jeugd 10-12 jaar

Paul van Loon

altRaveleijn
Paul van Loon


'De Range rover stopte voor de oude herberg, waarnaast een waterrad te zien was.
Er liep een beek langs, die verdween in de richting van het bos dat zich achter de herberg uitstrekte.
‘Oh boy,’ verzuchtte Thomas Woudenberg.
‘Dit kan niet waar zijn! De middeleeuwen!’
Hij duwde het portier open, stapte uit en keek verbijsterd om zich heen.
‘Gaan we hier wonen?’


Arme Thomas. Hij die zo houdt van de moderne wereld en die zo graag muziek maakt met zijn rockbandje! Met het gezin moet hij verhuizen, want zijn moeder wil rust en ruimte om te schilderen, en zijn vader wil hier wijn gaan brouwen en een Bed & Breakfast beginnen.
Joost, zijn jongste broertje, zes jaar oud, vindt het daarentegen fantastisch: hij is weg van ridders met zwaarden en ziet een heerlijk speelveld voor zich. Maurits vindt het ook wel romantisch, hij ziet mogelijkheden voor zijn hobby: natuurkunde en biologie.
En de tweeling, Lisa en Emma, ach die vinden alles best. Zeker als Spike de hond in huis komt!
Als een technicus de aansluiting voor internet komt maken, zegt die dat het een spookhuis is, er vliegt een opdringerige raaf rond, en Thomas heeft vreemde dromen. Bovendien lijkt zijn moeder dezelfde dromen te hebben: ze schildert beelden die Thomas herkent!
Maar het avontuur begint pas als Joost een eigenaardige poort ontdekt in het bos. Als ze er door gaan zijn ze geen gewone kinderen meer. En nog vreemder is dat men aan de andere kant op hen heeft gewacht: ze werden voorspeld.


Ergens werd dit boek een jongensboek genoemd. Maar ik zie helemaal niet in waarom meisjes het niet leuk zouden vinden! Het lijkt me een algemeen boek, voor kinderen die van avontuur houden.
Er zijn mooie meisjes: romantiek voor de liefhebber. Er zijn mechanische monsters voor de lezers die van wat vervaarlijkers houden. De kinderen strijden tegen het kwade, en ja, de uitkomst staat al vast bij dit soort verhalen. Maar dat hindert niet, het gaat om de weg daar naar toe.
De karakters zijn duidelijk omschreven, en de centrale boodschap – waarvan het niet erg is als je die niet oppikt -  is dat je samen sterker bent dan in je eentje.
Het verhaal is verfraaid met kleurrijke bijpassende tekeningen, waardoor je meteen een beeld hebt bij de beschrijvingen. Dat kun je ook jammer vinden, als je liever je eigen fantasie aan het werk zet natuurlijk. Maar er is ook al een televisieserie geweest, en natuurlijk is er de attractie in het park zelf.
Met ook nog een website - www.raveleijn.nl - en een online game komt Raveleijn volledig tot leven. Voor eigen verbeeldingskracht is hier weinig ruimte.


ISBN 9789025857813   | paperback | 246 pagina's | Leopold B.V. | april 2011
Leeftijd vanaf 10 jaar
Naar een idee van de Efteling die de illustraties verzorgd heeft.
Kinderjury 2012

© Marjo, 23 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER