jeugd 10-12 jaar

Benjamin Read & Laura Tinder

Jacht om middernacht
Benjamin Read

Na de twee eerdere spannende avonturen die Emily beleefde in het Middernachtuur, lijkt het er op dat het in het vervolg verboden terrein zal zijn voor haar.  Gelukkig besluiten de bewoners van het nachtelijk magische uur – lees: Tarkus en trawanten - dat ze haar nodig hebben om hun probleem op te lossen en ze vinden een manier om haar binnen te smokkelen.
Maar als duidelijk wordt hoe de wereld aan het veranderen is, beseft ze dat het veel erger dan ze had kunnen denken. Hoe moet zij dit in haar eentje oplossen? Eerder had ze namelijk hulp van twee van de drie zussen, Bibliotheek en Kunst. Zij en hun zus Nocturne worden de Oude Machten genoemd, zij staan aan de basis van het Middernacht Uur.


Maar Bibliotheek en Kunst hebben zich teruggetrokken in het Grote Werktuig, zoals de Big Ben in deze magische wereld heet. Ze bewaken van daaruit hun wereld en vragen Emily om uit te zoeken waar de vijand is, en wat die van plan is.
Dat vijandelijke plan is te groot, veel te groot voor Emily. Daar is ze echt niet tegen opgewassen!
De vijand is namelijk een meester in manipulatie en wordt steeds sterker. En sterker…
Een van de moeilijkheden waar Emily en Tarkus mee te maken krijgen is de Jacht:


'Emily hoorde een klagend gejank in de verte, gevolgd door een onheilspellend gebrul. Tarkus hapte naar adem en zijn ogen werden groot. ‘De Jacht!’ ‘De Jacht? Wat is dat?’ Hij pakte haar arm en trok haar mee. ‘Geen tijd, ze komen eraan!’


Waren de eerste twee boeken is spannend zodat je met bijna ingehouden adem doorlas tot het einde, dit derde deel is zowaar nog spannender!
Emily leert de bijzondere familie van Tarkus kennen, en ze ontdekt waarom haar moeder haar altijd op het hart drukte om nooit van huis te gaan zonder Vark.
Vark is het troeteldier van Emily, een klein egeltje dat in haar zak past. Maar egeltjes houden een winterslaap, waarom zou ze hem meenemen?


Ook dit derde boek heeft een mooie omslag. De magie straalt er van af – het staat er ook nog op overigens dat het een magisch boek is. En natuurlijk is de schrijfstijl van Benjamin Read weer lekker vlot en speels. En beeldend, je ziet het allemaal voor je!
Leuk is dat Read zelf af en toe verwijst naar de avonturen die kinderen beleefden in Narnia, die andere sprookjeswereld.


Benjamin Read maakt graphic novels en strips en schrijft filmscenario’s. Hij werkt daarbij veel samen met Laura Tinder, schrijfster en illustrator. De boeken zullen verfilmd worden!


ISBN 9789025883676 | Hardcover | 296 pagina's | Leopold | juni 2022
Vertaald uit het Engels door Marie Lotte Hagen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 26 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De brief om Middernacht
Benjamin Read & Laura Tinder


Als Emily wakker wordt omdat de Big Ben kwart voor twaalf slaat, herinnert ze zich weer dat ze eerder op de dag boos naar boven is gestampt. Het ligt aan haar eigen temperament, weet ze, maar zeker is ook haar moeders gedrag er de oorzaak van dat zij met z’n tweeën vaak de meest hooglopende ruzies hebben. Ze hebben allebei een grote mond, ofwel zoals haar moeder het noemt: een grote strot. Nu heeft Emily echter honger. Zou ze stilletjes naar beneden kunnen sluipen?


Het wordt al snel duidelijk dat ze niet onopgemerkt zou blijven, want ze hoort de brievenbus klepperen – ‘wie haalde het in zijn hoofd om post rond te brengen op dit onmenselijke tijdstip?’- en even later het gekibbel van haar ouders. Nieuwsgierig luistert ze. Hetgeen ze hoort maakt haar niet veel wijzer: familie van haar moeder? (Emily kent daar niemand van) Een clan? Een schaduwsleutel?
Emily begrijpt er niets van.


Maar de volgende dag is haar moeder er niet meer. En de dag daarna ook niet. En nog dagenlang niet. Het enige teken van leven is een brief, met de ketting erin die Emily kent, haar moeder droeg hem altijd. En nu vraagt haar moeder aan Emily om de ketting waar oude munten aan hangen altijd te dragen en er goed op te letten. In het begeleidend briefje probeert haar moeder haar gerust te stellen. ‘ik kom thuis zo snel ik kan. Hou van je, Mam ‘
Als dan ook nog Emily’s vader verdwijnt, is het echter duidelijk: hier is iets heel vreemds aan de hand.
Waar zijn haar ouders gebleven?


Er verschijnt een vreemde man voor de deur, die wil dat ze met hem meegaat. Natuurlijk doet ze niet open, ze is niet gek, maar ze neemt wel een besluit. Ze gaat hen zelf wel zoeken. Ze neemt een rugtas mee – de voor-het-geval-dat-tas van haar vader, doet de ketting om en vertrekt. Op weg naar een verbijsterend tocht door een ongelooflijke wereld, waar ze allerlei eigenaardige figuren zal ontmoeten, waar ze vijanden en gelukkig ook vrienden leert kennen en het een hele toer blijkt om haar weg te vinden. Laat staan haar ouders.
Bij alle akelige en spannende avonturen heeft ze één troost: het kleine egeltje, dat ze Vark noemt, en waar ze voor zorgde, is in haar zak gekropen en reist mee.


‘Vermijd donkere steegjes, de Nachtwacht en de Hongerige Doden. Sluit geen deal met de Oude Machten en vertrouw nóóit een Poeka.’


Nachtvolk, Rijk van de Dageraad, De Bibliotheek (niet dat wat wij kennen), de Nocturne, het Grote Werktuig, een uilvrouw en nog veel meer magische voorwerpen en personages ontmoeten we in dit prachtige verhaal, waarin Emily de enige normale persoon lijkt. Maar ze heeft wel die grote strot, en ze heeft Vark.
Gelukkig is Emily een doorzetter en ze is moedig. Omdat ze de wereld waarin ze nu is niet kent, maakt ze in haar onbezonnenheid fouten, maar ze is niet alleen. Langzamerhand ontdekt ze wie ze is.


Behalve superspannend en bijzonder magisch is het ook mooi geschreven. Zinnen als ’het huis is mamvrij’  ‘elke avond aten ze pasta en verdriet’ ‘Al vlieg je nog zo ver van je nest, vroeg of laat ontdek je dat je nog steeds de vorm hebt van het ei waar je uit gekropen bent’ (goede vertalingen, lijkt me)
En de humor ontbreekt niet, bijvoorbeeld door de taal die enkele personages bezigen.
Een superboek!


Benjamin Read maakt graphic novels en strips en schrijft filmscenario’s. Hij werkt daarbij veel samen met Laura Tinder, schrijfster en illustrator. De Brief van Middernacht is hun schrijfdebuut, en zal ook worden verfilmd. Voor degene die nu al verslingerd zijn geraakt aan de figuur Emily: er is een tweede deel, dat vast en zeker vertaald gaat worden!


ISBN 9789025878962 | Hardcover | 304 pagina's | Leopold | juni 2020
Vertaald uit het Engels door Marie Lotte Hagen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER