jeugd 10-12 jaar

Marjolein Visser

https://www.marjolein-visser.nl

 

De verboden duinen
Marjolein Visser


Mila woont met haar jongere broertje en hun moeder in een vakantiewoning die bij een hotel hoort. Daar werkt haar moeder zich te pletter als schoonmaakster. Daar werkte Mila’s vader eerst ook, maar die is zomaar weggegaan. En dat betekende dat hij elders een woning moet huren waardoor er niet genoeg geld overblijft voor zijn ex en de kinderen. Dat is merkbaar pijnlijk als Mila elf jaar wordt en trakteert op school. Ze had met haar moeder leuke tasjes gemaakt met appels erin, en Mila had die nog extra versierd.
Maar de kinderen uit haar klas, de meiden die haar toch al pestten, lachten haar uit: die tasjes kwamen uit het hotel, en die appels? Nou die vast ook?


Tot dan had Mila er nog niet zo’n last van dat haar moeder iedere cent moest omdraaien, dat er nooit geld was voor iets nieuws, waardoor haar schoenen al een hele tijd te klein waren, net als haar kleren. Het was wel erg geweest dat zij en haar broertje Nallie (kort voor Ronaldo) van het voetballen af hadden gemoeten. Daarom was ze erg boos op hun vader en wilde ze zijn telefoontjes niet aannemen en geen berichtjes beantwoorden.


Dan komt er een nieuwe baas in het hotel, en die is veel strenger. Ook voor zijn dochter. Hij eist dat Eline, die bij Mila in de klas komt, goed presteert, zodat ze naar het VWO kan.
Maar Eline heeft last van dyslexie en ze stottert. (vind je het gek met zo’n vader?)
De twee buitenbeentjes vinden elkaar, ook al komen ze uit een verschillend milieu.
En terwijl de situatie verergert – voor allebei eigenlijk, al is het op een andere manier -  bedenkt Mila allerlei plannen – Het Briljante Plan - om verbetering in hun situatie aan te brengen. Dat schrijft ze op in een logboek.


Het verhaal wordt verteld vanuit Mila die haar eigen aandeel levert door het logboek. Wel in hele kleine lettertjes (ook hier moet ze zuinig zijn, er is geen geld voor mooie nieuwe schrijfblokken laat staan dagboeken) in schrijfletters.


Het is schrijnend te lezen hoe een kind van elf de verantwoordelijkheid voor zichzelf en haar broertje op zich neemt en probeert haar moeder te ontzien. Ze drukt haar broertje op het hart niet te zeuren over pijn thuis, terwijl het arme joch een gebroken voet heeft. Dat weet ze niet natuurlijk. Door de ogen van Mila krijgt de lezer mee hoe de situatie thuis was en is. We lezen over mensen die zich hun situatie ter harte nemen, waaronder ook de jeugdzorg.
Ondanks de best wel zware problematiek is de toon luchtig, met humor. Door de vorm is het geheel ook goed te behappen, de afwisseling van gewoon verhaal en logboekstukjes. En de tekeningetjes die Mila (eigenlijk Sophie van der Pluim) maakt.

Zeer geslaagd debuut.

Marjolein Visser (1989) werkte als psycholoog en onderzoeker voor een traumakliniek en onderzoeks- en hulporganisaties. Nu schrijft ze proza en non-fictie. Ze won Writing for Success, de Pax Duif en de VPRO Bagagedrager en was tweemaal finalist van Write Now!.
Haar debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium en ontving lovende kritieken. De Verboden Duinen is haar eerste kinderboek.

ISBN  9789025885304  | Hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Leopold | september 2023
Met illustraties van Sophie Pluim | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 31 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER