zich afspeelt. In die tijd waren er wel camera’s, maar was de technologie nog niet zodanig dat de meisjes onmiddellijk door de mand vielen met hun verhaal. Zij beweerden namelijk dat ze elfjes hadden gezien in het bos, en ze hadden foto’s!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elfjes_van_Cottingley


Astrid Witte (Den Helder, 1981) werkt onder andere als freelance journalist en tekstschrijver. Ze schrijft graag verhalen die je aan het denken zetten. Over dingen die je in het normale leven niet zo snel tegenkomt, of waar je juist iedere dag mee te maken krijgt en allang niet meer bij stilstaat.


ISBN 9789044843484 | Hardcover| 168 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2021
Leeftijd 8+

© Marjo, 7 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER