jeugd 10-12 jaar

Iris Lam

De bond voor bangeriken
Iris Lam


De elfjarige Anna (kort voor Anastacia) is eigenlijk overal bang voor. Dat brengt haar vaak in de problemen. Van de hoge duikplank bijvoorbeeld: ze durft het niet, ook al is ze samen met haar beste maatje Lepel naar boven geklommen. Bij de gym wordt ze door de hele klas uitgelachen. Een spreekbeurt? Ineens weet ze niets meer.
In Anna’s borstkas woont namelijk een mannetje: Hij is klein en rood, heeft lange armen, korte benen en een grote mond. Het mannetje is een enorme pestkop. Hij stampt en schreeuwt en schopt en roept dingen waar Anna bang van wordt.
En ze wil zo graag gewoon meedoen.


Anna woont samen met haar moeder, die politieagent is. Haar vader is vertrokken toen Anna nog heel jong was. Ze heeft alleen een knuffel van hem, Schnitzel genaamd, die ze overal mee naar toe sleept.


Op de laatste schooldag, net als ze besloten heeft om echt nooit meer bang te zijn, ontmoet ze op straat een meisje van haar leeftijd. Die lokt haar mee naar binnen, in een enorm huis waar zich onder het huis een enorm speelparadijs bevindt. Een enorme speeltuin voor slechts één kind. Ellemelle is eenzaam, ze mag niet eens naar school, maar de manier waarop ze Anna lokt is niet in de haak natuurlijk. En Anna kan niet meer weg!


Behalve Ellemelle is er ook haar vader, een angstaanjagende man, die er niet voor terugdeinst Anna te bedreigen.
Gelukkig weet ze te ontsnappen, maar ze moet zich verstoppen. En waar kan dat beter dan bij Lepel!
Maar mama dan? Die weet van niets. En die gemene vader?
Hoe moet dit nu verder?


Noem het en dit boek heeft het! Spanning, humor, een actueel thema, avontuur en wat uiterlijk betreft: veel zwart-wit illustraties en een enkele keer ook andere typografie. Het is een uitdagend boek, met woordgrapjes, en bijzondere elementen zoals een complete speeltuin onder de grond. En het is actueel want het speelt in op de milieuproblematiek. Dit is waarachtig een fantastisch debuut!


IRIS LAM (1993) is auteur en illustrator. Haar tekeningen stonden eerder in o.a. Tirade en Awater. Ze staat bekend om haar humoristische en provocatieve tekeningen, animaties en verhalen. Het is haar doel om gevoelige thema’s als angst, seksualiteit en de dood bespreekbaar te maken voor kinderen én volwassenen. Haar werk werd bekroond met de Paul Schuitema Award 2019, de Fiep Westedorp Stimuleringsprijs 2019 en de Regeling Talentontwikkeling 2022. De bond voor bangeriken is haar eerste kinderboek.


ISBN  9789021473710 | Hardcover | 336 pagina's | Uitgeverij Volt | juni 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo,  12 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER